Mergi direct la conținut »
Atacurile din Sri Lanka: Opt copii români, elevi ai Colegiului "Costache Negruzzi" din Iaşi, se aflau în capitala Colombo în momentul masacrului. MAE a instituit o celulă de criză
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Atacurile din Sri Lanka: Opt copii români, elevi ai Colegiului "Costache Negruzzi" din Iaşi, se aflau în capitala Colombo în momentul masacrului. MAE a instituit o celulă de criză

Atacurile din Sri Lanka: Opt copii români, elevi ai Colegiului „Costache Negruzzi” din Iaşi, se aflau în capitala Colombo în momentul masacrului. MAE a instituit o celulă de criză

Opt copii români se aflau în capitala statului Sri Lanka în momentul masacrului soldat cu cel puțin 180 de morți și sute de răniți. Aceștia au fost duși într-o unitate militară de la marginea Colombo, a anunțat ministrul român al Afacerilor Externe, într-o intervenție la Digi24.

UPDATE: Copiii români aflaţi în Sri Lanka sunt elevi ai Colegiului „Costache Negruzzi” din Iaşi şi au plecat în această ţară în cadrul unui schimb internaţional şi cultural, a declarat duminică directorul instituţiei de învăţământ, Elvira Rotundu, potrivit Agerpres.

Potrivit sursei citate, opt elevii din clasele a X-a şi a XI-a au plecat în cursul zilei de marţi, 16 aprilie, în Sri Lanka, unde se derulează un proiect internaţional la şcoala Visakha Vidyalaya din capitala Colombo. Copiii ar fi trebuit să revină acasă vineri, 25 aprilie.

„Colegiul nostru derulează un schimb educaţional şi cultural cu o şcoală de acolo. Este a patra ediţie. Ei au venit de două ori în România. Noi am fost în anul 2017 cu elevi şi profesori. Acum este a doua deplasare a reprezentanţilor şcolii noastre în Sri Lanka. Am vorbit acum cu profesoara care îi însoţeşte. Copiii sunt în siguranţă şi se bucură de protecţia autorităţilor. Ei trebuia să se întoarcă acasă vineri, dar vor reveni în România cu prima cursă aeriană posibilă”, a precizat, pentru AGERPRES, directorul Colegiului Naţional „Costache Negruzzi” din Iaşi.

UPDATE: Celula de criză de la nivelul Ministerului Afacerilor Externe în cazul atacurilor din Sri Lanka are în atenţie un grup de elevi de la un liceu din Iaşi, aflaţi în această ţară pentru schimb de experienţă, care sunt în afara oricărui pericol.

„Isterici și paranoici”. Jignirile unui director de spital din Cluj la adresa medicilor care vor echipament de protecție: „Acum vor să fie cosmonauți”
Recomandări

„Isterici și paranoici”. Jignirile unui director de spital din Cluj la adresa medicilor care vor echipament de protecție: „Acum vor să fie cosmonauți”

 

„În atenţia Celulei de criză a MAE se află situaţia unui grup de elevi de la un liceu din Iaşi, aflat într-un schimb de experienţă la o unitate similară de învăţământ din Sri Lanka, proiectul fiind în cel de-al treilea an de desfăşurare. Grupul de elevi se află în afara oricărui pericol şi menţine legătura cu Ambasada României la Colombo. Grupul de elevi urmează să părăsească teritoriul Sri Lanka în cursul zilei de 26.04.2019”, a informat, duminică, MAE.

Totodată, membrii Celulei de criză au acordat asistenţă consulară membrilor a două familii de cetăţeni români aflaţi în vacanţă.

Până în prezent, adaugă sursa citată, autorităţile locale nu au notificat ambasada cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre victime.

Ambasada României la Colombo menţine situaţia în atenţie, fiind în contact cu cetăţenii români aflaţi pe spaţiu şi cu autorităţile locale, pentru acordarea de asistenţă consulară.

”Suntem pregătiți”, spune Klaus Iohannis. Rezultatul licitației pentru 1,6 milioane de măști, derulată marți, trebuia anunțat imediat, dar s-a împotmolit
Recomandări

”Suntem pregătiți”, spune Klaus Iohannis. Rezultatul licitației pentru 1,6 milioane de măști, derulată marți, trebuia anunțat imediat, dar s-a împotmolit

 

Meleșcanu a declarat că a discutat la telefon cu unii dintre cei care sunt în vacanțe sau locuiesc în Colombo, iar aceștia nu au fost afectați, până în acest moment, în niciun fel de atacurile teroriste.

„Chestiunea cea mai sensibilă este faptul că un grup de opt copii cu un însoţitor erau în Colombo şi până la urmă s-a reuşit obţinerea unui sprijin. Am reuşit să discutăm cu autorităţile şi au fost duşi cu toţii într-o unitate militară la periferia capitalei Colombo, unde sunt condiţii de securitate foarte stricte”, a declarat Teodor Meleşcanu, potrivit sursei citate.

Pe lângă cei opt copii care au fost duși la o unitate militară alături de alți minori străini aflați în zona de pericol, cinci cetățeni români au fost dați dispăruți, dar au fost găsiți la scurt timp după aceea și se află în siguranță, a mai transmis ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu.

TOLO: ”Nu-ți pasă că pierim?!” Cum s-au întâlnit băiatul de pe cal, din Iași, și bătrânul fără un plămân, din Piața San Pietro
Recomandări

TOLO: ”Nu-ți pasă că pierim?!” Cum s-au întâlnit băiatul de pe cal, din Iași, și bătrânul fără un plămân, din Piața San Pietro

 

Șeful diplomației române le-a recomandat românilor care se află în Colombo să ia legătura cu consulatul României şi să se întoarcă în ţară „cât mai rapid”, pentru că nu se ştie ce se va întâmpla în perioada imediat viitoare.

Totodată, într-un comunicat, MAE  a anunțat că autorităţile din Sri Lanka nu au notificat, până în prezent, Ambasada României cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre victimele exploziei produse.

Mai multe explozii au avut loc la biserici și hoteluri din Sri Lanka, în ziua în care creștinii catolici din această țară sărbătoresc Paștele. Acesta este cel mai sângeros atac asupra comunității creștine din mica insulă asiatică.


Citește și: 

Stare de asediu în Sri Lanka: opt explozii și aproape 160 de morți. Printre țintele atacurilor cu bombă – bisericile catolice, unde se celebra liturghia de Paște


 

Close
Închide
  Close