Multe din măsurile de carantină adoptate de statele lumii sunt ca un combustibil pentru abuzul domestic. Izolarea forțată îndelungată cu un partener sau părinte abuziv combinată cu incertitudinile de ordin medical și economic au dus la o creștere dramatică a cazurilor de violență domestică în lume.

În timpul pandemiei, violența domestică este, probabil, singurul tip de infracțiune care nu e în scădere, ci chiar crește

Un raport recent întocmit de Misiunea ONU de Menținere a Păcii în Cipru a concluzionat că incidentele de violență domestică pe insulă au crescut cu 58%, pe timpul carantinei între 15 martie și 22 aprilie. 

În rândul comunității turcești din Cipru, lucrurile au stat și mai rău, apelurile către liniile dedicate de semnalare a violenței domestice crescând de zece ori. 

Tiparul este cam același peste tot în lume. Numărul de apeluri către linile dedicate victimelor abuzurilor a crescut cu 50% în Brazilia și cu 70% în Belgia, de exemplu.

Înaintea pandemiei, la nivel global, au fost 243 de milioane de femei și fete care au fost supuse abuzului sexual și/sau violență fizică de către partenerul lor intim în ultimele 12 luni, potrivit unui alt raport ONU

Orice formă de abuz asupra partenerului – care poate fi fizic, sexual, financiar, sau psihologic – se încadrează ca violență domestică. Însă, de regulă, cea mai frecventă formă de abuz este cea fizică, în majoritatea cazurilor fiind săvârșit de bărbați împotriva femeilor, deși sunt și cazuri de inversare a rolurilor între sexe.

Ad placeholder
Tolo: Rareș președinte! Ca să le facă dosare celor care nu gândesc ca el
Recomandări
Tolo: Rareș președinte! Ca să le facă dosare celor care nu gândesc ca el
 

Cu 140%  mai multe apeluri  către linia dedicată victimelor violenței domestice din România 

Între 16.03.2020 și 30.04.2020 au fost efectuate 436 de apeluri către linia telefonică destinată victimelor violenței domestice (0800 500 333 – linie telefonică gratuită), potrivit unui răspuns al Agenției Naționale Pentru Egalitatea de Șanse Între Femei și Bărbați la o solicitare de informații pentru Libertatea.

Aceste apeluri includ “atât apelurile scurte fără dialog, cât și reveniri ale unor persoane care au apelat inițial linia telefonică, dintre care 156 apeluri, semnalând acte de violență domestică”.

În aceeași perioadă a anului trecut, la linia telefonică anterior menționată, a fost primit un număr total de 181 apeluri, incluzând atât apeluri scurte, fără dialog, cât și reveniri ale unor persoane care au apelat inițial linia telefonică, dintre care 119 apeluri semnalau acte de violență domestică.

Datele sugerează că numărul de apeluri semnalând cazuri de violență domestică în vârful carantinei în România a crescut cu 16%, iar numărul total de apeluri către linia dedicată a crescut cu 140%. 

Ad placeholder
București a depășit pragul 200 de cazuri noi COVID-19. Unde au fost cele mai multe îmbolnăviri
Recomandări
București a depășit pragul 200 de cazuri noi COVID-19. Unde au fost cele mai multe îmbolnăviri
 

Cazurile reale de violență domestică probabil sunt și mai numeroase întrucât victimele se pot afla în incapacitatea de a cere ajutor din exterior atunci când sunt blocate 24/7 între patru pereți cu un partener abuziv. 

Pe deasupra, frica de incertitudine și sentimentele de neajutorare sunt intensificate pe fondul pandemiei, cauzând ezitare atunci când vine vorba de a cere ajutor sau contacta poliția.

Acum că au fost ridicate unele măsuri de carantină, e posibil ca episoadele de abuz domestic să se împuțineze, dar nicidecum nu au dispărut. Violența domestică era frecventă și o mare provocare încă dinainte să apară stresurile adiționale pe fondul pandemiei. 

LIBERTATEA PUBLICĂ ARTICOLE DE ȘTIINȚĂ. În plină criză provocată de pandemia de coronavirus, mai mult ca oricând cititorii au nevoie de informație științifică de calitate, prezentată limpede. Libertatea a deschis o serie de colaborări cu jurnaliștii români de la publicația ZME Science, o platformă independentă de jurnalism de știință, alcătuită din experți care, în mod obișnuit, relatează pentru publicul avizat din străinătate. Ei scriu, în fiecare zi, mai multe articole în Libertatea. bazate pe cele mai recente date și studii despre epidemie.  

Citeşte şi:

Dincolo de COVID-19, reducerea poluării salvează vieți. Mai multe orașe europene vor să reducă traficul rutier și Bucureștiul e printre ele

Măsurarea temperaturii în supermarketuri ar putea fi utilă în detectarea COVID-19, dar temperaturile variază în funcție de sex și de vârstă

Un anticorp uman contra SARS poate deține cheia pentru tratarea coronavirusului 

FOTO Noua cucerire a lui Ion Ion Țiriac e amețitoare! Cu ce star se iubește, după Ileana Lazariuc
PARTENERI - GSP.RO
FOTO Noua cucerire a lui Ion Ion Țiriac e amețitoare! Cu ce star se iubește, după Ileana Lazariuc
Klaus Iohannis, surprins cu ALTĂ femeie la Ziua Marinei. Cine e bruneta cu care a defilat azi, de Sfântă Mărie. Unde e Carmen?!
PARTENERI - PLAYTECH
Klaus Iohannis, surprins cu ALTĂ femeie la Ziua Marinei. Cine e bruneta cu care a defilat azi, de Sfântă Mărie. Unde e Carmen?!
Horoscop 15 august 2020. Racii primesc propuneri dintre cele mai îndrăznețe, dar nu de asta au nevoie
HOROSCOP
Horoscop 15 august 2020. Racii primesc propuneri dintre cele mai îndrăznețe, dar nu de asta au nevoie
RECOMANDĂRI