De Justin Gafiuc,

Libertatea a obținut mărturia unui om din sistemul judiciar care descrie nu doar ce s-a întâmplat în cazul Caracal, ci și care sunt probleme grave care-i fac pe polițiști uneori ineficienți în lupta cu infractorii.

Se vehiculează o multitudine de informații despre modul în care s-a ajuns la casa criminalului, pornind de la telefoanele fetei la 112. Ce credeți că n-a mers?
STS nu are mijloace de localizare. Serviciul primește localizarea de la operatorii de telefonie mobilă, care oferă arii diferite, de la caz la caz. Raza de acoperire e de 3-5 kilometri pentru oraș și 10-20 kilometri pentru sat. La Caracal vorbim despre prima variantă. Așa a ajuns informația și la Poliție, și la DIICOT. Mai departe, a intervenit mașina Direcției de Operațiuni Speciale, care se afla întâmplător la Craiova, unde se investiga cazul cu rețeaua de interlopi implicate în traficul ilegal de persoane pe frontiera Mexic – SUA. Dar lucrurile acestea sunt deja știute. Altceva nu a apărut deloc.

Ce anume?
Aici e o discuție ceva mai amplă, care se învârte în jurul ideii că, în acest moment, în România nu mai există niciun serviciu de informații cu atribuții pe siguranță și ordine publică! Asta după ce au căzut faimoasele protocoale cu SRI. Nici DIPI, serviciul secret al Ministerului de Interne, nu mai are voie să se implice pe aceste dosare, cu toate că dețin, de exemplu, șase mașini dotate cu aparatură de localizare mobilă.

Singura entitate cu capacitate tehnică mare, rămasă activă pentru siguranța cetățeanului, e DOS-ul, care funcționează ca o direcție în cadrul Inspectoratului General de Poliție. Iar ei au numai două mașini pentru localizare!

Altfel spus, pentru infracțiuni violente împotriva cetățeanului sunt alocate doar două dispozitive mobile de localizare?
Da, iar angajații de acolo sunt pur și simplu epuizați. Aleargă prin toată țara. La Caracal au ajuns întâmplător, că erau la Craiova.

1 milion de euro

este costul unei dube ultraperformante cu echipament de localizare, monitorizare și înregistrare a convorbirilor telefonice, din cele folosite în România de SRI, DIPI sau DOS

Procurorul Liviu Vasilescu de la DIICOT Craiova se temea să nu fie investigat de secția specială

Adică toate cazurile de infracțiuni violente din România, la care e nevoie de astfel de aparatură, apelează la două mașini ale celor de la Operațiuni Speciale?
Din păcate, cam da! Asta e realitatea! Revenind, cei de la DOS au făcut localizarea precisă către Dincă, dar nu cu ajutorul aparaturii mobile de pe mașină, pentru că telefonul căutat era închis, iar cartela scoasă. Finalmente, localizarea a venit direct de la București, de la adjunctul DOS, Dan Tatu, care a intrat în baza de date cu informații oferite de polițiști din țara întreagă și a efectuat tot felul de combinații.

Urmare a fotografiei cu mașina, pusă la dispoziție în acea seară de procurorii de la DIICOT Craiova, a rezultat autoturismul lui Dincă după criteriile mărcii, culorii și județului. O treabă care se rezolva în cinci minute, dar nu s-a făcut anterior de nimeni! Poliția Caracal și DIICOT Craiova au greșit total!

În ce sens au greșit?
Ei aveau mașina la dosar, erau deja interceptate mai multe telefoane, inclusiv al lui Dincă, de la cazul Luizei, prima fată dispărută. Deci, procurorul DIICOT care a venit înainte de percheziție știa de Dincă, știa de mașină…

Scuze, nu știau cine e proprietarul mașinii, nu reușiseră să-i depisteze numărul.
Rămâne de văzut dacă nu știau. Informațiile noastre, în poliție, sunt că Luiza Vasilescu, procurorul de la DIICOT Craiova, s-a ferit să colaboreze cu Caracalul, temându-se că vor exista scurgeri de informații. Se ascundea de ei.

Păi nu avea dreptate, având în vedere cum vorbeau cu interlopii cei de acolo?
Atunci trebuia să intre înainte de ora 6 dimineața, nu să aștepte să facă un flagrant acasă la Dincă! Și, pentru a-și justifica frânarea intervenției, invoca faptul că nu vrea să ajungă în fața secției speciale pentru fapte ilegale. Adevărul e că DIICOT Craiova e responsabil total de tot ceea ce a urmat după luna iunie încoace, de când a preluat cazul Luizei și mai departe. Puteau să prevină dispariția fetei din 25 iulie!


Citeşte şi:

Șoc în dosarul Caracal! Unul dintre telefoanele găsite acasă la Dincă fusese urmărit de DIICOT în cazul Luizei!

Mașina indicată poliției de interlopul Rădoi la Penny Market era pusă la vânzare și avea și numărul de telefon în geam!

Polițist: ”Așa cum pe Vântu l-au prins când și-a schimbat cartela, DIICOT putea găsi telefonul de la care Dincă a sunat la bunicul Luizei!”

Ordonanța militară 6 la MAI, reacția dură a lui CTP: „De ce acum?”
GSP.RO

Ordonanța militară 6 la MAI, reacția dură a lui CTP: „De ce acum?”

Horoscop 31 martie 2020. Vărsătorii devin o sursă reală de stres
HOROSCOP

Horoscop 31 martie 2020. Vărsătorii devin o sursă reală de stres