Astăzi se împlinește o săptămână de la surparea unui mal de pământ care a luat viața a doi muncitori și a trimis alți patru la spital.

Despre șantier

Ce știm: Se cunosc multe elemente, de la firme la haosul din teren.
Ce nu știm: Lămuriri de la Primăria Sectorului 3.

 1. Terenul era al Ministerului Culturii. Dar proprietarul, Ministerul Culturii, susține că nu a contractat lucrarea conform numărului cadastral 223959.
 2. Firmele erau ale Primăriei Sectorului 3. Cele 3 companii care au lucrat acolo sunt Direcția de Administrare a Domeniului Public Sector 3, Algorithm Residential S3 și Algorithm Construcții S3, toate fiind în subordinea Primăriei Sectorului 3, a arătat Buletin de București.
 3. Fără experiență. Compania Primăriei Sectorului 3 care deschisese șantierul este condusă de Alin Radu Panait, un fost consilier local PSD, de 32 de ani, „cu master la SRI, expert în achiziții la mai multe federații sportive, zero legături cu construcțiile”, a scris G4Media.
 4. Fără autorizație. Absența panoului cu informații despre lucrări ori prin absența unui contract indică probleme de legalitate. Ipoteza a fost confirmată când în SEAP a confirmat Inspectoratul de Stat în Construcții că „șantierul nu avea autorizație de construcție”.
 5. Negoiță, nelipsit. Negoiță era nelipsit de pe șantiere, au susținut surse pentru Centrul de Investigații Media și Buletin de București, iar ultima publicație l-a și arătat în fotografii pe un șantier adiacent, unde mașinile firmelor sectorului 3 duceau pământ. 
Alegeri Italia: Alianța de extremă dreapta, condusă de Giorgia Meloni, câștigă alegerile parlamentare, arată exit-poll-urile
Recomandări
Alegeri Italia: Alianța de extremă dreapta, condusă de Giorgia Meloni, câștigă alegerile parlamentare, arată exit-poll-urile
Ce știm și ce nu știm despre moartea muncitorilor de la Biblioteca Națională, la o săptămână de la accident
Șantierul unde s-a produs accidentul. Foto: Vlad Chirea

Despre accident

Ce știm: S-a produs după ce utilajele au spart o țeavă, surprinzându-i pe muncitori când lucrau pentru a o repara.
Ce nu știm: Ce instructaj au primit muncitorii și de ce nu se asiguraseră malurile.

 1. Fără maluri asigurate corespunzător. Una dintre primele observații făcute de specialiști în legătură cu accidentul produs pe 2 iulie, după ora 16.30, a aparținut lui Constantin Bujor, inspector șef ITM București, care a punctat pentru Agerpres că „la o primă imagine” de la fața locului, malurile nu fuseseră asigurate cum trebuie.
 2. Surpare pe teren sensibil. Documente consultate de Libertatea au arătat că zona dinspre Dâmbovița e una sensibilă, iar Ministerul Culturii fusese informat de ingineri încă din 2018 că există alunecări de teren acolo.
 3. Basculante întregi de pământ scos. Practic, din imagini se vede cum o mare parte a dealului a dispărut, mult pământ fiind dus lângă, în șantierul din perimetrul cartierului Justiției, aflat peste drum.
 4. Muncitori aduși din alte părți. Știau lucrătorii unde se bagă ori au ajuns pe grabă și fără să știe ce îi așteaptă? Una dintre soțiile celor doi decedați a povestit că bărbatul ei a fost chemat pe șantier pentru a tăia o țeavă. Așadar, cel mai probabil, pentru reparații la țeava care a lăsat ministerul fără apă. „A venit pe la două jumate într-o mare grabă să ia flexul. Şi eu i-am spus că avea o programare la medic la 5 şi a zis că ştiu, mă duc repede, tai ţeava şi mă întorc şi am timp să ajung. Am aflat ulterior de la televizor că el murise în altă parte de unde lucra”, a povestit Emilia Moise, soția bărbatului în vârstă de 53 de ani, potrivit Observatornews
 5. Probleme sistemice. Inspecția Muncii a publicat, la trei zile după accident, un raport despre accidentele de muncă din sectorul construcțiilor, șapte mortale în primele șase luni ale lui 2021, în care se observau nereguli întâlnite și la accidentul de la Biblioteca Națională, precum neasigurarea malului de pământ. 
Emilia Șercan publică plagiatul comis de ministrul Educatiei, Sorin Cîmpeanu, care și-a însușit 92 de pagini din munca a doi profesori într-un curs universitar. Apoi le-a furat de tot lucrarea, semnându-se el
Recomandări
Emilia Șercan publică plagiatul comis de ministrul Educatiei, Sorin Cîmpeanu, care și-a însușit 92 de pagini din munca a doi profesori într-un curs universitar. Apoi le-a furat de tot lucrarea, semnându-se el
Ce știm și ce nu știm despre moartea muncitorilor de la Biblioteca Națională, la o săptămână de la accident
Basculantele cărau pământul de pe șantier într-o zonă aflată peste drum. Foto: Vlad Chirea

Scopul lucrărilor

Ce știm: Primăria Sectorului 3 dorea, de mai mulți ani, ca malul Dâmboviței dinspre Ministerul Culturii să fie înțesat de terase, așa cum se întâmplă după cotul făcut de râu, pe bd. Unirii, au arătat mai multe surse.
Ce lipsește: Nici primăria, nici ministerul n-au vorbit public despre lucrări.

