Mergi direct la conținut »
Ce datorii avem și până când trebuie să le plătim. Patru taxe și impozite la care românii se gândesc la început de an
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri

Ce datorii avem și până când trebuie să le plătim. Patru taxe și impozite la care românii se gândesc la început de an

Începutul de an vine pentru fiecare dintre noi cu noi griji cu privire la plata taxelor. Ca în fiecare an, administrațiile financiare sunt luate cu asalt de cetățeni dornici să plătească pentru a scăpa de datoriile la stat sau la autoritățile locale.

De Daniel Ionașcu,

Libertatea vă prezintă care sunt principalele impozite și taxe ce trebuie achitate și până când trebuie acestea plătite.

1. Impozitele pe casă și teren

Impozitele pe locuință și/sau teren sunt impozite locale și se plătesc la administrațiile financiare locale din fiecare localitate. Nivelul acestora variază, fiind stabilit de către primării.

Potrivit legii, valoarea impozitului de calculează aplicând o cotă între 0,08% și 2% din valoarea clădirii.

Cine plătește până pe 31 martie primește însă o reducere de până la 10%. Nivelul reducerii este stabilit de consiliile locale și variază de la o localitate la alta.

Impozitele pe casă și pe teren se pot plăti în două tranșe, din care prima până la 31 martie, iar a doua până la 30 septembrie.

Bonificația se primește însă numai dacă întreaga sumă datorată pentru anul în curs este achitată până pe 31 martie.

Nu plătesc impozit veteranii de război, văduvele de război, persoanele cu handicap și reprezentanții legali ai copiilor cu handicap.

Nu se plătește impozit pentru sere, solarii, răsadnițe, ciupercării, silozuri sau pătule pentru depozitarea cerealelor.

Lista cu toate restricțiile care vor fi ridicate de la 1 iunie. De luni, ieșirea din localitate se face fără declarație
Recomandări
Lista cu toate restricțiile care vor fi ridicate de la 1 iunie. De luni, ieșirea din localitate se face fără declarație
 

Taxele pot fi plătite direct, cash sau cu cardul, dacă la primării există POS-uri, dar și online, prin Ghișeul.ro.

Plata online se poate face după ce obțineți un cont de utilizator și o parolă de la direcțiile de impozite și taxe locale. Contul poate fi obținut după ce depuneți o cerere și o copie după buletin.

2. Impozitul pe mașină

Impozitul pe mașină este tot o taxă locală, astfel că termenul de plată este tot 31 martie, dacă doriți să beneficiați de bonificația de maximum 10%.

Impozitul pe mașină se plătește pe baza capacității cilindrice a autoturismului, potrivit legislației fiscale.

Pentru motocicletele și mașinile cu motor de până la 1.600 centimetri cubi trebuie să achitați 8 lei pentru fiecare 200 de centimetri cubi, potrivit Codului Fiscal.

Astfel, pentru o Dacie Logan cu motor de un litru ar trebui plătit un impozit de 40 de lei.

Pentru motor de 1,4 litri trebuie să plătiți 56 de lei.

Tragedia celor 100.000 de decese COVID din SUA a arătat nu doar cum au eșuat autoritățile, ci cum au fost cel mai grav loviți oamenii defavorizați
Recomandări
Tragedia celor 100.000 de decese COVID din SUA a arătat nu doar cum au eșuat autoritățile, ci cum au fost cel mai grav loviți oamenii defavorizați
 

Pentru autoturismele cu capacitatea cilindrică între 1.601 centimetri cubi și 2.000 centimetri cubi trebuie să achitați 18 lei pe fiecare 200 centimetri cubi.

Pentru autoturisme cu capacitatea cilindrică între 2.601 centimetri cubi și 3.000 centimetri cubi inclusiv, ar trebui să plătiți 144 de lei pe fiecare 200 de centimetri cubi. Astfel, cei cu mașini puternice vor avea de plătit un impozit mai mare.

Posesorii de microbuze vor scoate din buzunare 24 de lei pe 200 centimetri cubi, iar cei care au tractoare, 18 lei pe aceeași cilindree.

Impozitul auto este diferit de timbrul de mediu sau taxa auto. Această taxă a fost eliminată din legislație după ce România a fost condamnată la Curtea Europeană de Justiție.

Ministerul Mediului pregătește o nouă taxă auto, care, potrivit ministrului mediului, ar urma să fie plătită de toți proprietarii de mașini. Nici un proiect nu a fost însă anunțat până acum.

3. Plata pentru locul de parcare de domiciliu

Tot până pe 31 martie trebuie plătite și locurile de parcare de domiciliu, de către cei care le dețin, în caz contrar acestea urmând să fie vacantate și atribuite altor persoane.

Costi Rogozanu explică de ce să ne ferim de „vrăjelile” lui Viktor Orban și ale lui Klaus Iohannis. Ce ne învață Miklós Bánffy și Liviu Rebreanu despre Ardeal
Recomandări
Costi Rogozanu explică de ce să ne ferim de „vrăjelile” lui Viktor Orban și ale lui Klaus Iohannis. Ce ne învață Miklós Bánffy și Liviu Rebreanu despre Ardeal
 

Acestea nu sunt însă taxe, ci sunt plătite în baza unui contract, astfel că data-limită poate varia, la fel și tarifele.

De exemplu, în Sectorul 1, un loc de parcare costă 76,65 de lei pe an.

În Sectorul 4, tarifele pentru locurile de parcare variază în funcție de zonă și pot fi plătite și prin stațiile SelfPay, instalate în mai multe supermarketuri.

În Sectorul 3, contractul de închiriere a locului de parcare se prelungește automat prin achitarea taxei, însă e nevoie ca mașina să fie declarată fiscal în sectorul 3 și să aibă RCA și ITP valabile.

4. Depunerea declarației unice și impozitul pe venit

Declarația unică trebuie depusă până pe 15 martie de toți românii care obțin venituri din chirii, arendă, drepturi de autor sau au venituri din agricultură.

Prin această declarație unică se face regularizarea privind veniturile obținute în 2018 și se estimează cele care ar urma să fie obținute în 2019.

Practic, până pe 15 martie se depun două declarații: una care închide anul 2018 și alta estimativă pe 2019.

Guvernul va folosi aceste informații pentru a stabili apoi impozitul pe venit și plata contribuțiilor.

Impozitul pe venit este de 10%, contribuțiile sociale sunt 25%, iar cele de sănătate – tot 10%.

În acest moment nu este prevăzută nici o bonificație pentru plata acestora, chiar dacă anul trecut a existat una, potrivit consultantului fiscal Emilian Duca.

Pentru sumele aferente anului 2018, termenul de plată este tot 15 martie, arată consultantul financiar Adrian Bența.

Pentru sumele estimate pe 2019, termenul de plată este 15 martie 2020.


Citește și:

Close
Închide
  Close