Pe Florin P., care avea 27 de ani, Maria* l-a cunoscut la o lună după ce el s-a liberat din penitenciar. Ea era elevă în clasa în VII-a şi locuia într-o comună din Mehedinți. „M-am logodit”, anunţa fata, în mai 2019, pe o reţea de socializare. Florin P. e judecat acum pentru act sexual cu un minor, dar Judecătoria Drobeta-Turnu Severin i-a aprobat deja căsătoria cu Maria.

Logodnă începută pe Facebook între o fetiță de 14 ani și un bărbat de 27

În ianuarie 2018, Florin F. a fost condamnat la 3 ani de închisoare pentru „ucidere din culpă”. Cu un an înainte, el se urcase la volan, deşi avea carnetul suspendat şi, conducând cu peste 100 km/h, accidentase mortal o bătrână dintr-o comună din Dolj. „Am dat peste o babă”, i-a povestit apoi Florin P. fratelui lui.

A executat jumătate din pedeapsă, iar în aprilie 2019 a fost liberat condiţionat. O săptămână mai târziu, el posta complimente pe Facebook, sub pozele Mariei, iar după o lună, fata anunţa că s-a logodit. Relaţia dintre fata de 14 ani şi bărbatul de 27 de ani a devenit publică, iar în septembrie 2019 cineva a anunţat poliţia.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Vânju Mare a deschis un dosar penal, iar Florin P. a fost acuzat de act sexual comis cu un minor cu vârsta între 13 și 15 ani. Infracţiunea era pedepsită la acea dată, cu închisoarea de la unu la 5 ani. Şi, pentru că fapta a fost săvârşită imediat după liberarea condiţionată, s-a reţinut şi starea de recidivă.

Gabriel Liiceanu arată acuzator spre Iohannis pentru lipsa de reacție în cazul plagiatului lui Sorin Cîmpeanu: „E stupefiant. Ne aruncă în brațele rușinii Europei”
Recomandări
Gabriel Liiceanu arată acuzator spre Iohannis pentru lipsa de reacție în cazul plagiatului lui Sorin Cîmpeanu: „E stupefiant. Ne aruncă în brațele rușinii Europei”

DGASPC a fost de acord cu căsătoria

Printr-o decizie a Tribunalului Mehedinţi, Maria a fost internată într-un centru de plasament din Drobeta-Turnu Severin. Dar Florin P., care era cercetat de procurori în stare de libertate, a continuat să se vadă cu ea.

Abia în decembrie 2020 dosarul penal a fost trimis la Judecătoria Calafat. Luna următoare, imediat după ce a împlinit 16 ani, Maria a cerut să i se aprobe căsătoria cu Florin P..

Directorul executiv al DGASPC Mehedinţi, cel care de un an exercita drepturile părintești cu privire la fată, a declarat Judecătoriei Drobeta-Turnu Severin că e de acord ca Maria să se mărite.

O judecătoare a aprobat căsătoria înainte că altul să judece acuzația de act sexual cu un minor

În mai puţin de trei săptămâni de la înregistrarea cererii, judecătoarea Florina Nicola a autorizat căsătoria Mariei cu Florin P.

Codul Civil impune ca instanţa să aibă motive temeinice pentru a încuviinţa căsătoria unui minor cu vârsta de peste 16 ani. În motivarea Sentinţei Civile nr. 542/2021, judecătoarea spune că „există motive temeinice, părțile prezente personal solicitând ambele instanței autorizarea căsătoriei”.

Dar „părţile” au şi calitatea de inculpat şi, respectiv, parte vătămată, în procesul pentru act sexual cu un minor. Judecătoria Calafat a amânat de două ori pronunţarea verdictului, iar vineri, 30 iunie, Florin P. va afla dacă rămâne sau nu în libertate.

