Curăţă suprafaţa
Primul pas în recondiţionarea unui mobilier e pregătirea suprafeţei.
Şterge de praf piesa de mobilier cu o cârpă moale, urmată de o ştergere cu alcool care să îndepărteze toate urmele de pe suprafaţă şi care evidenţiază defectele care trebuie reparate.
O altă metodă pentru curăţarea piesei de mobilier e ştergerea acesteia cu o soluţie formată din 85% apă şi 15% amoniac.
Şlefuieşte cu smirghel
Dacă piesa de mobilier pe care vrei s-o recondiţionezi este zgâriată sau vrei să-i schimbi culoarea, e nevoie să apelezi la o tehnică abrazivă.
Pentru a scăpa de zgârieturi, lac sau vopsea, foloseşte o bucată de smirghel (o hârtie cu o granulaţie mai mare e folosită pentru o şlefuire mai adâncă, în timp ce, dacă vrei să creezi o suprafaţă foarte netedă, este indicat să foloseşti o hârtie cu o granulaţie mică).
Dacă lacul sau vopseaua veche nu se poate îndepărta uşor, utilizează şi un dizolvant pentru vopsea (îl poţi achiziţiona din magazinele de amenajări şi bricolaj).
După şlefuire, dacă mobila prezintă orificii pronunţate, denivelări, crăpături sau zgârieturi foarte mari, este recomandat să le acoperi cu un strat de grund înainte de vopsire.
După ce ai terminat procesul de şlefuire, şterge bine praful cu o cârpă moale şi aspiră bine suprafaţa.
Aplică lac sau vopsea
După ce ai curăţat lacul vechi, aplică un strat nou de lac de calitate sau ceară.
La final, după ce se usucă lacul, şterge mobila cu ulei de lămâie, pentru a-i spori luciul.
În cazul în care vrei să vopseşti mobilierul respectiv, optează pentru o vopsea rezistentă la curăţare şi murdărie şi care să protejeze şi lemnul în acelaşi timp. Foloseşte o vopsea clasică, pe bază de ulei, sau o vopsea cu latex, foarte rezistentă în timp. Pentru vopsire, foloseşte o pensulă cu părul fin şi de foarte bună calitate.
După caz, se pot da mai multe straturi de vopsea, cu timp de uscare între straturi cât mai mare.
De asemenea, atenţie la praful (insecte, puf, frunze, etc.) care se poate depune pe suprafeţele proaspăt vopsite sau lăcuite.
Poţi aplela şi la un atelier specializat
Dacă nu crezi că te poţi descurca singur sau, în cazul în care ai un mobilier mai greu de recondiţionat, cum ar fi retapiţarea canapelelor vechi, alege un atelier specializat. De asemenea, poţi retapiţa în culorile preferate şi scaune care ţi se par prea demodate.
PONT
Dacă vrei să dai o notă de modernitate vechiului mobilier, orientează-te spre accesorii interesante (din nichel, crom etc.) sau aplicarea unor oglinzi interioare în cazul dulapurilor.
Comentează
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.