 1. Ce se urmărea: Varianta că șantierul reprezenta lucrări preliminare pentru terase este publicată pentru prima oară de Centrul de Investigații Media, care arată că șanțul e doar o mică parte a unui plan care ar urma să ajungă la ridicarea unor terase pe malul Dâmboviței.
 2. Din 2016 s-au început discuțiile. Știrea este confirmată, pentru Libertatea, de surse din interiorul Ministerului Culturii, care povestesc că încă de acum cinci ani au apărut discuții informale despre transformarea malului dinspre bibliotecă în zonă cu restaurante/terase, ceea ce s-a întâmplat doar în partea de bulevard.
 3. Patzaichin a pățit-o. Imediat „după colț”, fostul campion olimpic Ivan Patzaichin și ONG-ul său au pierdut o terasă, un ponton și o insuliță, după ce primăria lui Negoiță a construit 5 terase, după cum scria Libertatea din 2019.
 4. Secretarul de stat a confirmat cu jumătate de gură. După producerea accidentului, secretarul de stat USR Iulia Popovici a scris: „Nimeni dintre cei cu care interacționez zilnic în Ministerul Culturii nu știa ce se produce pe terenul unde a avut loc, ieri, accidentul mortal. Umblau zvonuri – în urma vizitelor zilnice ale primarului Negoiță – că se fac terase sau un teatru de vară. Cu toții ne-am plâns de lipsa panoului informativ”, a scris ea pe Facebook.
 5. Ministerul a reacționat. Primăria Sectorului 3 a făcut și o altă lucrare în zonă, după cum a scris Libertatea vineri. A reamenajat trotuarul de pe malul Dâmboviței, ceea ce a dus la un răspuns rapid, atunci, al aceluiași ministru al culturii, Bogdan Gheorghiu, care cerea stoparea lucrărilor și anumite documente, conform Libertatea. 
 6. Stil minimalist până în rond, restul cui? Primăriei? La trei zile după ce Libertatea a arătat un răspuns dat de Ministerul Culturii unui bucureștean, prin care arăta că perimetrul curții nu mai e disponibil pentru public fiindcă urmează să se facă lucrări de horticultură „în stil minimalist”, ministerul a revenit cu un drept la replică prin care susține că lucrările – deocamdată necontractate – urmau să se încheie în rondul din fața ministerului, adică fix fără partea de lângă Dâmbovița. Totuși, ministerul nu lămurește cui rămânea partea respectivă.
Confesiunea Ioanei Aron. O femeie povestește care sunt mecanismele prin care violul rămâne nepedepsit. „12 ani mi-am zis că nu mi s-a întâmplat”
Recomandări
Confesiunea Ioanei Aron. O femeie povestește care sunt mecanismele prin care violul rămâne nepedepsit. „12 ani mi-am zis că nu mi s-a întâmplat”
Ce știm și ce nu știm despre moartea muncitorilor de la Biblioteca Națională, la o săptămână de la accident
Scopul șantierului ar fi fost ridicarea unor terase pe malul Dâmboviței de către Primăria Sectorului 3 | Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

De ce se săpa?

Ce știm: Se lucra la „șanț” sau perete de susținere pentru un drum care să ajungă în rondul din fața Ministerului Culturii, ridicat într-o zonă cu alunecări de teren.
Ce nu știm: Pentru ce se săpa exact, informație ascunsă de primărie și de companii.

