Reprezentanții Corpului de control al lui Florin Cîțu au ajuns la Institutul „Matei Balș” din Capitală chiar în ziua incendiului în care au murit cinci persoane, 29 ianuarie. După mai bine de o lună de verificări, aceștia au transmis premierului rezultatele verificărilor.

Echipa de control a identificat mai multe nereguli.

Pavilionul V în care a izbucnit incendiul a fost construit în anul 1953 și, deși avea aviz de securitate la incendiu nr.16/20/SU-B-IF-A din 27.03.2020, a funcționat fără autorizație de securitate la incendiu.

Factorii care au favorizat producerea și propagarea incendiului

  • pereții căilor de evacuare (în fapt, pereții dintre saloane și culoarul de acces) nu erau rezistenți la foc, fiind realizați dintr-un parapet de zidărie cu înălțimea de 1,2 m și sticlă. Atât prin raportul de expertiză tehnică, cât și prin avizul de securitate la incendiu, s-a propus înlocuirea sticlei cu elemente de zidărie. Acest aspect ar fi putut împiedica propagarea rapidă a focului și fumului din salonul incendiat la saloanele învecinate.
  • instalația de detectare, semnalizare și alarmare la incendiu nu era cu acoperire totală, fiind supravegheate doar culoarele, birourile, camerele medicilor și asistentelor.
  • în interior nu sunt prevăzute dispozitive de alarmare optice și/sau acustice.
  • lucrările de conformare a construcției la cerința de securitate la incendiu nu au demarat, fapt pentru care, la momentul producerii incendiului, la nivelul pavilionului se regăseau cele două neconformități enumerate mai sus, a căror rezolvare ar fi putut reduce semnificativ consecințele.
  • exploatarea necorespunzătoare a clădirii (improvizații sau supraîncărcări ale instalației electrice, utilizarea necorespunzătoare a buteliilor cu gaze, mentenanța necorespunzătoare a instalațiilor de detectare, semnalizare, alarmare și stingere a incendiilor, blocarea căilor de evacuare sau reducerea gabaritului acestora, lipsa sau mentenanța necorespunzătoare a stingătoarelor de incendiu etc.) poate conduce la izbucnirea unor incendii și la imposibilitatea asigurării unei prime intervenții optime, aspecte care pot conduce la un număr mare de victime din rândul utilizatorilor.

Asigurarea serviciilor în domeniul intervențiilor în situații de urgență cu o firmă ce nu era avizată de IGSU

Nereguli au fost găsite și la instalația electrică. Potrivit verificărilor, singurele lucrări de înlocuire a instalațiilor electrice au fost realizate în anul 2017, când au fost schimbate șapte tablouri electrice la etajul 3 și mansarda din Pavilionul V.

Un alt punct menționat în raport este consumul foarte mare de oxigen medical, care „a alimentat producerea incendiului și explozia. Aceste aspecte sunt de competența, în special, a experților și a organelor de urmărire penală.”

„La momentul izbucnirii incendiului, în cadrul Pavilionului nr. V, erau în folosință 86 de prize de oxigen suplimentare față de rețeaua inițială de oxigen, la care se adăugau tuburi de oxigen medical destinate strict transportului pacienților și nu utilizării ca sursă suplimentară de oxigen pentru pacienți, acest aspect fiind, de asemenea, de resortul anchetei penale”, se mai arată în raportul preliminar.

Corpul de Control menționează și lipsa senzorilor de fum și detecție a oxigenului în cadrul saloanelor și holurilor pavilioanelor.

„Asigurarea serviciilor în domeniul intervențiilor în situații de urgență cu o firmă ce nu era avizată de IGSU și nu era organizată pentru a putea asigura cerințele obligatorii într-o unitate spitalicească cu un număr de 640 de paturi (respectiv asigurarea unui șef serviciu, compartiment pentru prevenire, două sau mai multe grupe de intervenție care încadrează autospecialele de stingere cu apă și spumă și, după caz, una sau mai multe echipe specializate, atelier de reparații și dispecerat)”, mai arată raportul.

Supraveghere deficitară a bolnavilor

Corpul de Control al premierului a sesizat și că supravegherea pacienților este deficitară în intervalul 1:00-5:00.

