Imaginile cu cei doi jandarmi agresaţi la 10 august 2018 de câţiva protestatari din Piaţa Victoriei au fost transmise în direct la TV şi au avut un puternic impact emoţional.

În cursl agresiunii, jandarmeriţei i-a fost furat pistolul din dotare, iar ştirea a devenit imediat publică. Se vorbea atunci de “două arme de foc furate de la jandarmi”.

La trei minute după acest incident, comandantul acţiunii a dispus intervenţia în forţă a jandarmilor. În urma violenţelor din acea seară, 452 de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Ştefania s-a dezechilibrat și l-a tras la pământ şi pe colegul ei

La ora 23.05, două detaşamente de jandarmi au fost trimise să acționeze pentru scoaterea din mulțime a efectivelor de poliție din zona magazinului Spring Time din Piaţa Victoriei. Cristian F. și Ştefania N. au format “binomul” din urma formațiunii de intervenție. Bărbatul mergea cu spatele, fiind ghidat de colega lui care îl ţinea de vestă.

Pe drum, câţiva manifestanţi i-au îmbrâncit pe jandarmi și i-au lovit cu diverse obiecte. La un moment dat, Ştefania s-a dezechilibrat și a căzut, trăgându-l la pământ şi pe colegul ei, se precizează în motivarea Judecătoriei Sectorului 1. 

Imediat, cei doi au fost încercuiţi de protestatarii care au început să îi lovească cu pumnii și cu picioarele. În această busculadă, jandarmeriţei i-a fost furat pistolul.

Agresiunea a durat puțin peste două minute, iar jandarmii au fost salvaţi de alţi manifestanţi, care au făcut un scut uman în jurul lor şi i-au scos din mulţime.

O parte dintre agresorii jandarmilor au fost identificaţi după ce experții de la Institutul Naţional de Criminalistică au analizat imaginile surprinse de camerele de televiziune şi cele difuzate pe online. La percheziţiile domiciliare, au fost găsite hainele purtate de agresori, în momentul în care ei fuseseră filmaţi lovindu-i pe jandarmi.

Programatorul care şi-a pierdut brăţara la miting

Laurenţiu I. este unul dintre cei identificaţi. Avea 27 ani şi absolvise Facultatea de Informatică, participase la cursuri de formare profesională în Franța şi lucra, de cinci ani, la firme cunoscute din domeniul tehnologiei informației. 

În cursul agresării celor doi jandarmi, el a lovit-o cu piciorul în spate pe Ştefania N.

Cine sunt cei care au lovit-o în 10 august pe jandarmeriţa Ştefania şi de ce judecătoarea nu i-a închis: nu erau ultrași, ci un informatician și un medic!
Laurenţiu I.

Tânărul le-a declarat anchetatorilor că în busculada de la acel miting îşi pierduse brăţara de aur pe care o avea la mână, “și am tras de vesta unui jandarm să mă descarc, fiind tulburat de cele întâmplate. Imediat am dat și eu cu piciorul în zona dorsală într-un jandarm”.

Omul susține că a vrut să se sinucidă

“Din cauza celor întâmplate anterior și din cauza faptului că mereu am lăsat de la mine și nu am intervenit niciodată”, îşi motivează gestul Laurenţiu I. El a recunoscut că fuma țigări cu marijuana, “ocazional, pentru că treceam printr-o perioadă grea”.

La 2 octombrie 2018, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile şi apoi plasat în arest la domiciliu. Din actele depuse la dosar rezultă că “în urma detenției provizorii”, Laurenţiu I. a suferit un episod depresiv sever, “însoțit de ideație suicidară”.

Judecătoarea Anda Irina Ivan Enescu subliniază, în motivarea deciziei prin care  l-a condamnat pe tânăr la un an și 8 luni cu suspendare, că “din analiza circumstanțelor sale personale nu ar fi fost posibilă anticiparea unui astfel de comportament antisocial”.

Bărbatul implicat în activităţile civice ale comunei

Claudiu T., 31 ani, lucra ca muncitor necalificat în construcții şi, conform actelor depuse la dosar, el “a dat dovadă de implicare în activitățile civice organizate în folosul comunității de primăria comunei S., județul Teleorman, unde locuiesc mama, bunica și fratele”, pe care îi vizita în fiecare weekend.

La mitingul din 10 august, Claudiu T. venise direct de la ziua unui coleg, unde băuse, spune el, “circa 7-8 doze de bere”.

