Mergi direct la conținut »
Cotizațiile pentru pensii pot fi achitate retroactiv, potrivit unui proiect adoptat de deputați
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Cotizațiile pentru pensii pot fi achitate retroactiv, potrivit unui proiect adoptat de deputați

Cotizațiile pentru pensii pot fi achitate retroactiv, potrivit unui proiect adoptat de deputați

Cotizațiile pentru pensii, care nu au fost plătite din diferite motive, pot fi achitate retroactiv în decursul a șase luni și pentru o perioadă de maximum cinci ani.

Potrivit unui proiect adoptat marţi de Camera Deputaţilor, persoanele care nu sunt încă pensionate şi care au întrerupt, în trecut, din diverse motive plata contribuţiei la sistemul public de pensii pot achita cotizațiile retroactiv.

Proiectul de lege cu privire la cotizațiile pentru pensii a fost adoptat cu 198 de voturi „pentru”. Camera Deputaților este for decizional, iar proiectul a fost trimis spre promulgare către președintele Klaus Iohannis, conform news.ro.

”Obiectul de reglementare al proiectelor este acordarea posibilităţii persoanelor care nu au calitatea de pensionar de a efecutua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, prin derogare de la prevederile legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice”, a declarat deputatul PSD Adrian Solomon, în plenul Camerei.

Ce spune legea despre cotizațiile pentru pensii

Potrivit proiectului, persoanele interesate încheie un contract de asigurare socială, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi. Contractul se încheie între persoana interesată şi casa teritorială de pensii.

„Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele care se încadrează în intervalul de timp cuprins între data încheierii contractului de asigurare socială potrivit prezentei legi şi ultimii 5 ani anteriori acestei date”, se arată în proiectul de lege.

Totodată, plata contribuţiei poate fi efectuată într-o singură tranşă sau în tranşe lunare, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a legii.

Close
Închide
  Close