China
Donald Trump a amenințat că va crește valoarea bunurilor chineze care ar fi impozitate la intrarea în SUA la un total de 450 de miliarde de dolari, marea majoritate a importurilor din China, dacă țara asiatică își amplifică riposta la deciziile americane.
Totuși, pentru moment, suma este, în prezent, de 50 de miliarde de dolari în importuri chinezești. Administrația americană s-a angajat să impoziteze până la 25% aceste bunuri, pentru a compensa la rândul ei, furturile de tehnologie și proprietate intelectuală comise de China.
Ca răspuns, Beijingul a spus că va introduce, la rândul său, ”tarife identice” și a catalogat drept ”șantaj” ce face SUA.
Statele Unite au impus deja în mod unilateral taxe de 25% la importurile de oțel și de 10% la cele de aluminiu, indiferent de sursă, afectând astfel și China.
Administrația condusă de Donald Trump dorește să își reducă deficitul comercial față de Beijing, care este, în prezent, de 375 de miliarde de dolari.
Uniunea Europeană
Blugi, burbon, Harley Devidson: UE a impozitat zeci de mărfuri din SUA, începând de vineri, ca răspuns la tarifele americane pentru oțelul și aluminiul din Europa.
Măsura a fost adoptată în unanimitate de către cele 28 de state și vizează compensarea a 2,8 miliarde de euro din daunele generate de taxele impuse de SUA.
Pe viitor, alte produse americane ar putea fi taxate și de UE, cu până la 3,6 miliarde de euro.
Europenii se tem de o escaladare dacă Washingtonul decide să își pună în aplicare amenințarea cu impozitarea autoturismelor importate, o perspectivă care face să se înfioare puternica industrie auto germană. Volkswagen și Daimler și-au revizuit deja în scădere previziunile privind câștigurile, invocând tensiunile comerciale.
Canada și Mexic
Președintele SUA a avertizat că acele critici recurente ale primului ministru canadian Justin Trudeau vor costa scump Canada. Trudeau a spus că taxele vamale impuse de SUA sunt jignitoare. Canada a anunțat punerea în aplicare a propriilor represalii pentru luna iulie.
După anunțul făcut de Trump cu privire la taxele pentru oțel și aluminiu, Mexicul a decis să impună taxe vamale echivalente ”pe diverse produse” importate din SUA, inclusiv oțel, fructe și brânzeturi.
În plus, negocierile dintre Washington, Mexico City și Ottawa privind modernizarea Acordului de comerț liber din America de Nord, în vigoare din 1994, trenează, informează Hotnews.
Rusia
Și țara condusă de Vladimir Putin este afectată de creșterea taxelor pe oțel. Rusia a informat OMC că este gata să ia măsuri de represalii împotriva SUA. Moscova estimează că prejudiciul este cauzat de aceste impozite este de 538 milioane de dolari.
Relațiile comerciale dintre cele două țări sunt marcate, dincolo de acest conflict, de sancțiunile impuse de SUA împotriva mai multor personalități și entități, care au fost acuzate de participarea la „atacurile” Moscovei împotriva „democrațiilor occidentale”.
Iran
Washingtonul și-a anunțat, la începutul lunii mai, retragerea din acordul nuclear iranian și a decis să își restabilească sacțiunile împotriva Teheranului și a tuturor companilor care au legături cu Republica Islamnică.
SUA au acordat acestora o perioadă de 90 până la 180 de zile pentru a se retrage din Iran. Primul tren de reinstituire a sancțiunilor, stabilit pentru 6 august, va viza automobilele și aeronautica civilă. Pe 4 noiembrie vor urma energia și finanțele.
Grupul francez Total a anunțat că va renunța la un mare proiect gazier început în iulie 2017 în Iran, dacă nu obține o derogare din partea autorităților americane. Constructorul PSA și-a anunțat deja retragerea din Iran.
Japonia
Niponii sunt deja afectați din luna martie de impozitele pe oțel, iar Japonia a informat Organizația Mondială a Comerțului că vrea să impună o taxă de 50 de miliarde de yeni pentru mărfurile americane ca represalii.
Cu toate acestea, pentru Japonia, principala îngrijorare reprezintă amenințarea cu impozitarea tuturor importurilor de mașini. Astfel de măsuri ”ar provoca turbulențe serioase pe piețele internaționale”, au avertizat autoritățile nipone într-un comunicat comun cu Uniunea Europeană.
Coreea de Sud
Casa Albă a anunțat, pe 1 mai, că și-a finalizat acordul de liber schimb cu Seulul, punând astfel capăt unui conflict comercial cu Coreea de Sud.
În virtutatea acestui acord, Seulul acceptă să își deschidă, în continuare, piața auto pentru producătorii de automobile din SUA. De asemenea, el a fost de acord să își reducă cu 30% exporturile de oțel din SUA.
CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV/ Ioana Ginghină s-a pregătit pentru o noapte incendiară, dar…: “Era patul plin de plicuri și de bani”
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!