De Adrian Cochino,

Studiul CDC a examinat eforturile japoneze și americane de a controla epidemia izbucnită la bordul navelor de croazieră Diamond Princess și Grand Princess. Pasagerii și echipajele au stat în carantină la bordul celor două vapoare, ancorate în largul coastelor Japoniei, respectiv ale Californiei.

Virusul, spune raportul CDC, a fost identificat pe mai multe suprafețe în cabinele pasagerilor simptomatici și asimptomatici la 17 zile după ce aceștia au debarcat de pe Diamond Princess, dar înainte ca procedurile de dezinfecție să înceapă.

Acest lucru nu înseamnă însă neapărat că virusul s-a răspândit de pe acele suprafețe, notează cercetarea.

Studiile anterioare arătaseră că noul coronavirus poate rezista până la trei zile pe plastic și pe oțel inoxidabil, dar că se degradează cu trecerea timpului.

CDC notează că pe 17 martie, în întreaga lume erau cel puțin 25 de nave de croazieră cu cazuri confirmate de COVID-19, detectate în timpul voiajelor sau după ce acestea se încheiaseră.

În cazul Diamond Princess, cea mai încercată navă, pe care s-au îmbolnăvit și doi români, 46,5% dintre cazurile de infecție au fost asimptomatice.

Cel puțin 700 de persoane s-au îmbolnăvit în cele din urmă pe nava care a stat o lungă perioadă în largul coastelor Japoniei. Nouă oameni de pe navă au murit.

Tolo: Cum s-au furat peste noapte recipientele de dezinfectant de mâini din Spitalul Colțea
Recomandări

Tolo: Cum s-au furat peste noapte recipientele de dezinfectant de mâini din Spitalul Colțea

 

Alte 78 de persoane s-au îmbolnăvit pe cealaltă navă menționată în studiul CDC, Grand Princess.

Concluzia studiului este una clară. Focarele de infecție de pe navele de croazieră reprezintă un risc pentru extinderea rapidă a bolii dincolo de participanții la călătorii. Toate persoanele ar trebui să evite participarea la astfel de croaziere în timpul epidemiei de COVID-19, spune CDC.

În urmă cu zece zile, Donald Trump a anunţat de altfel suspendarea croazierelor cu plecare din Statele Unite.

„La cererea mea, cu începere de la miezul nopţii, Carnival, Royal Caribbean, Norwegian şi MSC au acceptat toate să îşi suspende croazierele în străinătate pentru 30 de zile”, a scris pe Twitter liderul administraţiei de la Washington, subliniind că sectorul croazierelor reprezintă „o industrie mare şi importantă”.

Citeşte şi:

Bărbat mort după ce a luat fosfat de clorochină, medicamentul indicat de Donald Trump drept posibil remediu pentru coronavirus

După două luni, China ridică restricțiile din Hubei, epicentrul epidemiei. Orașul Wuhan, punctul zero al virusului, urmează în aprilie

Acest preot a renunțat la aparatul de respirat pentru a i-l da unui pacient tânăr. A murit la scurt timp după

Medicul Virgil Musta, din spitalul timișorean cu cei mai mulți pacienți vindecaţi, ne dă 13 sfaturi esențiale în lupta cu coronavirusul
GSP.RO

Medicul Virgil Musta, din spitalul timișorean cu cei mai mulți pacienți vindecaţi, ne dă 13 sfaturi esențiale în lupta cu coronavirusul

Horoscop 1 aprilie 2020. Leii își pun singuri bețe în roate
HOROSCOP

Horoscop 1 aprilie 2020. Leii își pun singuri bețe în roate