Mergi direct la conținut »
Bulgaria a declarat stare de urgență din cauza coronavirusului. Ungaria, Cehia și Slovacia au făcut de joi acest pas
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Bulgaria a declarat stare de urgență din cauza coronavirusului. Ungaria, Cehia și Slovacia au făcut de joi acest pas

Bulgaria a declarat stare de urgență din cauza coronavirusului. Ungaria, Cehia și Slovacia au făcut de joi acest pas

Bulgaria a declarat vineri starea de urgenţă pentru a opri răspândirea coronavirusului, premierul Boiko Borisov anunţând că numărul cazurilor de infectare a ajuns joi la 23, de la 7 în urmă cu o zi, transmite Reuters, citată de Agerpres. Și Polonia a anunțat joi că intenționează să facă același lucru, în vreme ce Cehia, Slovacia și Ungaria au făcut deja acest pas.

De Flavius Toader,

Parlamentul de la Sofia a votat în unanimitate declararea unei stări de urgenţă, din cauza pandemiei de coronavirus. Măsura intră în vigoare vineri şi va fi valabilă până la 13 aprilie.

Premierul Borisov ceruse dimineață parlamentarilor să declare starea de urgenţă, care va permite ”închiderea şcolilor, grădiniţelor şi universităţilor’.

Borisov le-a cerut compatrioţilor săi să respecte regulile instituite, arătând că, doar joi, 14 persoane nu au respectat carantina în care se aflau. Starea de urgenţă va permite poliţiei să intervină în astfel de cazuri, a explicat el.

‘Numai disciplina şi mobilizarea naţiunii ne pot ajuta în această situaţie’, a insistat Borisov.

Până la sfârşitul săptămânii, Bulgaria va alcătui o listă a ţărilor unde există epidemie extinsă de coronavirus şi unde bulgarii vor avea interdicţie de a se deplasa, precum şi o listă de ţări ai căror cetăţeni nu vor putea intra în Bulgaria. Lista va fi actualizată cu regularitate.

Bulgaria a restricţionat deja adunările publice în spaţii închise, limitându-le la 250 de persoane. Guvernul i-a îndemnat pe angajatori să flexibilizeze timpul de lucru şi să permită munca de acasă, acolo unde este posibil.

Medic la Secția Boli Infecțioase a Spitalului Hunedoara: “DSP ține testele COVID-19 la sertar”
Recomandări

Medic la Secția Boli Infecțioase a Spitalului Hunedoara: “DSP ține testele COVID-19 la sertar”

 

Restaurantele pot rămâne deschise, dar trebuie să le impună clienţilor să păstreze o distanţă de siguranţă. Cluburile de noapte, în schimb, trebuie închise, a mai spus premierul bulgar.

Polonia urmează exemplul vecinilor

Polonia a anunțat încă de joi că va declara stare de urgență.

Polonia intenţionează să decreteze starea de urgenţă epidemică în contextul răspândirii coronavirusului, a comunicat, joi, Ministerul polonez al Sănătăţii.

„Ieri, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că avem de-a face cu o pandemie. Astăzi, vom emite o decizie privind instituirea stării de urgenţă epidemică”, a afirmat Lukadz Szumowski, citat de agenţia de presă Reuters.

Măsura va permite Guvernului de la Varşovia să dispună suspendarea unor activităţi de lucru şi să mobilizeze rapid personalul medical. În plus, pot fi impuse restricţii de circulaţie şi pot fi interzise adunările publice.

Tolo: Criza COVID-19 și carantina de la Suceava. Nu-i mai faceți zombi pe români!
Recomandări

Tolo: Criza COVID-19 și carantina de la Suceava. Nu-i mai faceți zombi pe români!

 

Decizie deja luată în Ungaria

Ungaria a decretat joi stare de urgență, una dintre principalele măsuri anunţate fiind interzicerea sosirilor din Italia, China, Coreea de Sud şi Iran.

