Mergi direct la conținut »
Cum scapi de inundații cu ajutorul clapetelor anti-refulare
Ştiri Libertatea > Ştiri > Cum scapi de inundații cu ajutorul clapetelor anti-refulare

Cum scapi de inundații cu ajutorul clapetelor anti-refulare

Apa Nova București (ANB) derulează un program gratuit de consiliere a proprietarilor de imobile pentru montarea corectă a clapetelor anti-refulare. Campania ANB a început după ce compania a observat în urma mai multor intervenții că multe dintre imobile fie nu au montate, fie au montate greșit așa numitele clapete de sens sau clapete anti-refulare.

Clapetele de sens se montează pe instalația interioară de canalizare (instalația care aparține proprietarilor de clădiri) și este în sarcina acestora, încă de la faza de proiectare a clădirii să ia în calcul poziția clădirii față de rețeaua publică de canalizare și să prevadă instalarea acestor clapete.

Deși nu este responsabilitatea sa, ANB derulează acest program gratuit pentru că multe probleme ce țin de rețeaua de apă și canal sunt trecute cu vederea. De exemplu, la ultima ploaie puternică s-a intervenit mai ales pentru evacuarea apei din subsolurile unor imobile. Aproximativ 20 dintre acestea nu aveau instalată clapetă anti-refulare, motiv care a dus la inundarea lor.

Ploile, principala problemă în inundații

La fiecare ploaie mai puternică, în ultimii ani, atenția era atrasă de acumulările de apă de pe carosabil și trotuare care îngreunau circulația șoferilor și a pietonilor. Așa se face că, Apa Nova a investitit în modernizarea și întreținerea sistemului de canalizare pentru ca aceste probleme să apară tot mai rar. Mai mult, chiar atunci când apar anumite probleme punctuale ele sunt rezolvate într-un timp scurt, astfel încât nu perturbă viața orașului. Lucrul acesta e cu atât mai relevant cu cât în ultimii doi ani au fost înregistrate fenomene meteorologice extreme, inclusiv ploi foarte puternice ce au determinat căderi de apă cu mult peste mediile multianuale normale. Cel mai relevant exemplu pentru îmbunătățirea infrastructurii de canalizare îl reprezintă curățarea casetei de sub Dâmbovița. La preluarea de către Apa Nova București, aceasta nu mai avusese parte de lucrări de întreținere din 1990, fapt ce i-a redus capacitatea la 47%. După curățarea de către Apa Nova, caseta a permis tranzitarea unor volume de apă echivalente cu volumul Lacului Morii (în august 2015), la debite similare cu cele ale Oltului.

Close
Închide
  Close