Articol de Cătălin Lupășteanu, Luni, 23 iulie 2018, 12:54

Florentina Mirică și-a depus luni candidatura la șefia DNA.

Florentina Mirică este procurorul DNA care a dispus trimiterea în judecată a fostului ministru al Internelor Gabriel Oprea, în dosarul în care este acuzat de fapte de corupție în legătură cu achiziții făcute de serviciul secret al ministerului pe care l-a condus.

Între achizițiile pretins nelegale făcute de Departamentul de Informații și Protecție Internă ar fi fost și o limuzină, folosită de DIPI pentru transportarea lui Gabriel Oprea, în perioada în care acesta a condus MAI.

Tot Florentina Mirică este magistratul care a trimis în judecată conducerea Oficiului Național pentru Protecția Martorilor (ONPM). În acest dosar,  procurorul a anchetat operațiunile și achizițiile nelegale care ar fi fost făcute de fosta conducere a Oficiului.

Florentina Mirică a fost cercetată disciplinar pentru că ar fi dezvăluit informații clasificate în dosarul fostului ministru Gabriel Oprea, dar a fost găsită nevinovată de Consiliul Superior al Magistraturii.

Recent, Mirică a trimis pe masa judecătorilor dosarul foștilor șefi ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) și Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (CASMB). Dosarul este unul mamut, cu aproape o sută de inculpați și firme, toți acuzați de corupție privind acordarea de asistență medicală la domiciliu.

Traseul Florentinei Mirică

Florentina Mirică a ajuns la DNA în anul 2010, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București, la șase luni după ce a promovat de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea.

Procurorul Florentina Mirică a fost susținută la vedere de fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, care a fost alături de ea inclusiv în momentele tensionate și în timpul audierilor de la CSM legate de sesizările din dosarul DIPI.

Florentina Mirică a plecat de la Parchetul Judecătoriei Buftea după ce l-a denunțat pe fostul său șef, Nelu Carpen, magistrat care a fost condamnat definitiv în 2014, de instanţa supremă, la şase ani de închisoare cu executare, în dosarul în care a fost acuzat de fapte de corupţie.

În noiembrie 2014, secția de procurori a CSM a validat numirea Florentinei Mirică în funcţia de procuror-şef al Serviciului de combatere a corupţiei în justiţie, structură în cadrul DNA, pentru o perioadă de trei ani, funcție pe care o ocupă și în prezent.


Citește și:

 Traseiștii din Parlament. Zeci de dezertări din partide, PMP și-a pierdut grupul parlamentar, Tăriceanu a atras mai mulți aleși de la PNL