Conform directivei guvernului de la Budapesta, străinii care provin din Italia, China, Coreea de Sud şi Iran nu vor avea voie să intre pe teritoriul Ungariei. În consecinţă, Ungaria a interzis sosirea trenurilor, a autobuzelor şi a zborurilor din aceste patru ţări.

Măsura nu se aplică şi cetăţenilor maghiari, care se pot întoarce acasă, dar vor fi plasaţi în carantină.

De asemenea, universităţile vor fi închise temporar. Educaţia poate fi continuată prin cusuri online, au anunţat autorităţile ungare.

În plus, toate evenimentele în spaţii închise cu peste 100 de participanţi şi evenimentele în aer liber cu peste 500 de participanţi vor fi interzise. În schimb, şcolile rămân deschise.

Suceava este noul Colectiv: manageri de spital susținuți politic, achiziții cu firme de casă, o clinică nouă ce stă nedeschisă la Fălticeni și minciuni despre COVID-19
Recomandări

Suceava este noul Colectiv: manageri de spital susținuți politic, achiziții cu firme de casă, o clinică nouă ce stă nedeschisă la Fălticeni și minciuni despre COVID-19

 

Stare de urgență și în Slovacia

Prim-ministrul Slovaciei, Peter Pellegrini, a anunțat tot joi stare de urgență națională și închiderea granițelor pentru toți străinii ca parte a pachetului de măsuri pentru combaterea răspândirii focarului de coronavirus, relatează AFP și Reuters, preluate de Agerpres.

Doar cetățenii slovaci sau străinii cu reședința temporară sau permanentă au voie să intre în țară. Se pot aplica excepții pentru persoanele care locuiesc în Austria și Ungaria, dar care lucrează în Slovacia și pentru cetățenii polonezi.

Slovacia înregistrează până în prezent 10 cazuri de infecție cu coronavirus.

De asemenea, în conformitate cu noile reguli, toate școlile la nivel național vor fi închise cel puțin paisprezece zile începând din 16 martie. Conexiunile internaționale de autobuz și tren vor fi oprite până la o notificare suplimentară, în timp ce cele trei aeroporturi internaționale (Bratislava, Poprad și Kosice) din Slovacia se vor închide și ele, a informat premierul slovac.

În plus, toate evenimentele culturale și sportive sunt anulate, iar o serie de clădiri și spații publice (centre de wellness și fitness, centre comerciale, stațiuni de schi, parcuri de distracții, baruri, cluburi etc.) vor fi închise. Doar magazinele alimentare și farmaciile au voie să rămână deschise în weekend. Restaurantele și hotelurile pot rămâne deschise.

Și Cehia a declarat stare de urgență

Republica Cehă a decretat tot joi stare de urgenţă şi va închide graniţele pentru călătorii străini care vin din 15 ţări, printre care Franţa, Germania, Austria sau Marea Britanie, pentru a limita răspândirea noului coronavirus, a anunţat joi premierul ceh Andrej Babis, citat de Reuters şi AFP.

Totodată, nici cetăţenii cehi nu vor mai putea călători în aceste 15 ţări ”de risc”. Vor fi adoptate unele excepţii pentru cetăţenii care lucrează în comunităţile transfrontaliere.

Între alte măsuri guvernul de la Praga a mai decis interzicerea evenimentelor publice cu participarea a peste 30 de persoane şi închiderea unor spaţii publice cum sunt centrele de sport sau de servicii spa, teatrele, cinematografele, cluburile şi bibliotecile, în timp ce restaurantele vor fi nevoite să închidă la ora 20.00, a afirmat premierul.

Cele 15 state ”de risc” vizate de această interdicţie sunt: China, Coreea de Sud, Iran, Italia, Spania, Austria, Elveţia, Suedia, Norvegia, Olanda, Belgia, Danemarca, Franţa, Germania şi Marea Britanie.

Close
Închide
  Close