Mergi direct la conținut »
Corpul de control al Guvernului nu a găsit cauza îmbolnăvirii bebelușilor din Argeș, dar cere verificarea vaccinurilor
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Corpul de control al Guvernului nu a găsit cauza îmbolnăvirii bebelușilor din Argeș, dar cere verificarea vaccinurilor

Concluzii surprinzătoare în raportul înaintat de Corpul de control al premierului care a investigat cazurile bebelușilor din Argeș, care au ajuns la spital în perioada ianuarie-februarie 2016, cu probleme digestive. Cercetările nu au identificat cauza îmbolnăvirilor, însă sunt cerute verificări la stocurile de vaccinuri.

De Georgiana Marcu,

În primele luni ale anului, 18 bebeluși, majoritatea din Argeș, au ajuns la spital în stare gravă, cu un diagnostic crunt pentru trupurile lor atăt de firave – sindrom hemolitic uremic. Majoritatea au avut nevoie de dializă, iar trei dintre ei au pierdut lupta pentru viață. Cauzele îmbolnăvirilor au rămas o necunoscută și până în momentul de față, însă raportul corpului de control al Guvernului atrage atenția asupra problemelor care au fost depistate la stocurile de vaccinuri.

Astfel, instituția a cerut Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să verifice loturile de vaccinuri existente la nivelul Direcţiilor judeţene de sănătate publică, a spitalelor şi a cabinetelor medicale individuale.

Nereguli pe toată linia

Asta după ce, se precizează în raport, au fost descoperite descoperit nereguli pe toată linia – la Spitalul de Pediatrie Piteşti, la Direcţia de Sănătate Publică Argeş, la Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale, la medici din Argeş care au stocat şi administrat vaccinurile, precum şi achiziţii de produse Hexi Pharma la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti.

”O mare parte dintre copii internaţi, în perioada 18.01.2016 – 11.02.2016 la spitalele din judeţul Argeş şi, ulterior, la Spitalul de Urgenţă pentru Copii Maria Sklodowska Curie şi la Institutul Naţional de Boli Infecţioase Prof. Dr. Matei Balş au prezentat în antecedente multiple internări pentru patologie digestivă şi respiratorie, precum şi anemie carenţială şi rahitism, fapt ce denotă o imunitate scăzută a organismului acestor copii”, se arată în raport.

Se conturează o nouă alianţa electorală. De ce a anunţat Victor Ponta că va candida la prezidenţialele din 2024
Recomandări
Se conturează o nouă alianţa electorală. De ce a anunţat Victor Ponta că va candida la prezidenţialele din 2024
 

Investigatorii au găsit în instituțiile verificate și doze de vaccin hexavalent destinat pentru piața din Kazahstan, non-europeană, acesta fiind un medicament neautorizat pentru România, care deţine numai o opinie ştiinţifică pozitivă din partea Agenţiei Europene pentru Medicamente.

Vaccinuri depozitate necorespunzător

În plus, la unul dintre cabinetele medicale în care s-a vaccinat unul dintre copiii internaţi a raportat deteriorarea unor doze de vaccin, însă în formular se regăseau ştersături privind vaccinurile deteriorate şi stocurile acestora, iar asistentul medical ”a preluat de la Direcţia de Sănătate Publică Argeş vaccinuri pe care însă nu le-a transportat în aceeaşi zi la frigiderul din cadrul cabinetului medical, ci s-a oprit cu acestea la domiciliul propriu, vaccinurile fiind transportate la frigider a doua zi, când a constatat şi faptul că celelalte doze de vaccin din frigider erau depreciate’”.

În raport se mai arată că Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti a efectuat în perioada 2013 – februarie 2016 achiziţii de dezinfectanţi în principal de la societăţile HEXI PHARMA CO S.R.L. şi REBEMEDICAL S.R.L., achiziţiile de la HEXI PHARMA fiind în sumă de 789.793,04 lei.

Close
Închide
  Close