Potrivit AFP, Franţa, Irlanda, China, Norvegia şi Emiratele Arabe Unite au solicitat această întâlnire.

Un nou val de violenţe s-a soldat, duminică, cu rănirea a peste 20 de persoane pe Esplanada Moscheilor din Ierusalim, la două zile după alte ciocniri care au înregistrat peste 150 de răniţi.

„Sute” de protestatari palestinieni au început duminică dimineața să adune „pietre”; cu puţin timp înainte de procesiunea evreilor religioși de la Esplanada Moscheilor, considerat cel mai sfânt loc al iudaismului şi al treilea cel mai sfânt loc al islamului, potrivit poliţiei israeliene.

Poliția israeliană a intervenit în sectorul palestinina din estul Ierusalimului, ocupat din 1967 de Israel. 19 palestinieni au fost răniţi, unii fiind împușcați cu gloanțe de cauciuc, potrivit organizației palestiniene Semiluna Roșie.

Cel puțin 152 de palestinieni au fost răniți, vineri, în urma confruntărilor cu forțele de ordine israeline, pe esplanada Moscheilor din Ierusalim,

După anexarea Ierusalimului de Est de către Israel, nerecunoscută la nivel internațional, evreii au primit permisiunea să acceseze esplanada în anumite momente, dar nu să se şi roage în acel loc. Aceștia se roagă în mod oficial la Zidul Plângerii, deşi de ani de zile, în secret, se roagă pe esplanadă.

Iordania, care administrează Esplanada Moscheilor, a acuzat, duminică, Israelul de această nouă intensificare a violențelor iar regele Abdullah al II-lea a cerut să se pună capăt măsurilor „ilegale şi provocatoare care duc la o escaladare şi mai mare”.

În timpul lunii Ramadan din 2021, demonstraţiile desfăşurate în cursul nopţii la Ierusalim şi ciocnirile petrecute chiar şi pe esplanadă s-au transformat în unsprezece zile de război între mişcarea islamistă palestiniană Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, şi Israel.

Urmărește-ne pe Google News