Un studiu publicat în prestigiosul jurnal științific „The Lancet” a fost preluat de ziare din toată lumea. Concluzia sună cam așa: la spitalul pediatric din Bergamo, în inima epidemiei italiene de coronavirus, numărul de copii care s-au prezentat cu simptome ale unei boli rare inflamatorii a crescut de 30 de ori.

Pare enorm! Numărul a crescut de 30 de ori, ne-am putea aștepta la legiuni de copii suferinzi. Dar lucrurile nu sunt nici pe departe atât de rele cum am putea crede. Pentru că numărul total de copii care s-au prezentat cu astfel de simptome este 10.

Cifrele nu sunt un motiv de panică, vorbim de o boală foarte rară

Conform studiului, în ultimii 5 ani, până la sfârșitul lui februarie, s-au prezentat 19 copii cu simptome corespunzând bolii Kawasaki, o boală inflamatorie foarte rară. În ultimele două luni, de la sfârșitul lui februarie până la sfârșitul lui aprilie, s-au prezentat 10 copii cu astfel de simptome — o creștere de 3000%, raportat la durata de timp. 

Este, desigur, o creștere îngrijorătoare și sunt motive bune să credem că această creștere are legătură cu infecția cu noul coronavirus. E un motiv în plus să investigăm mai atent cum sunt copii afectați de noul coronavirus. Dar când punem cifrele în perspectivă, nu e totuși un motiv de panică.

Cum se manifestă boala Kawasaki

Să începem de la început. Boala Kawasaki e o boală rară care afectează în special copiii sub vârsta de 5 ani. Boala e practic o leziune inflamatorie a vaselor de sânge. Se manifestă prin simptome cum ar fi iritații la nivelul mâinilor și picioarelor, conjunctivită, inflamații faringiene, și iritații bucale. 

Într-un număr mic de cazuri însă, poate duce la complicații severe. Aproximativ 25% dintre copiii care suferă de această boală au complicații la nivelul inimii și necesită spitalizare, iar 2-3% pot avea complicații severe.

Nu există teste specifice pentru boala Kawasaki, motiv pentru care doctorii vorbesc în general despre simptome tip boala Kawasaki, fără a avea o confirmare clară. 

Evoluția bolii durează cam opt săptămâni, dar cu tratament simptomatic, revenirea se poate produce mult mai repede.

De departe, cele mai îngrijorătoare complicații legate de această boală sunt complicațiile cardiace, care în cazuri extreme pot duce și la infarct sau ruptură anevrismală.

COVID-19 pare să schimbe profilul bolii Kawasaki

Studiul publicat de doctorii italieni nu este primul care trage o conexiune între noul coronavirus și boala Kawasaki. Cazuri similare au fost raportate în Franța, Spania, Elveția, Marea Britanie, și New York. Se pare că oriunde este un focar de infecție mare, apar și cazurile de acest tip. 

Dar e pentru prima dată când aceste date au fost analizate cu atenție, într-un studiu corespunzător. 

Conform medicilor italieni, noul coronavirus nu ar cauza doar o creștere a incidenței Bolii Kawasaki, dar schimbă și profilul acestei boli.

În ultimii cinci ani, au fost 19 cazuri de simptome tip Kawasaki la spitalul pediatric din Bergamo. Vârsta medie a acestor copii a fost 3 ani. 

Dar în ultimele 2 luni, când s-au prezentat 10 copii, vârsta medie a fost 7.5 ani — o diferență destul de mare, și o vârstă mai mare decât cea raportată de obicei în astfel de cazuri.

De asemenea, cazurile noi par să fie mult mai severe decât de obicei. În cazurile noi, 60% (6/10) au avut complicații cardiovasculare, comparat cu doar 10% (2/19) în cazurile anterioare.

Deși nu avem o confirmare clară, pare să fie o legătură între aceste cazuri noi și noul coronavirus. Este un aspect ce trebuie luat în seamă, spun autorii studiului.

