MENIU CAUTĂ
19 Noi. 2017 10:00 , de Theodor Istrate

Cum pot afla româncele printr-un simplu SMS când trebuie să facă sex protejat ca să nu rămână gravide

Distribuie

Româncele pot afla, printr-un simplu SMS, când trebuie să facă sex protejat pentru a nu rămâne însărcinate, precum și zilele cu șanse mici de procreare și chiar sexul posibil al copilului. Pentru aceasta, femeile trebuie doar să se înscrie într-un program lansat de o fundație prin intermediul site-ului www.calendarovulatiesms.ro, scopul principal fiind reducerea numărului de avorturi și al sarcinilor nedorite, în special la minore. Până în prezent, peste 500 de românce au accesat acest program, majoritatea din județele Vâlcea, Vaslui și Dolj.

Orice femeie din România, și nu numai, poate să scape de grija de a-și ține pe hârtie sau pe telefon, mai nou, calendarul ciclului menstrual. Și asta datorită Fundației 'World Vision' care a lansat, în cadrul proiectului 'Mame pentru viață. Viață pentru mame', un program pe internet prin intermediul căruia femeile, care îl accesează în prealabil, pot afla, printr-un simplu SMS pe telefonul mobil, când trebuie 'să se păzească'.

Astfel, după ce accesează platforma www.calendarovulatiesms.ro și completează datele cerute, vor fi înștiințate cu privire la zilele cu șanse mici de procreare, cele când pot rămâne ușor însărcinate și chiar sexul posibil al copilului, în funcție de data procreării. Toate acestea sunt ținute în cadrul unui 'calendar pentru ciclu menstrual și ovulație'.

'Noi notăm care este durata ciclului menstrual, iar sistemul, patru luni de zile, este interactiv. Adică, atunci când este prima zi de menstruație, sistemul te anunță: 'Dragă Maria, să spunem, astăzi este prima ta zi de menstruație. Dacă nu, te rog să ne comunici la numărul de telefon 1762'. Și asta pentru că vrem ca aceste date să fie cât mai corecte. Sistemul calculează data ovulației și, cu trei zile înainte de perioada fertilă, femeia este anunțată printr-un SMS: 'Dragă Maria, în trei zile urmează perioada ta fertilă. Te rugăm să nu uiți de mijloacele de protecție', ne-a explicat managerul de proiect Cornelia Paraschiv.

Reprezentanții fundației susțin că, prin acest sistem de informare, nu se dorește decât prevenirea unei mari părți a avorturilor care rezultă din acele sarcini nedorite apărute tocmai din cauza neprotejării în perioada fertilă ca urmare a nerespectării calendarului ovulației.

Principala țintă a proiectului: 15.000 de femei din comunități vulnerabile din trei județe: Vâlcea, Vaslui și Dolj

Calendarul ovulației, lansat în cadrul proiectului 'Mame pentru viață. Viață pentru mame', se adresează cu precădere celor 15.000 de femei, cu vârste cuprinse între 15 și 40 de ani, selectate de către reprezentanții fundației și considerate vulnerabile. În fapt, sunt câte 5.000 de adolescente și tinere din trei județe, respectiv Vâlcea, Vaslui și Dolj. În total, sunt vizate 30 de comunități, toate din mediul rural.

'Selecția s-a făcut în baza ratei de mortalitate, a sarcinilor și avorturilor la minore, care au fost cel puțin duble față de media națională, în județele Vaslui și Dolj, și de patru ori mai mare în Vâlcea. Sunt femei vulnerabile pentru că noi considerăm că femeile care trăiesc în mediul rural au acest risc fiindcă sunt departe de serviciile medicale, iar rata sărăciei este ridicată. Am intrat în comunități unde există și grupuri de rromi, de oameni foarte nevoiași, necăjiți, pe care noi îi susținem prin aceste proiecte.

Obiectivul acestui proiect este reducerea mortalității materne și a sarcinilor nedorite și a avorturilor, în special la minore. Noi încercăm să le susținem pe toate planurile prin fundație, inclusiv în a-și remedia situația socială', a mai adăugat Cornelia Paraschiv.

Înscrierea persoanelor vulnerabile cuprinse în cadrul proiectului se face de către educatorii comunitari, asistente sau medici. Important este ca femeia să-și cunoască data ultimei menstruații și să știe care este durata ciclurilor menstruale.

'Știm că cele mai multe femei au ciclul de 28 de zile. Condiția pentru acest program să funcționeze este ca aceste cicluri să fie regulate. Deci, nu se aplică la fete foarte tinere și în cazul cărora ciclul este neregulat din diverse motive, cum ar fi cel hormonal', a adăugat managerul de proiect.

Până la această dată, peste 500 de femei, majoritatea din grupurile vulnerabile, s-au înscris în program, existând și mai multe persoane înscrise din exterior.

'Nu sunt foarte multe persoane din exterior pentru că noi am promovat această aplicație în principal în comunitățile în care lucrăm. Am avut o perioadă de testare pentru a stabili o relație cu toți operatorii de telefonie mobilă. Au fost tot felul de amănunte pe care a trebuit să le reglăm. Acum funcționează și, în fiecare lună, se înscriu câte 200-300 de persoane', a conchis Cornelia Paraschiv.

Rata avorturilor la mame minore în România, dublă față de media Uniunii Europene

Statisticile cu privire la avorturi la tinere sub 18 ani și mame minore este una îngrijorătoare la nivel național. Conform studiului făcut de către Fundația 'World Vison', numărul avorturilor la minore în perioada 2009-2012 a depășit 39.000 în România, dublu față de media Uniunii Europene. De trei ori mai multe femei mor în urma avorturilor în mediul rural decât în cel urban, iar 96% dintre decesele înregistrate la femei în urma complicațiilor avute ca urmare a avorturilor autoprovocate sunt tot din mediul rural.

Tot la nivel național, una din zece mame este minoră, peste 90.000 de adolescente născând în România în perioada 2009-2012. Nu mai puțin de 3.000 mame aveau sub 15 ani. Este de menționat și faptul că șase din zece adolescenți activi sexual nu au folosit niciodată metode contraceptive.  

Citește și: Medic: Vârsta la care fetele încep viaţa sexuală a scăzut mult, din cauza atacului' informaţional din surse îndoielnice / VIDEO

Loading...
Comentarii