EXCLUSIV. O femeie acuză că preotul Visarion Alexa a violat-o chiar în chilia în care spovedea. Publicăm dovada că i-a spus unui alt preot foarte cunoscut, dar acesta a tăcut. Ce spune avocatul lui Alexa
Recomandări
EXCLUSIV. O femeie acuză că preotul Visarion Alexa a violat-o chiar în chilia în care spovedea. Publicăm dovada că i-a spus unui alt preot foarte cunoscut, dar acesta a tăcut. Ce spune avocatul lui Alexa

Sancţionat cu avertisment

Un avertisment, atât a primit drept pedeapsă Laszlo K., în februarie anul acesta. Fusese trimis în judecată pentru act sexual comis cu un minor cu vârsta între 13 și 15 ani, dar după ce el s-a căsătorit cu „partea vătămată”, Judecătoria Miercurea Ciuc a renunţat la aplicarea pedepsei, luând în considerare „eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecințelor infracțiunii”.

Laszlo K. avea 24 de ani când a cunoscut-o pe Roxana*. Iar ea avea 14 ani când a rămas însărcinată. În februarie 2019 a născut o fetiţă, iar cinci luni mai târziu, cei de la DGASPC Mehedinţi s-au sesizat: au dat bebeluşul în plasament la un asistent maternal, iar pe Roxana au internat-o într-un centru de tip familial din Miercurea Ciuc.

În octombrie 2019, ea a făcut cerere, la judecătorie, ca să se mărite cu Laszlo K. Iar o lună mai târziu, judecătorul Antal Peter i-a admis cererea, argumentând că „motivul temeinic constă în aceea că părțile au un copil nou-născut împreună”.

Pentru infracțiunea de act sexual cu un minor Laszlo K. a fost trimis în judecată abia în ianuarie 2020. Pentru că el nu se prezenta la termene, Judecătoria Miercurea Ciuc a tot amânat procesul, iar în februarie a decis să-i aplice inculpatului un avertisment.

Pensionarii români renunță la medicamente, murături și carne ca să-și plătească facturile la iarnă. „Am trecut prin perioade şi mai grele, ştim cum e”
Recomandări
Pensionarii români renunță la medicamente, murături și carne ca să-și plătească facturile la iarnă. „Am trecut prin perioade şi mai grele, ştim cum e”

„Căsătorie pentru ameliorarea situației sale penale”

În martie 2019, o femeie din judeţul Constanţa a cerut instanţei să încuviinţeze căsătoria fiicei ei, Andreea*, cu cel care o lăsase însărcinată. În solicitare, mama fetei a notat că „tatăl copilului este cercetat pentru infracțiunea de act sexual cu un minor, iar pentru ameliorarea situației sale penale a fost recomandată prezenta acțiune”. Judecătoria Constanţa i-a respins cererea, ca neîntemeiată.

UNICEF arată că există mulți factori care expun copiii pericolului de a se căsători: „sărăcia, percepția că mariajul le va oferi «protecție», onoarea familiei, normele sociale, tradiţia sau religia care acceptă această practică, un cadru legislativ inadecvat și situaţia sistemului de stare civilă din acea ţară”.

Andreea a devenit mamă la 14 ani, iar Claudiu M., care era cu zece ani mai mare decât ea, a fost acuzat de act sexual cu un minor. În 2018, Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa au renunţat la urmărirea penală, dar judecătorii le-au trimis dosarul, cerându-le procurorilor să completeze probatoriul.

În martie 2019, cȃnd Claudiu M. a fost trimis în judecată, mama Andreei a cerut încuviinţarea instanţei pentru „căsătorie minor”. Chiar și fără a mai trece pe la starea civilă, bărbatul a primit o pedeapsă de 2 ani cu suspendare.

3 din 4 cazuri de acte sexuale cu victime copii sunt judecate în instanțele românești ca fapte consimțite, arată o investigaţie a jurnaliştilor dela0.

