Membră a Partidului Laburist din Malta, fost parlamentar, ministru pentru afaceri europene şi egalitate şi ministru pentru dialog social, Dalli atrage atenția asupra nevoii ca fiecare țară să ia măsuri concrete de stopare a fenomenului, exemplificând cu felul în care serviciile de asistență socială din unele țări procedează deja.

Pandemia de coronavirus a scos în evidență inegalitățile din societatea noastră, existente deja, dar accentuate de actuala criză. Măsurile stricte de izolare duc la o mai mare expunere a femeilor și copiilor la violența domestică și abuz.

În ultimele 12 luni, 243 de milioane de femei și fete din întreaga lume au fost supuse violenței sexuale sau fizice comise de partenerul lor intim. În Europa, 22 % dintre femei au fost agresate fizic și/sau sexual de un partener încă de la vârsta de 15 ani. Oricine se poate confrunta cu situații de violență domestică și violență inițiată de partenerul intim, însă majoritatea victimelor sunt femei și copii – aceștia din urmă fie ca martori ai actelor de violență, fie ca victime directe ale violenței.

Peste tot în lume, li se cere oamenilor să stea acasă, măsurile de izolare fiind necesare pentru a învinge această pandemie. Acasă însă nu este un loc sigur pentru toată lumea. Multe victime ale violenței domestice sunt izolate într-un mediu periculos, blocate în casă cu abuzatorul lor și au acces limitat la resurse și servicii de ajutor.

Belgia, cu 70 la sută mai multe apeluri către linia de asistență telefonică

Datele recente arată că violența împotriva femeilor și a copiilor, în special violența domestică, a crescut de la izbucnirea epidemiei de coronavirus. În Franța, numărul cazurilor de violență domestică denunțate a crescut cu 30% de la 17 martie, când s-au impus restricțiile de deplasare. În Cipru, apelurile către o linie de asistență telefonică similară au crescut cu 30% în săptămâna care a urmat datei de 9 martie, când a fost confirmat primul caz de coronavirus din țară. În Belgia, apelurile către linia de asistență telefonică au crescut cu 70% de la începutul restricțiilor de deplasare.

Alte state au declarat că numărul denunțurilor nu a crescut. Și acest lucru se explică în condițiile actuale, deoarece victimele pot fi descurajate și se pot teme să facă un denunț, dacă persoana care le abuzează este prezentă în permanență, fiind blocată în aceeași casă, și dacă nu au acces la modalități de denunțare sigure.

Ad placeholder

Prin urmare, faptul că numărul denunțurilor violenței domestice nu a crescut sau a crescut ușor nu înseamnă că putem fi siguri că nu au loc mai multe abuzuri. Trebuie să dăm dovadă de creativitate, pe măsura circumstanțelor.

Mecanisme de alertă în farmacii, hoteluri puse la dispoziția victimelor

Unele state membre pun deja în aplicare măsuri de răspuns adaptate pentru a proteja femeile și copiii împotriva violenței. De exemplu, în Spania, serviciile de asistență și protecție pentru victimele violenței domestice sunt declarate servicii esențiale, ceea ce le permite să funcționeze la capacitate normală și în timpul crizei. În Belgia, Franța şi Spania s-au lansat campanii de sensibilizare pentru popularizarea unui mecanism de alertă care le permite femeilor să ceară ajutor în farmacii.

Mai mult decât atât, în Belgia, hotelurile și clădirile publice neocupate au fost puse la dispoziția victimelor violenței, ca alternativă la adăposturi. În plus, unele autorități de poliție locale au contactat în mod proactiv femeile care depuseseră plângeri împotriva violenței domestice. Alte state membre își intensifică eforturile în acest sens.

Avem nevoie de măsuri de răspuns adaptate la dimensiunea de gen în timpul pandemiei și în faza de redresare și facem apel la statele membre ale UE să își consolideze sprijinul acordat serviciilor naționale de asistență telefonică și de consiliere online. Statele membre trebuie să se asigure că autoritățile tratează în continuare cazurile de violență domestică și să direcționeze fonduri de urgență direct către organizațiile care oferă sprijin victimelor violenței, inclusiv către adăposturi.

Ad placeholder

Serviciile de prevenire și sprijin pentru victimele și martorii violenței domestice trebuie să devină o prioritate și să fie incluse în lista de servicii esențiale. Statele membre ale UE trebuie să continue să își îndeplinească obligațiile stabilite în legislația UE, în special în Directiva privind drepturile, sprijinirea și protecția victimelor, precum și în Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice.

Ne vom continua acțiunile pentru eradicarea violenței împotriva femeilor și copiilor în Europa. Nu vom lăsa coronavirusul să ne încetinească.

Este mai important ca niciodată să ne asigurăm că egalitatea de gen este în centrul activității noastre. După cum am anunțat în Strategia privind egalitatea de gen 2020-2025, finalizarea aderării Uniunii la Convenția Consiliului Europei rămâne o prioritate.

Sprijinim, ca întotdeauna, statele membre să facă schimb de bune practici pentru prevenirea violenței bazate pe gen și a violenței domestice și acordăm finanțare organizațiilor din întreaga Europă pentru proiecte menite să combată acest flagel atât prin intermediul Instrumentului de sprijin pentru atenuarea riscurilor de șomaj într-o situație de urgență (SURE) și al Fondului social european (FSE), cât și prin dispozitivele și echipamente puse la dispoziție de Comisia Europeană.

Ad placeholder

Pandemia, un test pentru umanitate

Actuala pandemie este un test pentru întreaga umanitate. Trebuie să fim, cât se poate de mult, solidari unii cu ceilalți. Lansez un apel către toată lumea: dacă bănuiți că cineva – din familia apropiată sau extinsă, un vecin sau poate un prieten – ar putea fi victima amenințărilor sau a abuzurilor, contactați poliția sau linia de asistență telefonică din regiunea în care locuiți.

Trebuie să colaborăm pentru a ne asigura că răspunsul la criza provocată de coronavirus protejează femeile și copiii și să acționăm în așa fel încât aceștia să nu fie expuși în mod disproporționat riscurilor legate de pandemie. Trebuie să ne intensificăm eforturile pentru a oferi un răspuns care să asigure egalitatea de gen și pentru a eradica violența împotriva femeilor și a copiilor.

Citeşte şi:

Devianți și sărăcie în perioada pandemiei. Despre violențe și legătura lor cu etnia

Ce s-a întâmplat când un medic a blocat manifestația anticarantină din Colorado. Povestea unei imagini-simbol din America lui Trump

De la „Vacanţa Mare” a lui Streinu-Cercel la hotelurile lui Nelu Tătaru: cine vrea să sperie milioane de români?

Mario Mutu locuieşte în Italia cu mama lui şi face 18 ani anul acesta. Iată cât de mult a crescut fiul cel mare al lui Adi Mutu și cât de frumos este!
PARTENERI - GSP.RO
Mario Mutu locuieşte în Italia cu mama lui şi face 18 ani anul acesta. Iată cât de mult a crescut fiul cel mare al lui Adi Mutu și cât de frumos este!
Horoscop 7 iulie 2020. Berbecii simt nevoia să se apropie de cei mai speciali dintre prietenii lor
HOROSCOP
Horoscop 7 iulie 2020. Berbecii simt nevoia să se apropie de cei mai speciali dintre prietenii lor
RECOMANDĂRI