Atunci când vrei să îți cumperi un apartament sau să te muți cu chirie, ești atent la mai multe aspecte. Prețul, spațiul pe care îl vei avea la dispoziție, costurile de întreținere, distanța până la mijloacele de transport în comun – toți acești factori cântăresc greu în luarea unei decizii. Totuși, mai există un aspect de care ar trebui să ții cont: siguranța noii tale locuințe.

Certitudinea ca stai într-un loc ferit de pericole înseamnă mult mai mult decât să te încredințezi că riscurile unui jaf nu sunt mari sau că te poți plimba liniștit pe străduțele din jur la orice oră. Există mai multe detalii la care trebuie să fii atent când evaluezi siguranța unei case sau a unui apartament, încă de când mergi la vizionare:

Zona în care se află

Orașele din România sunt mult mai sigure decât alte metropole europene. Bucureștiul este una dintre cele mai bune capitale din Europa când vine vorba despre acest aspect. Totuși, la fel ca în orice oraș, există și zone rău famate sau cartiere în care este bine să fii cu băgare de seamă, mai ales la orele târzii din noapte. În general, cartierele rezidențiale mari sunt destul de sigure, bine luminate, iar riscurile sunt minime. Totuși, dacă vrei să îți faci o idee mai bună, plimbă-te prin cartier de câteva ori, observă oamenii și ascultă-ți instinctele. De asemenea, stai de vorbă cu vecinii din blocul în care vrei să te muți sau cu o cunoștință care să locuiască în zonă și lămurește-ți dilemele legate de securitatea zonei.

Securitatea imobilului în care te muți

Starea clădirii în care vei locui spune multe despre modul în care este întreținută și de preocuparea oamenilor și administratorului pentru imobilul în care stau. Primul detaliu la care trebuie să fii atent este ușa de la intrare. Dacă observi că oricine poate intra și ieși din clădire după bunul plac, acesta nu este un semn de bun augur. În schimb, un bloc dotat cu un astfel de interfon cu yală electromagnetică este mult mai sigur pentru locuitori, întrucât șansele ca persoane necunoscute să poată pătrunde înăuntru sunt mult mai mici. Clădirile care nu sunt protejate de accesul necunoscuților nu numai că nu sunt la fel de sigure, dar denotă și o lipsă totală de preocupare din partea administratorului și a locatarilor.

Verifică instalațiile din apartament

Siguranța unei locuințe constă și în măsura în care este protejată de incidente periculoase. De aceea, este extrem de important să verifici imediat starea prizelor și a instalației electrice. Poți ruga un electrician să te însoțească la vizionare, astfel încât să te asiguri că nu există riscul unui scurt-circuit care să declanșeze un incendiu sau să te lase în pană de curent. De asemenea, unele apartamente sunt dotate cu alarmă de incendiu și de gaze, care să te atenționeze din timp în caz de pericol.

Testează ferestrele și balconul

În special persoanele care au copii trebuie să verifice stabilitatea și rezistența geamurilor, precum și balconul, pentru a se asigura că nu există niciun risc. Geamurile ar trebui să fie bine fixate și să nu se miște, la fel și plasa de la ferestre, care ar trebui să se deschidă printr-un mecanism pe care copiii să nu îl poată accesa prea ușor.

Cât de solidă este ușa de la intrare

Ușa de la intrarea în casă trebuie să fie cât mai rezistentă și să aibă un sistem de încuiere care să fie imposibil de penetrat. După ce te muți, ai grijă să schimbi yala de la ușă, astfel încât să ai garanția că tu ești singura persoană care are cheile de la intrare. Dacă urmează să locuiești cu chirie, stai de vorbă cu proprietarul și negociază schimbarea yalei. Explică-i temerile tale și cu siguranță va fi înțelegător. De ce este indicat să schimbi yala? Gândește-te doar la posibilitatea ca cineva să piardă cheile de la casă, iar acestea să ajungă pe mâna cuiva care știe unde stai. Deși riscurile nu sunt atât de mari ca în cazul unui jaf neprevăzut, este totuși mai bine să fii precaut și să îți iei toate măsurile de siguranță necesare.

Sursă Foto: Shutterstock/Copyright:r.classen

Gigi Becali, moment fabulos în trafic! Ce întrebare i-a pus polițistul care l-a tras pe dreapta
GSP.RO

Gigi Becali, moment fabulos în trafic! Ce întrebare i-a pus polițistul care l-a tras pe dreapta