În cazul în care, în cadrul contactelor de lucru, veți fi întrebat (repetăm: numai în cazul în care veți fi întrebat) în legătură cu așa-zisele evenimente de la Timișoara, răspundeți cu toată claritatea că nu aveți cunoștință despre așa ceva.

Circulara nr. 20/016872 din 19 decembrie 1989:

Eu, fiind atunci singurul reprezentant în boxa României, am spus următoarele: nu am avut niciun fel de informație oficială din țară privind evenimentele de la Timișoara.

Teodor Meleșcanu, drept la replică pentru ziarul Libertatea, 10 ianuarie 2020:

Cronologia unei lașități:

  • 16-17 decembrie 1989: se aprinde flacăra Revoluției la Timișoara și se înregistrează primii morți. Ecourile evenimentelor depășesc granițele țării, Radio Europa Liberă contribuind din plin la aceasta.
  • 19 decembrie 1989: Ministerul de Externe emite Circulara nr. 20, prin care instruiește toate misiunile din străinătate ale României să nege „așa-zisele evenimente de la Timișoara” și să respingă orice „amestec în treburile interne ale României”.
  • 19-20 decembrie 1989: delegația României la reuniunea CSCE de la Viena, unde se discuta despre dezarmare, și din care făcea parte Teodor Meleșcanu, a fost aspru criticată de toate celelalte state pentru represiunea dură de la Timișoara, pentru încălcarea drepturilor omului și pentru închiderea granițelor.
  • 20 decembrie 1989: Teodor Meleșcanu, singurul reprezentant al României la reuniunea CSCE, a respins criticile statelor participante urmând exact instrucțiunile din Circulara nr. 20. Meleșcanu spunea că evenimentele de la Timișoara sunt „zvonuri colportate în scopuri dușmănoase”.
  • 10 ianuarie 2020: Teodor Meleșcanu, actual președinte al Senatului, se referă la evenimentele din primele zile ale Revoluției cu aceleași indicații din Circulara nr. 20: „Nu am avut niciun fel de informație oficială din țară privind evenimentele de la Timișoara”.

O lume întreagă împotriva unui regim criminal

Revoluția l-a prins pe Teodor Meleșcanu la Viena, unde participa la o reuniune CSCE pe tema dezarmării, în calitate de secretar I la Departamentul Securitate Internațională și Dezarmare din Ministerul de Externe.

Represiunea armată de la Timișoara, violențele, morții nu au mai putut fi ascunși de regimul comunist, chiar dacă granițele au fost închise. Ecourile Revoluției au ajuns în toată lumea, iar reprezentanții României de la misiunile din străinătate au fost aspru criticați pentru represiunea violentă a Revoluției și pentru lipsa de transparență asupra a ceea ce se întâmpla în țară.

E de notat că nu doar țările din Vest, ci și „surorile” socialiste, precum Polonia, Ungaria, Cehoslovacia, Serbia sau Rusia, au condamnat regimul ceaușist pentru că ajunsese să tragă în propriul popor. Cu excepția Chinei, toată lumea era împotriva crimelor de la Timișoara.

La fel au stat lucrurile și la conferința CSCE, unde Teodor Meleșcanu făcea parte din delegația României. Pe 19 decembrie 1989, tema conferinței a fost abandonată și discuțiile s-au mutat pe evenimentele din România. Statele participante la reuniune au criticat dur ce se petrece la noi în țară, în vreme ce delegația României a respins cu vehemență acuzațiile, spunând că nu aceasta este tema reuniunii.

Potrivit telegramei trimise de Ambasada României la Viena în țară, delegația română anunța că și a doua zi, pe 20 decembrie 1989, reuniunea avea să se desfășoare pe același model, cu țările occidentale atacând România pentru represiunea de la Timișoara. Reprezentanții țării noastre spuneau în telegramă că vor aborda aceeași strategie de răspuns prin negare, dacă nu primesc alte indicații de la București.

Telegrama diplomatică românească era confirmată cu exactitate de relatarea diplomaților canadieni de la Viena, care precizau că Meleșcanu este cel care vorbește în numele delegației României. 

Circulara nr. 20 | La 30 de ani de la Revoluție, Teodor Meleșcanu răspunde despre morții de la Timișoara tot după indicațiile primite în 1989!
Telegrama ambasadorului României la Viena din 19 decembrie 1989

Canadienii explicau cum Teodor Meleșcanu, „șeful delegației României”, s-a declarat șocat de graba și de duritatea cu care este criticat Guvernul său, critici bazate pe ceea ce îi par a fi doar „zvonuri și relatări nefondate din presă”.

