Mergi direct la conținut »
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Ciocolata după rețetă belgiană se fabrică și într-o comună din Gorj. Pralinele cu pălincă, printre specialități

În urmă cu șapte ani, în comuna Crasna, din județul Gorj, o fostă profesoară din Belgia și-a deschis o fabrică de ciocolată, care a reușit să devină o atracție locală. În perioada sărbătorilor, angajații lucrează mai intens, căci, cum e de așteptat, numărul comenzilor e mai mare. Printre produsele de succes, pe lângă Moș Crăciun de ciocolată de jumătate de metru, se numără și pralinele cu pălincă de Buzești.

De Anca Ochianu,

Deschisă în 2012, fabrica de ciocolată Chocolaterie Carels a devenit destul de rapid apreciată. Asta cu atât mai mult cu cât Marie Carels și soțul acesteia au pregătit bomboanele după rețete belgiene.

Cu ingrediente aduse de la Bruxelles, soții Carels nu fac rabat de la calitate și se mândresc cu specialități din ciocolată, dar și cu faptul că au deschis apetitul românilor pentru ciocolata fină.

Fabrica de ciocolată de la Crasna produce în luna decembrie de trei ori mai mult decât în mod obişnuit.

“Suntem șase angajați cu normă întreagă, printre care și eu și soțul meu. Deși la început ne-a fost greu să vindem marfa, acum avem clienți în București, Timișoara, Craiova, Arad și Târgu-Jiu, iar în luna decembrie abia facem față comenzilor. Este un program mai mare, dublu, sigur dublu, şi angajăm mai mulţi oameni ”, a precizat Marie Carels.

Ingrediente aduse din Belgia, combinate cu produse autohtone

Femeia cumpără materie primă în special din Belgia, dar a creat şi o reţetă de praline cu un ingredient specific zonei, palinca de prună din Buzești, Crasna.

Fabrica de ciocolată din Gorj produce în acest moment 40 de sortimente de dulciuri, iar vânzările din luna decembrie sunt de trei ori mai mari în comparaţie cu o altă lună.

Situație scandaloasă la Câmpulung Moldovenesc. Un tânăr a fost nevoit să-și dezgroape tatăl, după ce Medicina Legală dăduse cadavrul altei familii: „L-au tratat ca pe un sac de cartofi”
Recomandări
Situație scandaloasă la Câmpulung Moldovenesc. Un tânăr a fost nevoit să-și dezgroape tatăl, după ce Medicina Legală dăduse cadavrul altei familii: „L-au tratat ca pe un sac de cartofi”
 

“Am început să fim cunoscuți și în Belgia, țara noastră natală, dar ne-am concentrat pe clienții din România. Figurinele cu Moș Crăciun și omul de zăpada cu înălțimi de jumătate de metru sunt foarte cerute. Sunt pictate manual și în compoziția lor intră un kilogram și jumătate de ciocolată. Noi așa o și vindem ciocolata, la kilogram. Față de anul trecut, avem acum vânzări cu 20 la sută mai mari”, a mai spus Marie Carels, cea care deține fabrica de ciocolată din Crasna.

50 de euro

este prețul la care ajunge o figurină de ciocolată de 50 de centimetri

Pe lângă acestea, aici se produc 40 de sortimente de ciocolată, iar inedite sunt cele cu ardei iute, whisky sau banană.

“Avem și praline de post, încă mai este post până la Crăciun și ne-am gândit să venim în întâmpinarea tuturor clienților. Sunt foarte cerute figurinele cu Moș Crăciun, cu brăduți, căsuțe cu Nașterea Domnului. Pentru aceste sărbători vă propunem tot felul de minuni din ciocolată, clopoțel decorat, praline aranjate în cutii frumoase de cadou, praline de post, camionul de Avent plin de ciocolată sau coșuri la cerere”, a mai spus producătorul de ciocolată.

Marie Carels şi-a construit în comuna Crasna şi o locuinţă în stil rustic. Cei mai mulţi bani au fost investiţi însă în fabrica de ciocolată.

Marie Carels este căsătorită cu Boris Weyssow, şi el fost profesor la universităţi din Germania, Belgia şi România. Acesta a renunţat să mai facă naveta între Bruxelles, Munchen, Craiova, Timişoara şi Crasna şi s-a pensionat după ce a văzut cât de profitabilă este afacerea din Gorj.


Close
Închide
  Close