„Întrucât în paralel la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul București este înregistrat un dosar penal având ca obiect uciderea din culpă, ca urmare a incendiului produs din care au rezultat pierderi de vieți omenești, iar din analiza tuturor notelor de relații rezultă date și informații ce pot fi utile instrumentării cauzei, precum și anumite neconcordanțe cu privire la prezența asistentelor/infirmierelor în saloanele de la parterul pavilionului nr. 5, raportul de control al CCPM, însoțit de documentele la care face referire, va fi transmis acestei unități de parchet pentru a fi valorificat în cadrul dosarului penal”, se mai arată în document.

De asemenea, echipa a sesizat lipsa supravegherii video la nivelul holurilor pavilionului 5, aspect ce ar fi favorizat observarea din timp a incendiului, dar și o reacție întârziată și deficitară din partea pompierului de serviciu din noaptea respectivă.

O altă problemă: „Prezența în pavilioanele institutului (atât pe holuri, birouri, bloc alimentar, saloane) a aparatelor electrice sau surse de aprindere și care nu intră în categoria aparaturii medicale, respectiv: cuptor cu microunde, lămpi de iluminat, prize electrice, panou electric aferent paturilor, televizor, frigidere, brichete etc.”.

Concluziile verificarilor Corpului de control la Institutul Matei Bals-converted

Guvernul va sesiza DNA pentru neregulile descoperite la „Matei Balș”

Florin Cîțu a anunțat, miercuri, într-o conferință de presă, că va exista o sesizare la DNA în baza concluziilor formulate de Corpul de Control în legătură cu incendiul de la Institutul „Matei Balş”.

Incendiul de la „Matei Balș” a izbucnit pe 29 ianuarie, într-un pavilion al institutului unde erau internați pacienți cu COVID în stare gravă. 20 de decese s-au înregistrat în total.

Citeşte şi:

Premierul va sesiza DNA pentru neregulile descoperite în urma incendiului de la „Matei Balș”

Ce spune expertul în sănătate publică Vlad Mixich despre „piloșii” care s-au vaccinat peste rând: Credeam că procentul lor e mai mare, dar nu e

Premierul Cîțu spune că a aflat din presă că au fost publicate datele despre campania de vaccinare

Anamaria Prodan, comunicat ciudat după ce Reghecampf a apărut cu iubita nouă: „Greșelile lui sunt omenești”
PARTENERI - GSP.RO
Anamaria Prodan, comunicat ciudat după ce Reghecampf a apărut cu iubita nouă: „Greșelile lui sunt omenești”
Ce se va întâmpla cu Reghe și iubita lui, în viitorul apropiat. O femeie celebră a dezvăluit tot
Playtech.ro
Ce se va întâmpla cu Reghe și iubita lui, în viitorul apropiat. O femeie celebră a dezvăluit tot
S-a apucat de videochat la 20 de ani. Reacția mamei după ce vecinii au aflat și i-au zis "Uite-o pe Miruna, e dezbrăcată"
Observatornews.ro
S-a apucat de videochat la 20 de ani. Reacția mamei după ce vecinii au aflat și i-au zis "Uite-o pe Miruna, e dezbrăcată"
Horoscop 19 octombrie 2021. Scorpionii trebuie să iasă din propria minte, cea care acum le condiționează deciziile
HOROSCOP
Horoscop 19 octombrie 2021. Scorpionii trebuie să iasă din propria minte, cea care acum le condiționează deciziile
Doi tineri bolnavi de Covid-19 au murit în curtea spitalului din Craiova. Nu aveau comorbidități
Știrileprotv.ro
Doi tineri bolnavi de Covid-19 au murit în curtea spitalului din Craiova. Nu aveau comorbidități
Frumoasa sportivă a ţării, şocată după ce şi-a făcut analizele. Ce rezultat a citit: "Homosexualitate, risc ridicat". "Diagnosticul" medicului a bulversat-o
Telekomsport
Frumoasa sportivă a ţării, şocată după ce şi-a făcut analizele. Ce rezultat a citit: "Homosexualitate, risc ridicat". "Diagnosticul" medicului a bulversat-o
Lasă-ți cardul acasă! Cum să plătești cu telefonul mobil și la ce te ajută
PUBLICITATE
Lasă-ți cardul acasă! Cum să plătești cu telefonul mobil și la ce te ajută