MENIU CAUTĂ
, de Daniel Ionașcu

Costurile statului cu forța de muncă au crescut cu 27% în administrație, cu 18% în sănătate și asistență socială și cu 16% în învățământ

Distribuie

Costul orar cu forța de muncă a crescut în trimestrul al patrulea al anului trecut cu 1,29% față de trimestrul anterior și cu 14,29% față de același interval al anului 2016, potrivit Institutului Național de Statistică (INS). Costurile statului cu forța de muncă au urcat cel mai mult, acestea înregistrând un salt de 27,56% în administrație publică, în vreme ce în sănătate și asistență socială costurile au crescut cu câte 18,56%. În educație, costurile statului au crescut cu 16,81%.

INS notează că această creștere masivă de la stat vine ca urmare a aplicării mai multor măsuri în domeniul bugetar.

Sectorul bugetar, creșteri peste creșteri

Creșterile din domeniul bugetar suscită tot mai mult interes, în contextul în care de la începutul acestui an se aplică și legea salarizării bugetare, iar de la 1 martie în educație și sănătate au intrat în vigoare noi majorări.

De altfel, Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor, a recunoscut recent că trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat, intrată în vigoare tot de la 1 ianuarie, a fost făcută pentru a salva fondul de pensii.

Cum e la restul

În economie, cele mai mari creșteri în trimestrul al patrulea le-au înregistrat industria extractivă (14,32%), știut fiind că în acest domeniu se primesc mai multe prime de final de an. Următoarele locuri sunt ocupate de către tranzacțiile imobiliare (8,8%) și intermedierile financiare și asigurările (7,17%).

Citește mai multe despre asistență socială, educatie și resurse pe Libertatea.

Comentarii