Există și judecători care resping cererile de căsătorie ale minorilor

Nu toate instanţele tratează cu îngăduinţă cererile de autorizare ale căsătoriilor minorilor. Luna trecută, Judecătoria Târgovişte a respins solicitarea unei fete de 16 ani, deși ea avea un copil de 2 ani cu cel ce urma să-i devină soţ.

„Nu este în interesul superior al minorei să fie încuviințată căsătoria”, iar „împrejurarea că părțile au împreună un copil minor nu este suficientă”, subliniază judecătoarea Dorina Bobeică-Chiriţă, în motivarea deciziei. Instanța a ţinut cont de „vârsta fragedă a minorei”, de faptul că ea a rămas însărcinată când avea 13 ani și 8 luni, dar şi de „diferența mare de vârstă dintre părți – 11 ani”.

În plus, pentru judecătoare a contat și că viitorul mire era cercetat de procurori, pentru act sexual cu un minor, iar „până la lămurirea situației juridice, instanța reține că nu apare ca o măsură în interesul superior al minorei sau al ordinii de drept ca la acest moment să fie încuviințată căsătoria dintre cei doi”, subliniază magistratul de la Judecătoria Târgovişte.

Procurorul s-a autosesizat în sala de judecată pe tema unei căsătorii

Zilele trecute, la Judecătoria Deta din Timiş, procurorul de şedinţă care asista la un proces ce avea ca obiect „căsătorie minor” a anunţat, în sala de judecată, că se sesizează din oficiu pentru săvârșirea infracțiunii de „act sexual cu un minor”.

Mama unei fete de 15 ani ceruse instanţei să aprobe căsătoria acesteia cu Ion D., un bărbat de 35 de ani, pentru că, în februarie anul acesta, fiica ei devenise mamă. „Concubinul ei are casă și gospodărie foarte mare și posibilitate de a o întreține, se înțeleg foarte bine, nu duce lipsă de nimic, iar ea este foarte fericită alături de el și de fetița lor”, a declarat, în instanţă, mama fetei.

Procurorul de şedinţă Iasmina Curici a solicitat respingerea cererii, având în vedere că fata nici măcar nu împlinise 16 ani, apoi a anunţat că Parchetul va deschide o anchetă şi a cerut să-i fie comunicate toate documentele din dosarul aflat la instanţa civilă. 

Care este legislația în alte țări din UE

Nu doar în România, ci şi în alte ţări din Uniunea Europeană e permisă căsătoria minorilor, după ce ei au împlinit 16 ani, se arată într-un studiu realizat în 2018 de Institutul de Drept Comparat din Elveţia.

● În Marea Britanie, copiii care au împlinit 16 ani se pot căsători, doar cu consimțământul părinților. În 2016 a existat un proiect de lege pentru ca 18 ani să fie vârstă minimă pentru căsătorii și parteneriate civile, însă el a fost abandonat.
● Şi în Spania, minorii de peste 16 ani se pot căsători. În 2018, Congresul Deputaţilor a respins un proiect de lege pentru ridicarea vârstei matrimoniale la 18 ani.
● În Austria, minorii cu vârsta de peste 16 ani pot fi declarați, prin lege, apți pentru căsătorie, dacă există acordul reprezentantului legal.
● În Belgia, instanțele acordă dispensă de vârstă, doar pentru motive temeinice şi numai cu consimțământul părinților.
● În Franţa, derogarea de la vârsta matrimonială de 18 ani poate fi făcută, pentru motive temeinice, doar dacă se obține o dispensă de la procurorul Republicii şi dacă există consimțământul părinților sau al celorlalte rude ale copilului. Pentru prevenirea unei căsătorii forțate, minorul e audiat, „fără ca părinţii lui, reprezentantului său legal sau viitorul său soț să fie de faţă”.
● În Italia, conform Codului Civil, motivele pentru care unui minor i se recunoaşte capacitatea de a se căsători la 16 ani trebuie să fie nu doar temeinice, ci şi „supuse unei verificări obiective”.
● În Olanda, conform unei legii adoptate în 2015, căsătoria cu un minor sau între minori este ilegală, fără niciun fel de excepții.
● Şi în Danemarca, din 2017, vârsta matrimonială e de 18 ani. În mod excepțional, Comisia Naţională de Apel pentru Probleme Sociale (Ankestyrelsen) poate valida o căsătorie, în circumstanțe speciale şi dacă există motive imperioase.
Şi în Germania, tot din 2017, a intrat în vigoare „Legea pentru combaterea căsătoriilor între minori” care prevede că vârsta matrimonială e de 18 ani, fără nicio excepție.
Conform legislației din Suedia, nicio persoană cu vârsta sub 18 ani nu se poate căsători.
În Norvegia, cei cu vârsta între 16 și 18 ani se puteau căsători numai pentru motive temeinice şi cu aprobarea de la guvernatorul regiunii (fylkesmannen), dar o lege adoptată de Parlament în 2018 a eliminat total posibilitatea acordării acestor dispense de vârstă.

