Mii de bucureşteni au stat ieri peste patru ore la coadă pentru a vota în secţia specială amenajată în Gara de Nord |
Totul s-a întâmplat ieri, la secţia specială din Gara de Nord, unde sute de oameni care se aflau în tranzit în Capitală s-au înghesuit să voteze. Pentru că procesul a decurs greu, din cauza declaraţiei pe propria răspundere pe care fiecare alegător trebuia să o completeze şi prin care afirma că nu va vota şi în localitatea de domiciliu, abia 30 de oameni apucau să intre pe oră în cabina de vot. Ciudat a fost şi faptul că toţi românii care aveau paşaport valabil nu au fost lăsaţi să îşi exprime opţiunea electorală, membrii comisiei motivând că au nevoie de un buletin sau chiar de paşaport diplomatic.
26 de dosare penale
Ministerul Administraţiei şi Internelor primise, ieri, până la ora 17.00, 620 de sesizări privind incidente electorale. Fruntaş la acest capitol e Bucureştiul, unde au fost semnalate 47 de incidente, urmat de Călăraşi, cu 44 de sesizări, şi de Olt, cu 33. De asemenea, au fost întocmite 26 de dosare penale. Două persoane din Giurgiu au fost arestate după ce au fost prinse oferind mită alegătorilor, pentru a vota candidatul susţinut de ei.
Alegerile au fost presărate cu sute de nereguli
Birourile electorale din ţară au fost asaltate cu sute de reclamaţii referitoare la încălcări ale legii. Multe dintre ele s-au dovedit simple “gogoşi” electorale, dar au existat şi cazuri în care s-au întocmit dosare penale şi s-au dat amenzi.
Galaţi. Maricica şi Ştefanache Constandache (foto), din Galaţi, au suferit un şoc, ieri, când au găsit pe lista de vot numele fiului lor mort în urmă cu 27 de ani. “L-am văzut pe liste şi la alegerile europarlamentare şi am sesizat, dar degeaba”, spune Maricica.
Mureş. Alianţa politică PSD+PC Mureş a cerut, ieri, Biroului Electoral Judeţean Mureş suspendarea scrutinului în secţia de votare nr. 94 din Reghin, pe motiv că aici ar fi votat persoane cu acte false.
Iaşi. Primarul comunei Tătăruşi a fost reclamat la Biroul Electoral Judeţean că, în interiorul secţiilor de votare, îndeamnă alegătorii să voteze candidatul PSD la alegerile prezidenţiale. 4 Suceava. Centrul de Comunicare Judeţean Suceava a informat că, la secţia de votare din satul Lămăşeni, a fost semnalat un incident electoral, referitor la distrugerea neintenţionată de către preşedintele secţiei a unei ştampile de control a centrului de votare.
Mehedinţi. Irina Stoica (foto), o femeie de 23 de ani din judeţul Mehedinţi, a fost arestată ieri după ce a votat de două ori. Tânăra a mers mai întâi în Cerneţi, apoi în comuna Şimian, unde, culmea, a fost lăsată în cabină, deşi pe buletinul ei avea un timbru cu însemnul “Votat”. Stoica riscă şase ani de închisoare.
Buzău. 45 de măicuţe de la Mănăstirea Răteşti, judeţul Buzău, însoţite de maica Ghelasia, stareţa aşezământului monahal, au votat la prima oră. 4 Alba Iulia. Aproape 200 de membri ai birourilor secţiilor de votare din Alba au fost înlocuiţi după ce au fost depistaţi că reprezentau mai multe partide.
Iaşi. Reprezentanţii filialei ieşene a PD-L au reclamat la Biroul Electoral Judeţean Iaşi că preşedintele secţiei de votare nr. 343 din comuna Bivolari, Paraschiva Ciornea, a luat toate ştampilele acasă, în noaptea de dinaintea votului.
Gorj. Un bărbat în vârstă de 61 de ani din Motru a fost surprins de preşedintele secţiei de votare în timp ce îşi fotografia buletinul de vot. Acesta a fost sancţionat cu amendă în valoare de 1.000 lei.
Dolj. Unui bărbat care vota la o secţie de votare din Filiaşi i-a fost întocmit dosar penal, după ce a rupt buletinele de vot ale concubinei sale, supărat că nu a fost lăsat să o însoţească pe tânără în cabina de vot.
Peste 1.000 de incidente electorale
Ministerul de Interne a primit ieri 1.059 de sesizări privind incidente electorale. De asemenea, s-au înregistrat 72 de infracţiuni şi s-au aplicat 63 de sancţiuni, în valoare totală de peste 160.000 de lei. S‑au întocmit 26 de dosare penale, iar două persoane din Giurgiu au fost arestate deoarece încercau să mituiască alegătorii.