Chiar dacă a fost ferit de cazuri în propria familie, Ladislau Bölöni, 67 de ani, a suferit și el din cauza pandemiei de coronavirus. Psihic, în primul rând.
Unul dintre cei mai buni prieteni ai săi, fostul său director de la Antwerp (Belgia), Luciano D’Onofrio, a fost încercat de boală, iar aceasta a lăsat urme asupra sa.
„A suferit crunt, mult timp, și după ce s-a vindecat, a avut probleme. De aceea, păstrez și eu niște reguli stricte, clare, încerc să mă păzesc cum pot. Mama, la 96 de ani, nu primește pe nimeni acasă. Recepționează în fața ușii produsele de mâncare și ea se descurcă de una singură”, a mărturisit Loți Bölöni pentru Libertatea.
„La Nisa, văd cum nu mai sosesc atât de multe avioane”
Bölöni este de câteva luni la Atena, la Panathinaikos, încercând să șteargă praful după una dintre grupările de frunte ale Greciei. Intră direct în contact cu jucătorii zi de zi, cu tot felul de oficiali, astfel că pericolul de infectare este ridicat. Dar nu se teme, cel puțin așa susține.
„Sperăm să trecem de această probă a vieții, să reușim să ne bucurăm mai mult în 2021 de momentele pe care ni le aduce destinul. Pandemia asta îți restricționează mult viața, e adevărat. Eu stau alături de familie la Nisa, într-o zonă de unde văd cum circulă avioanele. Pe vremea mea, la Târgu Mureș nu soseau autobuzele cu ritmicitatea cu care vedeam eu avioanele că circulă pe Coasta de Azur. În 2020, stăteam, mă uitam în zare, și din când în când mai sosea câte unul. Așa că eu rămân cu ideea, după această pandemie, că prea multă libertate face și mult rău. Dacă mi se permite să-mi exprim o părere. Uite că ni s-a mai pus frână”, a dezvăluit tehnicianul, absolvent în tinerețe de stomatologie.
Comparație cu francezii
Chestionat în privința restricțiilor cu care trăiește și în Grecia, acolo unde a fost carantină totală multă vreme, Bölöni a oferit un răspuns în care a fost și amuzant, și încruntat. Și a făcut mai degrabă la francezi ( Bölöni având și cetățenia acestei țări, n.red.).
„Noi, românii, suntem căliți cu restricțiile! Când a apărut chestia asta cu masca și cu interdicția de a ieși pe stradă dacă nu ai o justificare potrivită, mă enerva atitudinea francezilor care spuneau: «Păi, știți, noi suntem obișnuiți cu libertatea, nu putem suporta așa ceva!»”. Pe bune? Scrășneam din dinți. «Ce bine ar fi fost dacă trăiai în România înainte de 1990, când puneai mașina în garaj în noiembrie și-o mai scoteai în aprilie!»”. Și-am rezistat cu toți, douăzeci și ceva de milioane de oameni. Sau când stăteai la coadă trei ore ca să iei 20 de grame de unt”, a comentat reputatul antrenor.
Sigur, eu nu doresc ca asemenea lucruri să revină. Dar dacă am trăit cu restricții mai mari, nu cred că oamenii nu au forța să accepte masca aia sau alte greutăți în anumite momente. Sunt reguli în comunitate pe care trebuie să le respecți
Ladislau Bölöni , antrenor
„Vrei să faci să-ți dispară părinții?!”
Cum suportă masca? Îl deranjează? Sunt oameni, politicieni chiar, care s-a plâns de acest obiect sanitar. „Păi dacă se plâng, să meargă la spital unde sunt cei ce tușesc sau suferă. Ar dori să respire normal, cu mască, și nu mai pot. Astea sunt ifose, că nu poți purta masca! Trebuie să accepți niște restricții în viață, ca și în lumea sportului. Fiecare ne-am dori să avem libertatea de a face ce ne taie capul, doar că atunci am face pe altul să sufere, așa că trebuie o limită. Dacă, Doamne ferește, nu reușești să reziști cu mască, atunci s-ar putea să duci acasă pe domnul virus și-l dai părinților. Și-i faci să dispară”, a punctat Bölöni.
foto: Hepta