* Numele fetelor din acest material au fost schimbate, pentru a le proteja identitatea reală.

Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

„Redactorul-șef mi-a zis: «Îmi pare rău de tine că ești profi, dar nu ești sexy»”. Ce a pățit o celebră prezentatoare TV din România
GSP.RO
„Redactorul-șef mi-a zis: «Îmi pare rău de tine că ești profi, dar nu ești sexy»”. Ce a pățit o celebră prezentatoare TV din România
ULUITOR! SUA, anunțul momentului despre implicarea Chinei în războiul din Ucraina!
Playtech.ro
ULUITOR! SUA, anunțul momentului despre implicarea Chinei în războiul din Ucraina!
Mesajul transmis de Sarah, fiica vitregă a lui Reghe, după ce antrenorul a bătut-o pe Prodanca în plină stradă. Cuvintele ei au stârnit un val de reacții
Viva.ro
Mesajul transmis de Sarah, fiica vitregă a lui Reghe, după ce antrenorul a bătut-o pe Prodanca în plină stradă. Cuvintele ei au stârnit un val de reacții
Invenţia unui băimărean a redus factura la gaze şi cu 70%. Inginerul dă asigurări că investiția poate fi recuperată în 6 luni
Observatornews.ro
Invenţia unui băimărean a redus factura la gaze şi cu 70%. Inginerul dă asigurări că investiția poate fi recuperată în 6 luni
O familie a trăit în casă cu un cadavru mumificat timp de 18 luni, refuzând să creadă că este mort. Rudele îi făceau masaj cu ulei
Știrileprotv.ro
O familie a trăit în casă cu un cadavru mumificat timp de 18 luni, refuzând să creadă că este mort. Rudele îi făceau masaj cu ulei
6 ani fără Plutonier Căpșună. Cine a fost marea iubire a lui Sebastian Papaiani: “Încă suntem împreună”
FANATIK.RO
6 ani fără Plutonier Căpșună. Cine a fost marea iubire a lui Sebastian Papaiani: “Încă suntem împreună”
Revolta oligarhilor! Cunoscutul lui Putin anunţă data la care va fi dat jos preşedintele Rusiei. Cât de aproape e momentul istoric
Orangesport.ro
Revolta oligarhilor! Cunoscutul lui Putin anunţă data la care va fi dat jos preşedintele Rusiei. Cât de aproape e momentul istoric
Horoscop 27 septembrie 2022. Scorpionii trebuie să aibă puțin mai multă răbdare, dar dacă nu vor reuși, o abordare mai pozitivă e soluția
HOROSCOP
Horoscop 27 septembrie 2022. Scorpionii trebuie să aibă puțin mai multă răbdare, dar dacă nu vor reuși, o abordare mai pozitivă e soluția
Care este diferența dintre precalificarea creditului ipotecar și preaprobarea?
PUBLICITATE
Care este diferența dintre precalificarea creditului ipotecar și preaprobarea?