Insula Sri Lanka a fost împărțită de secole între cele patru mari religii mondiale – budism, hinduism, creștinism și islamism, iar religia a fost folosită adesea de actorii politici, în conflictele interne.

De altfel, religia joacă un rol proeminent în viața și cultura acestui stat. Într-un sondaj Gallup din 2008, Sri Lanka a fost declarată a treia cea mai religioasă țară din lume – 99% din locuitori au afirmat că religia reprezintă o parte importantă a vieții cotidiene.

Micul stat asiatic este o țară majoritar budistă. Aceștia reprezintă 70% din populație, cei mai mulți fiind din grupul etnic sinhala.

Budismul a fost introdus în Sri Lanka în secolul al 2-lea î.en și are o recunoaștere specială în Constituție, care impune locuitorilor să „protejeze și să promoveze Buddha Sasana”.

De altfel în Guvern există un minister care este responsabil doar cu supravegherea generală și menținerea bunăstării clerului budist al națiunii și a lăcașurilor de cult.

A doua religie din țară este hinduismul, îmbrățișată de aproximativ 12% din populație, cu precădere în nordul, estul și centrul țării.

Islamul, 10% din populație, este a treia religie din țară după numărul credincioșilor și a fost adusă pe insulă de către comercianții arabi începând din secolul al VII-lea. Majoritatea musulmanilor sunt suniți care urmează școala Shafi’i.

Grindeanu a împărțit funcții pentru fetele a doi senatori PNL și PSD. Mediile pe care le-au obținut, după proba scrisă și interviu
Recomandări

Grindeanu a împărțit funcții pentru fetele a doi senatori PNL și PSD. Mediile pe care le-au obținut, după proba scrisă și interviu

Creștinismul este a patra religie din Sri Lanka, reprezentând aproximativ 7,4% din populația de 21 de milioane de locuitori, fiind adus aici de către colonialiștii portughezi.

82% dintre creștinii din Sri Lanka sunt romani-catolici, ceilalți fiind împărțiți în mod egal între Biserica Anglicană din Ceylon și alte culte protestante.

Un sfert de secol de război interreligios

Situată în sudul Indiei, Sri Lanka a atras străinii cu frumusețea sa naturală,însă a fost privită mereu ca fiind un loc periculos, în special din cauza unui război civil îndelungat, rezultat din tensiunile etnice și religioase dintre majoritatea budistă Sinhale și minoritatea hindusă tamila, situată în nord și est, scrie BBC News.

După peste 25 de ani de violențe, conflictul dintre cele două tabere s-a încheiat în mai 2009, după ce forțele guvernamentale au pus control asupra ultimei zone controlată de rebelii Tigrii Tamil. De-a lungul acestui conflict, hindușii din nord au încercat să-și câștige independența față de sud.

Revoltător! Ce a pățit eleva care a denunțat că școala a luat banii din bursele date de OMV Petrom
Recomandări

Revoltător! Ce a pățit eleva care a denunțat că școala a luat banii din bursele date de OMV Petrom

În timpul acestui conflict interetnic și religios, s-au folosit prima dată în lume vestele sinucigașe, cu explozibil, preluate mai apoi de extremiștii musulmani.

Prin urmare, acest conflist s-a încheiat în urmă cu zece ani, acum existând doar conflicte locale, sporadice, între credincioșii budiști și hinduși.

Ultimii ani, însă, au adus conflicte interreligioase în care sunt implicate celelalte două religii importante din țară, respectiv între musulmani și creștini.

Potrivit Alianței Naționale Creștin-Evanghelice din Sri Lanka, numai anul trecut au existat 86 de incidente (discriminări, violențe, amenințări) verificate împotriva creștinilor și a locurilor de cult creștine. De exemplu, luna trecută, mai mulți călugări budiști au încercat să întrerupă slujba religioasă dintr-o biserică creștină.

El e bărbatul care a spulberat ursul în Harghita. Primele declarații
Recomandări

El e bărbatul care a spulberat ursul în Harghita. Primele declarații

De asemenea, unele grupuri și biserici creștine s-au plâns că au fost presate să încheie sau să renunțe la slujbele religioase, după ce autoritățile le-au catalogat drept „adunări neautorizate”.

De altfel, principala ipoteză în cazul masacrului din ziua de Paște, soldat cu peste 200 de morți, este că în spate se află o grupare islamistă – NTJ (National Thowheeth Jamaath).

NTJ este un grup islamist radical, cu sediul în Sri Lanka, care a devenit cunoscut anul trecut după ce a vandalizat mai multe statui budiste. Informația nu a fost confirmată, însă, oficial, Ministrul Apărării din această țară a declarat doar că au fost atacuri sinucigașe comise de o grupare radicală.

Pe lângă acest aspect, țara s-a confruntat cu o escaladare a extremismului budist, susținut de călugări radicali aparținând majorității etnice sinhala.

Anul trecut, în luna martie, aceștia au comis mai multe atacuri asupra unor moschei din centrul țării, determinând Guvernul să decreteze stare de urgență pentru zece zile. Un tânăr de 27 de ani a fost ars de viu în timp ce se afla într-o clădire, în timpul unui atac violent.

Sursa: BBC News, Colombo Telegraph


Citește și:

Stare de asediu în Sri Lanka: peste 200 de morți și peste 450 de răniți în opt explozii! Bisericile catolice, printre țintele atacurilor

Atacurile din Sri Lanka: Opt copii români se aflau în capitala Colombo în momentul masacrului. Meleșcanu: „Sunt în siguranță într-o unitate militară”

Poliția din Sri Lanka a fost avertizată de acum 10 zile despre posibile atacuri în ziua de Paște

 

 

O sportiva a fost călcată de tren, în timp ce avea căștile pe urechi. Tanara avea doar 18 ani
GSP.RO

O sportiva a fost călcată de tren, în timp ce avea căștile pe urechi. Tanara avea doar 18 ani

Horoscop 21 noiembrie 2019. Capricornii au tendința să fie mai duri cu cei din jur
HOROSCOP

Horoscop 21 noiembrie 2019. Capricornii au tendința să fie mai duri cu cei din jur