MENIU CAUTĂ
, de Daniel Ionașcu

Criza de sânge revine în spitalele din România. ”Cu greu am găsit sânge pentru o `pilă`”

Distribuie

Criza de sânge revine în spitalele din România, iar situația este cu atât mai grea cu cât, vara, românii pleacă în concedii și donează și mai puțin sânge decât de obicei.

Mai mult, criza de sânge e atât de gravă încât spitalele cer ajutor de la alte unități, în funcție de nevoie și de moment.

”Nu este sânge în toată țara. Spitalele sunt disperate. Nu mai știu unde să caute donatori. De abia au făcut rost pentru o `pilă`”, a declarat pentru Libertatea o sursă din cadrul unui spital bucureștean.

Medicii sunt disperați, deoarece sângele este vital, în special în cazul accidentelor auto cu multe victime, dar și pentru pacienții cu cancer.

La fiecare trei secunde e nevoie de sânge

La trei secunde, un român are nevoie de sânge, însă doar 2% dintre români donează. O singură donare salvează trei vieţi.

Cele mai mari cantităţi de sânge sunt folosite în urgență, pentru salvarea vieții victimelor accidentelor rutiere, pentru gravide și copii, dar și pentru bolnavii cu cancer. Aceștia nu pot fi reprogramați până când centrele de transfuzie nu adună stocul necesar.

Capitala, alimentată din țară

Centrele din toată țara ajută Bucureștiul cu ”lichidul vieții”, cantitățile fiind total insuficiente.

”Avem jumătate din cât ar fi nevoie și, de aceea, de multe ori ne ajutăm cu centrele de transfuzie din Ploiești, Buzău, Slobozia, Pitești, Galați, care ne ajută în fiecare săptămână”, declara, în luna aprilie, Doina Goșa, directorul Centrului de Transfuzie București, într-un interviu pentru Libertatea.

Donați sânge!

Medicii îndeamnă cât mai mulți români să doneze sânge. Pentru a putea dona, nu trebuie să fi suferit recent intervenții chirurgicale sau dentare și nici să fii sub tratament pentru afecțiuni cardiovasculare, leucemie, diabet, pancreatită, sifilis sau epilepsie, potrivit recomandărilor de pe site-ul Centrului de Transfuzie Sanguină București.

De asemenea, donatorii nu trebuie să fi avut TBC, hepatită, malarie, ulcer, boli de piele precum psoriazis și vitiligo ori boli psihice.

Nu trebuie să consumați alcool cu o zi înainte de donare.

De asemenea, nu trebuie să fumați cu o oră înainte și după donare.

Dacă doriți să salvați vieți, veniți odihnit, nu după o noapte pierdută la serviciu sau în fața calculatorului.


Citește și: 

VIDEO/ Bogdan Ene, neurochirurgul din Franța care vrea să revină acasă. ”Cine spune că nu se gândește să se întoarcă, fie s-a adaptat, fie minte”

Citește mai multe despre donare de sange și spitale pe Libertatea.

Comentarii