Mergi direct la conținut »
Cine vine, cine pleacă. Schimbările făcute în eșalonul doi de către Dăncilă în primele zile de guvernare
Politică Libertatea > Ştiri > Politică

Cine vine, cine pleacă. Schimbările făcute în eșalonul doi de către Dăncilă în primele zile de guvernare

În primele două zile de guvernare, premierul Viorica Dăncilă a demis sau numit zece secretari de stat, a trecut o casă din administrarea ANAF în cea a Serviciului de Telecomunicații Speciale și i-a dat afară pe majoritatea consilierilor lui Mihai Tudose. 

Andreea Păstârnac

La Ministerul Afacerilor Externe, Guvernul l-a eliberat din funcția de secretar de stat pe Victor Micula, fost ambasador al României la Budapesta și unul dintre cei mai respectați diplomați din MAE. În locul său a fost numită Andreea Păstârnac, ministrul Românilor de Pretutindeni în Guvernul Tudose. În mandatul său, Păstârnac s-a remarcat printr-o discreție totală, la limita anonimatului.

 

 

Florin Lazăr Vlădică

Guvernul a operat, la Ministerul Apărării Naționale, demiterea lui Florin Lazăr Vlădică, secretar de stat și șef al Departamentului pentru armamente. Cu alte cuvinte, Vlădică se ocupa de tot ce însemna înzestrarea armatei. Anul acesta, armata are la dispoziție 2% din PIB, adică puțin peste 4 miliarde de euro. Fostul oficial MApN este cel care a anunțat anul trecut, la poligonul Cincu, faptul că România va cumpără rachete Patriot din Statele Unite ale Americii. În presă, Vlădică este descris drept un apropiat al omului de afaceri Ovidiu Tender, condamnat la 12 ani de închisoare pentru instigare la abuz în serviciu.

Cazul Floyd de România. Un bărbat din Vatra Dornei a murit după ce un jandarm l-a presat la pământ. Ce a urmat
Recomandări
Cazul Floyd de România. Un bărbat din Vatra Dornei a murit după ce un jandarm l-a presat la pământ. Ce a urmat
 

 

Ioan Groza

Ioan Ștefan Groza, medic veterinar și profesor la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, a fost numit secretar de stat în Ministerul Educației. Presa locală îl descrie pe Groza drept un apropiat al fostului ministru Ioan Rus. Groza a fost implicat într-un scandal după ce dansatoare exotice și-au făcut apariția la o dezbatere cu profesori universitari, organizată din fonduri publice și administrată de noul secretar de stat de la Educație. Totodată, Ștefan Groza a fost suspectat de plagiat, acuzație pe care a respins-o.

 

Alte numiri:

  • Numirea lui Constantin Robu în funcția de secretar de stat, șef al Corpului de control al prim-ministrului.  Constantin Robu era detaşat de câteva luni de la Ministerul Afacerilor Interne, în funcţia de director general la Corpul de control al premierului.
  • Eliberarea, la cerere, a lui Vicențiu Dorin Gavril Știr, din funcția de secretar de stat la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.
  • Numirea lui Darius-Bogdan Vâlcov în funcția de consilier de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al prim-ministrului (biografia lui poate fi citită AICI).
  • Eliberarea din funcție a lui Bogdan Gheorghe Trif , comisar general, cu rang de secretar de stat, al Gărzii Naționale de Mediu. Trif a fost numit ministru al Turismului.
  • Eliberarea din funcție a lui Gabriel Andronache , secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului.
  • Eliberarea din funcție a Ramonei-Ioana Lohan, de secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului.
Se conturează o nouă alianţa electorală. De ce a anunţat Victor Ponta că va candida la prezidenţialele din 2024
Recomandări
Se conturează o nouă alianţa electorală. De ce a anunţat Victor Ponta că va candida la prezidenţialele din 2024
 

Viorica Dăncilă a renunțat și la majoritatea consilierilor pe care i-a avut predecesorul său: judecătoarea Simona-Gabriela Baltag (consilier de stat), Robert Rucăreanu (consilier de stat), Remus Vulpescu (consilier onorific), Gheorghe Piperea (consilir onorific).

Potrivit datelor din Monitorul Oficial, Guvernul a mai hotărât transmiterea unui imobil, proprietate publică a statului, din administrarea Ministerului Finanțelor Publice – Agenția Națională de Administrare Fiscală în administrarea Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS).

Citește și:

Tăriceanu vrea ca SPP-ul să fie în subordinea Ministerului de Interne, și nu a președintelui

Close
Închide
  Close