Cine sunt cei care au lovit-o în 10 august pe jandarmeriţa Ştefania şi de ce judecătoarea nu i-a închis: nu erau ultrași, ci un informatician și un medic!
Claudiu T.

El l-a lovit cu piciorul, de mai multe ori, pe jandarmul Cristian F., colegul Ştefaniei. “Faptele au fost comise sub imperiul emoției colective resimțite de protestatari, dar și al consumului de alcool”, notează judecătoarea care l-a condamnat pe Claudiu T. la 2 ani cu suspendare.

Absolventul de Medicină care a dat un şut

Alexandru Ş., 25 de ani, a absolvit Facultatea de Medicină, iar în august 2018 se pregătea pentru licenţă. După întâmplarea din 10 august, el nu a reuşit să promoveze examenul de rezidențiat şi s-a angajat la o firmă, ca operator vânzări.

Alexandru a dat în colegul Ştefaniei, aplicându-i o lovitură cu piciorul în regiunea spatelui.

Cine sunt cei care au lovit-o în 10 august pe jandarmeriţa Ştefania şi de ce judecătoarea nu i-a închis: nu erau ultrași, ci un informatician și un medic!
Alexandru Ş.

În acel moment am crezut că are loc un conflict între forțele de ordine și protestatari. Nu am realizat pe moment câți jandarmi se aflau în acea busculadă. Am lovit și eu cu piciorul un jandarm aflat în acea busculadă.

Declaraţia lui Alexandru S. din dosar:

A fost condamnat la un an şi 8 luni cu suspendare.

Ultrasul care a împărţit 17 lovituri de pumn

Liviu C., 30 ani, este singurul agresor identificat care făcea parte dintr-o galerie de fotbal. Era angajat ca muncitor necalificat şi nu avea antecedente penale.

În imaginile înregistrate de Digi TV se observă cum Liviu C., îmbrăcat în acea seară într-un tricou de culoare turcoaz, o lovește de două ori pe jandarmeriţa Ştefania, după care ocolește un grup de protestatari și dă cu pumnul, de 15 ori, în ambii jandarmi.

Cine sunt cei care au lovit-o în 10 august pe jandarmeriţa Ştefania şi de ce judecătoarea nu i-a închis: nu erau ultrași, ci un informatician și un medic!
Liviu C.

Inculpatul este suporter al unei cunoscute echipe de fotbal, însă în cauză nu s-a dovedit, dincolo de orice dubiu, că inculpatul a urmărit încă de la momentul în care a ajuns în Piața Victoriei exercitarea de violențe față de jandarmi.

Sentinţa Penală 926/2019 a Judecătoriei Sectorului 1:

Liviu C. a fost condamnat la 2 ani şi 9 luni cu suspendare.

Angajatul de încredere, care umbla cu banii companiei

Mihai C., 24 ani, are calificarea de tehnician mecanic şi muncea, din 2015, ca agent de vânzări, lucrător comercial, șofer, manager pe schimburi.

Judecătoarea a apreciat faptul că, la unul din locurile de muncă, Mihai C. avea ca atribuţii depunerea banilor din vânzări în contul companiei, dar și selectarea și recrutarea vânzătorilor din magazin, “de unde reiese că inculpatul beneficia de încredere deplină din partea angajatorului său”, notează magistratul.

La mitingul din 10 august, Mihai C. a lovit-o cu piciorul pe jandarmeriţa Ştefania în zona umărului. 

Cine sunt cei care au lovit-o în 10 august pe jandarmeriţa Ştefania şi de ce judecătoarea nu i-a închis: nu erau ultrași, ci un informatician și un medic!
Mihai C.

Pentru că “inculpatul nu este cunoscut drept o persoană violentă, recalcitrantă sau conflictuală” şi nu are antecedente penale, instanţa l-a condamnat la un an şi 8 luni cu suspendare.

“Omu de la cablu” a furat pistolul “în mod nepremeditat”

Daniel D., 32 ani, a furat pistolul Carpați în încărcătorul căruia se aflau șase cartușe. La acea vreme, el era angajat ca tehnician fibră optică, la o companie de telecomunicații.

Am observat că pistolul atârna de centura jandarmului, fiind prins cu un șnur asemănător unui fir de telefon. Am tras de acel șnur și am reușit să-l rup, după care am luat pistolul care căzuse pe sol şi l-am pus în borsetă.

Declaraţia lui Daniel D. din dosar:
Cine sunt cei care au lovit-o în 10 august pe jandarmeriţa Ştefania şi de ce judecătoarea nu i-a închis: nu erau ultrași, ci un informatician și un medic!
Daniel D.

