Cuprins:
„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a respins contestația formulată de doamna Iovanovici – Șoșoacă Diana împotriva neînregistrării candidaturii doamnei Diana Iovanovici-Șoșoacă la alegerile pentru Președintele României din anul 2024”, a transmis Curtea Constituțională.
În aceeași ședință, CCR a respins și contestațiile privind candidaturile lui George Simion, Elena Lasconi, Mircea Geoană, Marcel Ciolacu și Ludovic Orban.
CCR a anulat candidatura Dianei Șoșoacă la președinție
CCR a anulat sâmbătă, 5 octombrie, decizia Biroului Electoral Central și a respins candidatura la președinție a Dianei Șoșoacă cu 5 voturi contra 2. Doi judecători au lipsit.
Cei cinci judecători CCR care au votat împotriva europarlamentarei Șoșoacă au fost președintele CCR Marian Enache (propus de PSD), Cristian Deliorga (propus de PSD), Bogdan Licu (propus de PSD), Gheorghe Stan (propus de PSD) și Attila Varga (propus de UDMR). Laura Scântei (propusă de PNL) și Mihaela Ciochină (propusă de Administrația Prezidențială) au votat pentru ca Șoșoacă să poată candida.
Două judecătoare au lipsit, este vorba despre Simina Tănăsescu și Livia Stanciu.
Candidatura Dianei Șoșoacă la prezidențiale, respinsă și de BEC
Președinta SOS România și-a depus din nou candidatura duminică, 6 octombrie, dar Biroul Electoral Central a respins-o ca fiind inadmisibilă.
Ministrul PNL al Justiției, Alina Gorghiu, a spus la Prima News: „Dacă se confirmă ceea ce în spațiul public a apărut, anume că un candidat a fost invalidat cu motivarea că au colectat un așa zis dosar de presă, declarații ale acelui om – indiferent cât de controversat e și anti Putin, NATO, UE, atunci e o mare bizarerire această soluție”.
Marcel Ciolacu a amenințat cu „reformarea CCR”
Și premierul PSD Marcel Ciolacu a afirmat pe Facebook că „CCR trebuie să prezinte rapid motivarea care a stat la baza acestei hotărâri” și să aibă „argumente legale și constituționale puternice”.
„Altfel, vorbim de o vulnerabilitate a sistemului democratic din România care va impune o discuție serioasă în societate cu privire la necesitatea unei ample reforme a Curții Constituționale”, a adăugat Ciolacu în postarea de duminică, 6 octombrie.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Senator2024 • 07.10.2024, 21:30
Câte este diferența între Șoșoaca și Ciolacu? Între Șoșoaca și Simion? Între Șoșoaca și Geoana și etc...?la fel sunt toți, care mai de care aleargă după funcții, bani, conturi în banca masive, excursii și etc.... Ccr a arătat populației României ca corupția învinge in toate domeniile iar în România oricând oriunde riști sa fii arestat pt simplul fapt ca cel care conduce o instituție te vrea după gratii fără sa comiți vreo abatere... Rușine
Poliakov • 07.10.2024, 19:28
Curtea Constitutionala si-a tras un glonte in ceafa...Manevra pesedista cu duhoare de Buzau bate toate recordurile de prostie. Ia zis Ponta lui Ciolacu sa-si vada de treaba, dar de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere. Aparent suntem intr-o fundatura, dar se va rezolva.Putem trai fara Sosoaca si Ciolacu. Sigur, imaginea e absolut deplorabila...dar sa-ti sabotezi propria aparare "donind" un sistem de un miliard de dolari unei tari cu care nu avem nimic in común, nu e la fel de deplorabil?! Acum trei zile Geoana era intins pe esafod, secretar adjunct NATO acuzat ca e ...agent rus!! Uite ca nu mai e! Un adept al conspiratiei ar spune ca e mina Moscovei, dar mai degraba e mina destinului, iar aici suntem cu totii vinovati...Nu credeti ca avem ce meritam?
doritor • 07.10.2024, 19:20
CCR un instrument institutional usor de influentat de cei ce se vor ”òcrotitori” ai RO. Ghiftuiti cu salarii mari plus pensii mai mari ca salariile sunt tinuti acolo de si au depasit 70-80 de ani. Adica pensii speciale si alte inlesniri pe langa lege sunt constitutionale, iar exprimarea libera si participarea la ciolan sunt oprite pentru cei ce nu sunt agreati de stapanii RO (din afara). Personal nu agreiez sistemul cu partide si nici alegerea unui presedinte de multimi manipulate. Toate functiile juridice, tehnice ,ministeriale, financiare, de aparare speciale sau nu trebuie insusite de specialisti bine pregatiti si cu raspunderi in fata legii. Presedintele trebuie pe langa cunostinte diplomatice trebuie sa aiba si carisma.