MENIU CAUTĂ
, de Theodor Istrate

Cea mai mare expoziție de animale din Moldova, anulată din cauza pestei porcine. Expo-Zoo Agroind Vaslui aduna zeci de fermieri

Distribuie

Cea mai mare expoziție anuală de animale din Moldova, Expo-Zoo Agroind Vaslui,  care ar fi trebuit să se organizeze la sfârșitul acestei săptămâni, a fost anulată de către autorități din cauza pestei porcine africane.

Deși boala care a determinat omorârea a peste 140.000 de suine în țară nu a ajuns în județul Vaslui, autoritățile sanitar-veterinare nu au permis organizarea tradiționalei expoziții anuale care aduna zeci de fermieri din mai multe zone ale țării.

Pesta porcină africană, epidemia care a afectat zeci de comunități din țară, produce și efecte colaterale în zonele în care boala nu a ajuns. Este și cazul județului Vaslui, unde autoritățile au interdicție de a mai organiza, așa cum au făcut-o în fiecare an în prima săptămână din septembrie, cea mai mare expoziție de animale și utilaje agricole din Moldova.

„Evident că s-a dorit să se facă acest eveniment important pentru fermierii din întreaga zonă. Atât Primăria Vaslui, cât și asociațiile crescătorilor de animale au luat legătura cu autoritățile sanitar-veterinare, însă li s-a explicat că în contextul actual, cu pestă porcină africană, este interzisă organizarea de târguri și expoziții de animale chiar și în zonele unde nu există focare de boală”, a declarat, miercuri, pentru Libertatea directorul Direcției Agricole Vaslui, Gigel Crudru.

Numai anul trecut, ediția a XV-a a Expo-Zoo Agroind Vaslui a reunit peste 40 de crescători de taurine şi ovine, dar şi producători de utilaje de prelucrare şi procesare a produselor zootehnice. La eveniment a participat inclusiv ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Citește și: Scandal pe bani. Conflict deschis Președinte-Guvern, la rectificarea bugetară

Citește mai multe despre anulare și pestă porcină pe Libertatea.

Comentarii