Vaccinarea anti-Covid-19 a început, duminică, în județul Suceava, cu cadrele medicale din Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou”. Primul angajat imunizat a fost medicul-șef al secției Boli Infecțioase, doctorul Monica Terteliu, deși a fost infectată de două ori cu Covid-19, aceasta a spus că organismul ei nu a dezvoltat anticorpi, iar vaccinarea este singura șansă de a se proteja: „este o piatră de temelie că va fi mai bine”, a declarat aceasta, potrivit Monitorul de Suceava.
Doar 25% din angajații spitalului intenționează să se vaccineze
54 de cadre medicale s-au vaccinat, duminică, în prima zi de campanie, la SJU „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, însă numărul angajaţilor care şi-au exprimat intenția de vaccinare rămâne scăzut.
„Pe toată unitatea medicală, în jur de 360 de persoane şi-au exprimat până în prezent opţiunea să se vaccineze, dintr-un total de 1.500 de angajaţi, inclusiv personal TESA. Este un procentaj de circa 25%. Ne-am dori să fie mai mult, dar o parte din personal a trecut prin boală şi consideră că s-a imunizat, iar alţii au încă reţineri, temeri faţă de vaccin”, a declarat coordonatorul centrului de vaccinare anti-COVID de la SJU Suceava, medicul Marius Grămadă.
Numărul mic de cadre medicale care au optat pentru vaccinare vine în contextul în care, de la izbucnirea crizei în țara noastră, Suceava a înregistrat timp de mai multe luni mai multe cazuri de coronavirus din țară.
De altfel, la finalul lunii martie, Suceava a devenit primul oraș din România care a intrat în carantină totală. Abia în luna iulie, Suceava a fost depășită la numărul noi de infectări. Până acum, în județ au fost înregistrate
15.311 cazuri.
Situația devenind între timp mai gravă în alte zone: Bucureștiul are cele mai multe infectări de la începutul pandemiei și până în prezent: 96.378. De asemenea și județul Cluj a înregistrat un număr mare de cazuri din martie și până acum: 28.793 de infectări.
Criza din Suceava, comparată cu cea din Lombardia
Un medic de la Spitalul Județean din Suceava declara pentru Libertatea la sfârșitul lunii martie că Suceava va deveni Lombardia României. Reacția medicului a venit după ce 52 de cadre medicale fuseseră testate pozitiv pentru Covid.
„Vă spun sincer că efectele acestui haos se vor vedea peste 10-14 zile, când va fi o explozie de infectări în Suceava. Îmi este teamă să și gândesc, dar cred că Suceava va deveni Lombardia României”, spunea atunci doctorul.
De asemenea, în luna aprilie Euronews compara Suceava cu cea regiunea italiană, care era atunci cea mai afectată din Europa.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro