Mergi direct la conținut »
UPDATE | Moţiunea de cenzură va fi dezbătută şi supusă la vot miercuri, de la ora 12.00
Politică Libertatea > Ştiri > Politică

UPDATE | Moţiunea de cenzură va fi dezbătută şi supusă la vot miercuri, de la ora 12.00

Birourile reunite ale Parlamentului au decis, marţi, după o suspendare a şedinţei, calendarul dezbaterii şi votului moţiunii de cenzură depusă de PSD şi UDMR împotriva Guvernului Ludovic Orban. Plenul comun va începe miercuri, la ora 12.00.

De Valentina Postelnicu,

Marcel Ciolacu: Avem voturile pentru a da jos Guvernul Orban

UPDATE ora 17.20 Conducerea Parlamentului a decis ca şedinţa plenului reunit pentru votul pe moţiunea de cenzură să aibă loc miercuri, începând cu ora 12.00.

Votul este secret cu bile.

Marcel Ciolacu, preşedintele interimar al PSD, a anunţat, după şedinţă, că partidul său are voturile pentru a da jos Guvernul Orban. În plus, Ciolacu spune că va avea discuţii cu mai mulţi parlamentari, până mâine.

O întâlnire urmează să aibă loc cu liderul Pro România, Victor Ponta, pe o posibilă susţinere la moţiunea de cenzură.

O nouă şedinţă la Parlament, la ora 17.00. PSD vrea ca moţiunea să se voteze miercuri, de la ora 12.00

UPDATE ora 15.00 Şedinţa Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului în care se stabileşte calendarul dezbaterii moţiunii de cenzură depuse de PSD va avea loc marţi, la ora 17,00. Iar votul pe moţiune ar urma să fie dat miercuri, într-o şedinţă care va începe la ora 12.00.

Iniţial, şedinţa conducerii Parlamentului a fost programată pentru marţi, la ora 12,00, dar a fost amânată după ce reprezentanţii PSD şi ai UDMR au refuzat să participe.

EXCLUSIV | Orban, despre fotografia controversată: „Era ziua mea, au venit câțiva colegi să-mi facă o surpriză și i-am servit, cum e normal, cu un pahar de ceva”
Recomandări
EXCLUSIV | Orban, despre fotografia controversată: „Era ziua mea, au venit câțiva colegi să-mi facă o surpriză și i-am servit, cum e normal, cu un pahar de ceva”
 

Social-democraţii au precizat că au primit informaţii că în reuniunea de guvern, care începea la ora 14,00, se va adopta o ordonanţă de urgenţă pe tema alegerii primarilor în două tururi.

PSD amână o decizie privind data în care se va vota moţiunea de cenzură

UPDATE ora 12.30 Şedinţa Birourilor reunite ale celor două Camereîn care trebuia să se stabilească data votului pe moţiunea de cenzură a fost amânată, marţi, până la terminarea şedinţei de Guvern.

Potrivit unor surse, cei de la PSD se tem că liberalii vor da OUG pe alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Premierul Ludovic Orban a precizat, însă, că nu se poate da Ordonanţă de Urgenţă pe un proiect care deja a fost asumat prin angajarea răspunderii.

Moţiunea a fost citită, luni, în plenul celor două Camere ale Parlamentului. Marcel Ciolacu, liderul interimar al PSD, spune că PSD are voturile necesare pentru a da jos Guvernul Orban.

Premierul Ludovic Orban, în schimb, a arătat că şansele ca moţiunea să fie adoptată sunt mici.

Tolo: Ce băgăm în urnă, aia ne iese din frapieră. Poza României în era COVID-19
Recomandări
Tolo: Ce băgăm în urnă, aia ne iese din frapieră. Poza României în era COVID-19
 

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat, luni seară, că PSD va propune ca votul moţiunii de cenzură să aibă loc miercuri, de la ora 12.00

”Nu are rost să mai lungim”, a spus Ciolacu.

Potrivit Regulamentului Parlamentului, moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult cinci zile de la data depunerii.

Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după trei zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. Pentru a trece moţiunea de cenzură este nevoie de voturile favorabile a 233 de parlamentari.

Conform Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege. Guvernul este demis dacă, după asumarea răspunderii, se depune moţiune de cenzură şi aceasta este adoptată.

Dacă Executivul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat.

Moţiunea social-democraţilor a fost depusă după ce Guvernul Orban şi-a angajat răspunderea pe proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Guvernul Orban a picat mercuri 5 februarie, fiind demis prin moțiune de cenzură.

Close
Închide
  Close