 1. „Nu am contractat noi”. Într-un răspuns dat a doua zi, Ministerul Culturii puncta că nu au fost lucrări cerute de ei, așa că nu cunosc scopul șanțului.
 2. „Igienizare”. Târziu, Ministerul Culturii a oferit un capăt de informație. Își aduce aminte că știe ceva despre intențiile Primăriei Sectorului 3. „Primăria Sectorului 3 s-a oferit să igienizeze zona aflată într-o stare de degradare de mulți ani și care, deși se afla în centrul orașului, era o zonă insalubră și neamenajată”, spune ministerul despre o discuție cu Primăria S3 din iunie.
 3. Lucrările blochează intrarea de securitate. Însă, la fel ca în 2019, când ministerul reacționase din aceeași cauză, lucrările făcute de Primăria Sectorului 3 blochează ieșirea/intrarea de securitate, păstrată pentru mașini de pompieri, a bibliotecii. Drumul de acces apare în planul de securitate al clădirii, arată Libertatea.
 4. Nu e prima oară. Primăria Sectorului 3 își făcuse un obicei din a lucra pe terenuri care nu îi aparțin. O recunoaște chiar Robert Negoiță, culmea, în ultima ședință ordinară a Consiliului Local, la final de iulie, când aduce ca argument degradarea unor terenuri care nu sunt administrate de Primărie.
 5. De ce tace Primăria. În răspunsuri formulate către locuitori ai sectorului 3 care cereau documente referitoare la lucrări făcute în fața blocurilor lor, Primăria invoca Legea 50/1991, prin care arăta că nu are nevoie de autorizație pentru unele tipuri de lucrări, cum ar fi pentru „reparații”, „ziduri” sau „scări de acces”. E de așteptat să se folosească de aceeași lege și în acest caz. „E unul dintre motivele pentru care nimeni nu zice, deocamdată, ce se făcea acolo”, spune un specialist contactat de Libertatea.
Ce știm și ce nu știm despre moartea muncitorilor de la Biblioteca Națională, la o săptămână de la accident
Se știe că se lucra la „șanț” sau perete de susținere pentru un drum care să ajungă în rondul din fața Ministerului Culturii, ridicat într-o zonă cu alunecări de teren | Foto: Vlad Chirea

Despre anchetă

Ce știm: Există un dosar deschis la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, au fost audiate mai multe persoane, lucrători și aparținători.

 1. Cine a preluat dosarul. Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 şi Serviciul Omoruri din Poliția Capitalei fac cercetări în cazul tragediei, iar dosarul vizează infracțiuni de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.
 2. Cinci muncitori au fost audiați în primele două zile. Pe lângă soția unuia dintre muncitori, polițiștii de la serviciul Omoruri au audiat și cinci muncitori, colegi cu bărbații care au murit, primii doi chiar pe șantier.
 3. Administratorul, schimbat a doua zi. Administratorul Algorithm Residential S3, Radu Panait, a fost înlocuit cu Cătălin Nițu.

Foto: Vlad Chirea

Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Ce i-a arătat Anamaria Prodan pe telefon lui Reghecampf: „Mă înjura cu mâinile la spate”
GSP.RO
Ce i-a arătat Anamaria Prodan pe telefon lui Reghecampf: „Mă înjura cu mâinile la spate”
PROBLEME în cuplul regal! Decizia şoc luată de Regele Charles. Camillei nu i-a picat deloc bine
Playtech.ro
PROBLEME în cuplul regal! Decizia şoc luată de Regele Charles. Camillei nu i-a picat deloc bine
Acum totul e clar! Ce s-a întâmplat cu Patrick Mouratoglou și soția, după divorțul Simonei Halep
Viva.ro
Acum totul e clar! Ce s-a întâmplat cu Patrick Mouratoglou și soția, după divorțul Simonei Halep
"Un om scris cu litere de aur". Povestea lui Sorin, voluntarul ISU care nu are teamă de nimic şi ajută pe oricine are nevoie. A păzit şi mari actori de la Hollywood
Observatornews.ro
"Un om scris cu litere de aur". Povestea lui Sorin, voluntarul ISU care nu are teamă de nimic şi ajută pe oricine are nevoie. A păzit şi mari actori de la Hollywood
Gafa uriașă a unor polițiști: Autospecială uitată pe calea ferată, lovită din plin de tren. O femeie arestată a fost rănită
Știrileprotv.ro
Gafa uriașă a unor polițiști: Autospecială uitată pe calea ferată, lovită din plin de tren. O femeie arestată a fost rănită
Reghecampf face botezul fiului, astăzi, la 48 de ore după bătaia cu Anamaria Prodan. Antrenorul a apărut cu ochiul vânăt. Primele imagini de la party. Update
FANATIK.RO
Reghecampf face botezul fiului, astăzi, la 48 de ore după bătaia cu Anamaria Prodan. Antrenorul a apărut cu ochiul vânăt. Primele imagini de la party. Update
Ce nu s-a văzut după finalul imaginilor! O a treia persoană s-a implicat în bătaia dintre Anamaria Prodan şi Laurenţiu Reghecampf. Cine e: "Bătut şi el" | VIDEO
Orangesport.ro
Ce nu s-a văzut după finalul imaginilor! O a treia persoană s-a implicat în bătaia dintre Anamaria Prodan şi Laurenţiu Reghecampf. Cine e: "Bătut şi el" | VIDEO
Horoscop 26 septembrie 2022. Capricornii simt puterea pe care o promite această zi, dar trebuie să știe că totul vine cu un preț și cu o condiție
HOROSCOP
Horoscop 26 septembrie 2022. Capricornii simt puterea pe care o promite această zi, dar trebuie să știe că totul vine cu un preț și cu o condiție
Zenbook Pro 14 Duo OLED (UX8402): device-ul de care nu vei dori să te desprinzi
PUBLICITATE
Zenbook Pro 14 Duo OLED (UX8402): device-ul de care nu vei dori să te desprinzi