Circulara nr. 20 | La 30 de ani de la Revoluție, Teodor Meleșcanu răspunde despre morții de la Timișoara tot după indicațiile primite în 1989!
Telegrama diplomatică canadiană din 19 decembrie 1989

Circulara nr. 20/016872 din 19 decembrie 1989: Negați orice, spuneți că nu aveți cunoștință

În aceeași zi, 19 decembrie 1989, Ministerul de Externe de la București a emis Circulara 20/016872, destinată misiunilor României din străinătate, în care a stabilit conduita diplomaților români în situația în care sunt întrebați de evenimentele de la Timișoara (Circulara a fost publicată pe pagina de Facebook Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe).

Principala direcție de comunicare era negarea: „nu avem cunoștință”, „respingem cu hotărâre”, „nu vom tolera”.

În cazul în care, în cadrul contactelor de lucru, veți fi întrebat (repetăm: numai în cazul în care veți fi întrebat) în legătură cu așa-zisele evenimente de la Timișoara, răspundeți cu toată claritatea că nu aveți cunoștință despre așa ceva.

Circulara nr. 20/016872 din 19 decembrie 1989:

Mai departe, documentul instruia cu privire la restul de declarații care pot fi făcute de reprezentanții diplomatici:

– „Respingem cu hotărâre orice încercări de amestec în treburile interne ale României…”

– „Statul socialist, societatea noastră nu vor tolera, în nici o împrejurare, lezarea intereselor lor vitale…”

– „Nimănui, indiferent cine ar fi, nu-i este îngăduit să încalce legile țării…”

Circulara se încheia cu două ordine precise: să fie „instruiți toți colaboratorii pentru a acționa în strictă conformitate cu indicația de mai sus” și orice discuție pe subiectul Timișoara să fie raportată imediat.

Circulara nr. 20/016872 din 19 decembrie 1989

Circulara nr. 20 | La 30 de ani de la Revoluție, Teodor Meleșcanu răspunde despre morții de la Timișoara tot după indicațiile primite în 1989!
Circulara nr. 20/016872 din 19 decembrie 1989, trimisă misiunilor din străinătate

Meleșcanu a executat întocmai instrucțiunile din Circulara nr. 20

Revenim la conferința CSCE de la Viena. Într-adevăr, a doua zi, pe 20 decembrie 1989, tema conferinței, dezarmarea, a fost abandonată din nou, în favoarea Revoluției de la Timișoara.

Toate statele participante, 24 la număr, au vrut să știe ce se întâmplă în România și au avut luări de poziție, dintre care cele mai dure au venit din partea SUA, a Franței și a Austriei, după cum se arată în telegrama trimisă de Ambasada României la Viena către București.

Circulara nr. 20 | La 30 de ani de la Revoluție, Teodor Meleșcanu răspunde despre morții de la Timișoara tot după indicațiile primite în 1989!
Telegrama ambasadorului român la Viena din 20 decembrie 1989

Numai că de data aceasta delegația României a răspuns pe baza Circularei nr. 20, nu a mai trebuit să improvizeze: „La încheierea ședinței, delegația română a respins în modul cel mai ferm și mai categoric atacurile la adresa țării noastre, folosind indicațiile transmise prin Circulara nr. 20/016872 din 19 decembrie a.c.”.

Delegația a arătat cu toată claritatea că nu are cunoștință despre așa-zisele „evenimente de la Timișoara”.

Telegrama trimisă la București de Ambasada de la Viena, 20 decembrie 1989:

Mai departe, textul telegramei preia aproape cuvânt cu cuvânt exprimările din Circulara nr. 20, ca să arate că instrucțiunile de la București au fost urmate întocmai de delegația trimisă la reuniunea CSCE.

Cum l-au văzut diplomații străini pe Meleșcanu: „Atitudine lipsită de emoție, dură”

Aici trebuie precizat un amănunt esențial: delegația României în ultima zi a reuniunii CSCE de la Viena, 20 decembrie 1989, a fost compusă doar din Teodor Meleșcanu. O spune el însuși, într-un drept la replică trimis către Libertatea: „În data de 20 decembrie 1989, la încheierea lucrărilor conferinței CSCE, președintele reuniunii – Ambasadorul Elveției – a solicitat delegației române informații oficiale despre evenimentele de la Timișoara. Eu, fiind atunci singurul reprezentant în boxa României, am spus următoarele: (…)”.

Tot Meleșcanu, și nu altcineva, este nominalizat în telegramele pe care ambasadele străine le-au trimis către propriile centrale în urma ședinței din 20 decembrie 1989.

