Mergi direct la conținut »
Cea mai mare scumpire a benzinei din Europa se înregistrează în România
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Cea mai mare scumpire a benzinei din Europa se înregistrează în România

Cea mai mare scumpire a benzinei din Europa se înregistrează în România

De la începutul anului și până la sfârșitul lunii mai, benzina comercializată în țara noastră s-a scumpit cu 11%, de la 5,16 lei, cât costa pe 1 ianuarie 2018, la 5,72 lei, în 21 mai, arată datele Oil Bulletin, serviciul de monitorizare al carburanților al Eurostat.

Cea mai mare scumpire a benzinei din Europa se înregistrează în România. Prețurile exprimate în Euro au crescut în perioada menționată anterior cu 11,8%. Această creștere este dublă față de media europeană.

Conform Capital, România este singura țară din UE cu o creștere de peste 10% la carburant. Pe locul doi se află Franța, unde benzina s-a scumpit cu 9,6%, de la începutul anului și până în prezent. În Hexagon, șoferii sunt obligați să plătească 1,54 de euro pentru un litru de benzină.

Pe podium urmează Marea Britanie, cu o scumpire de 9,5% (1,48 euro litrul de benzină în prezent), Estonia – 9,04% (1,35 euro litrul de benzină în prezent) și Danemarca – 8% (1,67 euro litrul de benzină în prezent).

Companiile petroliere spun că această majorare vine după creșterea cotației internaționale a țițeiului și a produselor finite, dar și după majorarea de taxe făcută de statul român. Reprezentanții grupului Rompetrol arătau recent, în datele prezentate Bursei de Valori București, cu ocazia prezentării datelor financiare aferente primului trimestru, că la nivelul internațional, cotațiile carburanţilor exprimate în dolari s-au majorat cu aproximativ 16% pentru benzină şi cu 23% în cazul motorinei.


CITEȘTE ȘI: VIDEO EXCLUSIV/ Mii de oameni din industria videochatului au venit la București. Ce se întâmplă la un summit de videochat


FOTO: EPA

Close
Închide
  Close