De la miting, el a mers împreună cu un prieten, Gabriel C., lângă o pădure de lângă Bucureşti, unde au tras două focuri de armă, “de curiozitate”. A doua zi, Daniel G. a îngropat pistolul, “pentru a nu fi găsit sau folosit de alte persoane”.

“Instanța reține că inculpatul D. Daniel a sustras arma în mod nepremeditat, acționând impulsiv, din teribilism și dorința de afirmare în anumite cercuri sociale în care gestul său ar fi putut fi apreciat drept un act cutezător”. Sentinţa Penală 926/2019 a Judecătoriei Sectorului 1

“Un teribilism atipic pentru vârsta inculpatului”, admite judecătoarea, în aceeaşi motivare. Înainte de a împlini 18 ani, Daniel D. a fost condamnat pentru că a furat o maşină şi a intrat cu ea într-un stâlp, dar, pentru că a intervenit reabilitarea, cazierul i-a fost albit între timp.

Pentru furtul pistolului de la mitingul din 10 august, bărbatul a primit o condamnare de 2 ani şi 8 luni cu suspendare.

Alt angajat de încredere, care a tras cu arma “din curiozitate”

Gabriel C., 21 ani, spune că a tras cu pistolul furat de Daniel D. “din cauza curiozității, deoarece nu mai văzusem o armă reală”.

Infracțiunea nu poate fi calificată drept extrem de gravă, având în vedere că acesta a executat focul de armă într-un loc izolat, în care nu se mai aflau alte persoane în afara inculpatului D. Daniel.

Sentinţa Penală 926/2019 a Judecătoriei Sectorului 1:

Pentru că avea cazierul curat şi “un loc de muncă stabil, care presupune că societatea îi încredințează diverse sume de bani pentru achiziționarea bunurilor necesare desfășurării activității, ceea ce relevă încrederea pe care administratorii societății o au în inculpat”, Gabriel C. a fost condamnat la un an cu suspendare.

Decizia Judecătoriei Sectorului 1, de condamnare cu suspendare a celor şapte inculpaţi, nu este definitivă. Au făcut apel procurorii, jandarmii bătuţi, dar şi cinci dintre acuzaţi. Primul termen de judecată la Curtea de Apel Bucureşti va fi la 24 septembrie 2020.

Citeşte şi:

Cel mai contestat procuror al momentului explică de ce nu i-a pus sub acuzare în dosarul 10 august pe Liviu Dragnea și pe Carmen Dan, după ce au fost audiați

REPORTAJ | În Secţia COVID a Spitalului Judeţean Arad, medicii şi pacienţii împart şi responsabilitatea, şi teama în faţa bolii: „Ne-am dat curaj unii altora!”

Vicepreședintele unei țări a jefuit bănci și are 50 de copii. Mai mult, e căutat de Interpol
PARTENERI - GSP.RO
Vicepreședintele unei țări a jefuit bănci și are 50 de copii. Mai mult, e căutat de Interpol
BOMBĂ! Cine sunt, de fapt, fostele soții ale lui Toni Iuruc. Cu cine s-a iubit actualul bărbat al Simonei Halep
Playtech.ro
BOMBĂ! Cine sunt, de fapt, fostele soții ale lui Toni Iuruc. Cu cine s-a iubit actualul bărbat al Simonei Halep
Un tată sfâșiat de durere l-ar fi obligat pe pedofilul care i-a abuzat fetița să-și sape singur groapa, apoi l-ar fi ucis, în Rusia
Observatornews.ro
Un tată sfâșiat de durere l-ar fi obligat pe pedofilul care i-a abuzat fetița să-și sape singur groapa, apoi l-ar fi ucis, în Rusia
Horoscop 22 septembrie 2021. Gemenii încep o nouă etapă pentru sfera sentimentală, una luminoasă și frumoasă
HOROSCOP
Horoscop 22 septembrie 2021. Gemenii încep o nouă etapă pentru sfera sentimentală, una luminoasă și frumoasă
Căsătoriți pe nevăzute”. George și Cristina s-au căsătorit, în ciuda criticilor părinților ei
Știrileprotv.ro
Căsătoriți pe nevăzute”. George și Cristina s-au căsătorit, în ciuda criticilor părinților ei
Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire despre vaccin
Telekomsport
Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire despre vaccin
Laptopurile ASUS OLED ajută ochii asediați de lumina albastră
PUBLICITATE
Laptopurile ASUS OLED ajută ochii asediați de lumina albastră