„La criticile venite din toate părțile, Meleșcanu, din partea României, a afișat o atitudine lipsită de emoție, dură. Întâi, a blocat consensul la propunerea Austriei, privind păstrarea unui moment de reculegere, în memoria victimelor de la Timișoara (ambasadorul Republicii Federale Germania a trecut peste asta incluzând momentul de reculegere în propria lui intervenție de la tribună)”, se arată în telegrama trimisă de Ambasada SUA de la Viena în urma reuniunii de pe 20 decembrie 1989.

Circulara nr. 20 | La 30 de ani de la Revoluție, Teodor Meleșcanu răspunde despre morții de la Timișoara tot după indicațiile primite în 1989!
Telegrama diplomatică americană din 20 decembrie 1989

După 30 de ani, Meleșcanu încă urmează indicațiile din Circulara nr. 20 și are aceeași „atitudine lipsită de emoție, dură”

Ce spune azi Teodor Meleșcanu că a spus atunci, la Viena, pe 20 decembrie 1989? „Nu am avut niciun fel de informație oficială din țară privind evenimentele de la Timișoara”, potrivit dreptului la replică publicat de Libertatea.

Adică „nu am cunoștință despre așa ceva”, folosind exprimarea oficială din Circulara nr. 20, despre care a fost instruit.

Și din rapoartele celorlalte ambasade reiese același lucru. „În mod clar, autoritățile române au decis să se țină pe poziții, Meleșcanu a negat informațiile privind presupusele evenimente, catalogându-le drept relatări de presă neconfirmate”, scria Ambasada SUA după reuniune.

De altfel, telegrama americană relatează intevenția lui Teodor Meleșcanu exact cu cuvintele din Circulara nr. 20: „Apoi, el a respins orice amestec din exterior în treburile interne ale României și a avertizat că vor fi luate măsuri ferme împotriva provocatorilor, a elementelor anti-românești și a serviciilor străine”.

În dreptul la replică pentru Libertatea, Teodor Meleșcanu preciza că nu-și asumă conținutul telegramelor trimise de ambasade, pentru că nu le-a scris el: „Referitor la telegramele trimise de Ambasada României sau alte oficii diplomatice, acestea nu au fost în responsabilitatea mea și, ca atare, nu am cum să mi le asum”. 

”Atitudine lipsită de emoție, dură”.

Citeşte şi:

În decembrie 1989, Meleșcanu a acoperit crimele de la Timișoara două zile la rând, în fața Occidentului

Documentele MAE român arată că Meleșcanu a mințit și în 1989, și acum. În fața diplomaților străini, el numea crimele de la Timișoara ”zvonuri colportate în scopuri dușmănoase”

Teodor Meleșcanu s-a opus la OSCE, în decembrie 1989, păstrării unui moment de reculegere în memoria victimelor de la Timișoara. Șeful Senatului neagă: ”E o aiureală”

Nicolae Mitea a ajuns într-o situație disperată. Ce a ajuns să facă pentru bani: "Vreau o casă ca să supraviețuiesc"
PARTENERI - GSP.RO
Nicolae Mitea a ajuns într-o situație disperată. Ce a ajuns să facă pentru bani: "Vreau o casă ca să supraviețuiesc"
BOMBĂ! Câți bani primește Monica Gabor după divorțul de Mr. Pink. Surpriză colosală, nimeni nu se aștepta la asta
Playtech.ro
BOMBĂ! Câți bani primește Monica Gabor după divorțul de Mr. Pink. Surpriză colosală, nimeni nu se aștepta la asta
Cristina Marinela a pierdut lupta cu cancerul la doar 32 de ani, departe de casă, în Italia. Fiica ei de 14 ani o aşteaptă acum să se întoarcă definitiv acasă
Observatornews.ro
Cristina Marinela a pierdut lupta cu cancerul la doar 32 de ani, departe de casă, în Italia. Fiica ei de 14 ani o aşteaptă acum să se întoarcă definitiv acasă
Horoscop 4 august 2021. Scorpionii trebuie să se protejeze de emoțiile negative care îi pot influența
HOROSCOP
Horoscop 4 august 2021. Scorpionii trebuie să se protejeze de emoțiile negative care îi pot influența
Ce a făcut sportiva care a primit nota 0.0 la Jocurile Olimpice de la Tokyo. VIDEO aici
Știrileprotv.ro
Ce a făcut sportiva care a primit nota 0.0 la Jocurile Olimpice de la Tokyo. VIDEO aici
Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire despre vaccin
Telekomsport
Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire despre vaccin
(Publicitate) Câștigă și tu un bilet la UNTOLD. Extragere va avea loc vineri, 6 august! Succes!
PUBLICITATE
(Publicitate) Câștigă și tu un bilet la UNTOLD. Extragere va avea loc vineri, 6 august! Succes!