S-a observat în toate zonele din lume că noul coronavirus pare să cruțe în general copiii, dar nu este clar de ce se întâmplă acest lucru. Aceste noi semnalări par să sugereze că s-ar putea ca nici copiii să nu fie în totalitate imuni, dar situația nu este clară. 

E posibil ca un număr mai mare de copii să sufere inflamații, dar aceste inflamații să fie de intensitate mai mică și să fie ținute sub control de sistemul imunitar. 

Autorii studiului spun că e important să luăm în considerare aceste aspecte, mai ales în contextul relaxării carantinei.

Din ce am văzut, o parte foarte mică din copiii infectați cu SARS-CoV-2 dezvoltă simptome de tip Kawasaki. Totuși, e important să înțelegem efectele acestui virus în copii, mai ales în timp ce începem să relaxăm măsurile de distanțare socială.

Dr. Annalisa Gervasoni, autor al studiului:

LIBERTATEA PUBLICĂ ARTICOLE DE ȘTIINȚĂ. În plină criză provocată de pandemia de coronavirus, mai mult ca oricând cititorii au nevoie de informație științifică de calitate, prezentată limpede. Libertatea a deschis o serie de colaborări cu jurnaliștii români de la publicația ZME Science, o platformă independentă de jurnalism de știință, alcătuită din experți care, în mod obișnuit, relatează pentru publicul avizat din străinătate. Ei scriu, în fiecare zi, mai multe articole în Libertatea. bazate pe cele mai recente date și studii despre epidemie. 

Citeşte şi:

AUDIO | Fostul manager de la spitalul Tg. Neamț, înregistrat când îi face avansuri sexuale unei voluntare care dorea să se angajeze ca asistentă. “Alta avea orgasm cu mine de 2-3 ori pe seară”

Un spital de stat din România publică mesaje anti-avort. Postarea de pe Facebook a Maternității Cuza Vodă din Iași se numește „Scrisoarea unei fetițe avortate”

Doi primari din Mehedinți, PSD-iști refugiați la PNL, au făcut cumpărături identice anti-COVID de câte 70.000 euro, de la „baronul” contractelor cu Complexurile Energetice

Ce spune un iranian despre România. Toți i-au zis: „Nu te duce la București! Sunt oameni săraci„
PARTENERI - GSP.RO
Ce spune un iranian despre România. Toți i-au zis: „Nu te duce la București! Sunt oameni săraci„
Amanta lui Reghe, scandal uriaş cu un reporter. Detalii bombă despre trecutul Corinei
Playtech.ro
Amanta lui Reghe, scandal uriaş cu un reporter. Detalii bombă despre trecutul Corinei
Imaginea durerii: Două fetiţe de patru și șase ani, care aveau la ele doar o foaie cu o adresă, au fost găsite rătăcind lângă granița americană
Observatornews.ro
Imaginea durerii: Două fetiţe de patru și șase ani, care aveau la ele doar o foaie cu o adresă, au fost găsite rătăcind lângă granița americană
Horoscop 16 octombrie 2021. Racii caută siguranță prin orice mijloace, dar contextul este destul de haotic
HOROSCOP
Horoscop 16 octombrie 2021. Racii caută siguranță prin orice mijloace, dar contextul este destul de haotic
RCA 2021. Cum să nu plătești prea mult pentru asigurare, după ce prețurile au explodat
Știrileprotv.ro
RCA 2021. Cum să nu plătești prea mult pentru asigurare, după ce prețurile au explodat
Handbalista româncă celebră, bătută şi violată: "M-a chemat în cameră şi...". Cine e agresorul: primele informaţii
Telekomsport
Handbalista româncă celebră, bătută şi violată: "M-a chemat în cameră şi...". Cine e agresorul: primele informaţii
Rebels with a cause @ELLE New Media Awards 2021
PUBLICITATE
Rebels with a cause @ELLE New Media Awards 2021