„Creșterea fără precedent a prețurilor energiei în UE demonstrează că, indiferent de sursele de energie, majoritatea statelor membre se confruntă cu aceeași problemă. Perpetuarea crizei energetice actuale poate genera riscul ca multe industrii europene să recurgă la relocări și la dezvoltarea de noi capacități de producție în afara Uniunii”, a transmis Cosmin Marinescu.

„Dincolo de impactul său inflaționist, criza energetică actuală se profilează a fi mult mai nocivă pentru economie decât pandemia și măsurile restrictive aferente acestora”, a adăugat consilierul prezidențial.

„În România, creșterea puternică a prețurilor la energie este atât rezultatul factorilor externi, precum creșterea exponențială a prețului certificatelor de emisii, cât și al factorilor interni, precum ponderea nefiresc de mare a energiei tranzacționate pe piața spot (PZU), așa cum am arătat în analiza publicată la începutul crizei energetice”, mai consideră Marinescu.

Afirmațiile sale vin în contextul în care criza de energie, care generează preţuri mărite, a devenit atât de acută încât mari consumatori industriali europeni sunt forţaţi să-şi închidă producţia, după cum a notat Ziarul Financiar.

Urmărește-ne pe Google News