Creșterea rapidă a ratei de incidență din județul Ilfov în ultima perioadă este explicată de directorul DSP Ilfov prin faptul că modul de calcul este conceput pentru o populație de 460.000 de locuitori, „când, în realitate, Ilfovul are aproape dublu”.
„Noi ne raportăm la 460.000 de oameni atunci când calculăm rata de incidență, pentru că atâția oameni sunt în evidența populației. Dar în Ilfov locuiesc aproximativ un milion de oameni. Iar majoritatea oamenilor din Ilfov lucrează în București. Unde se pot infecta ei? Ori la muncă, ori în comunitate, în mijloacele de transport în comun, acolo”, afirmă Teodor Negulescu, directorul DSP Ilfov, pentru Libertatea.
Prin urmare, consider că Bucureștiul ar putea fi luat împreună cu Ilfovul din punctul de vedere al incidenței, pentru că acum nu ne raportăm la o incidență corectă. Eu consider că în Ilfov sunt mult mai mulți locuitori decât sunt declarați pe rolurile fiscale, cred că dublu. Mulți oameni stau în Ilfov și au domiciliul în București.
Teodor Negulescu, directorul DSP Ilfov, pentru Libertatea:
Negulescu crede, totuși, că rata de incidență va scădea în maximum două săptămâni.
„Suntem în al treilea val, dar acest val ar trebui să scadă, pentru că am făcut o vaccinare masivă. Eu cred că în una-două săptămâni o să scădem din punctul de vedere al ratei de incidență. Carantina își face efectul, dacă este respectată”, a mai precizat directorul DSP Ilfov.
Prefectul de Ilfov: „Dacă ne-am raporta la un număr mai mare, ar scădea incidența”
Și Daniel Zamfir, prefectul de Ilfov, dă vina pe bucureștenii care stau, de fapt, în Ilfov pentru creșterea ratei de infectare cu noul coronavirus.
„Numărul la care noi ne raportăm este mic. Dacă ne-am raporta la un număr mai mare, ar scădea incidența. Plus că trebuie avută în vedere această mobilitate deosebită, în fiecare zi sunt sute de mii de persoane care circulă dinspre sau spre București și orice intrare sau ieșire în Capitală se face doar trecând prin Ilfov. În plus, sunt foarte mulți cetățeni care nu au mutații făcute în Ilfov, deși ei locuiesc în Ilfov. Ar trebui privită ca o singură zona de analiză”, afirmă prefectul de Ilfov.
Nu putem să facem o diferențiere clară între ceea ce înseamnă locuitori ai Bucureștiului sau ai Ilfovului. Așa cum bine știți, Ilfovul este de jur-împrejurul Bucureștiului și avem multe localități care sunt practic cartiere ale Capitalei, precum Chiajna, Bragadiru, Dobroești, Pantelimon, Voluntari, cu aglomerări urbane serioase.
Daniel Zamfir, pentru Libertatea:
Prefectul a completat că „mai mult decât s-a făcut până acum nu se poate face”.
„Singurul lucru pe care îl putem face toți este să respectăm măsurile așa cum sunt impuse. Dacă nu le respectăm și ne întâlnim fără mască, atunci numărul de infectări va crește și atunci nu trebuie să ne mai mire”, a încheiat Daniel Zamfir pentru Libertatea.
Berceni, în topul localităților ilfovene cu cea mai mare rată de infectare
Joi, 1 aprilie, primele 5 localități din Ilfov care aveau cea mai mare rată de infectare erau Berceni (14,88), Bragadiru (14,6), Dobroești (13,38), Măgurele (12,24) și Chiajna (12,19).
Narcis Constantin, primarul localității Măgurele, a declarat că nu poate să-și explice creșterea incidenței.
„Sincer, chiar astăzi (joi – n.r.) am vorbit cu un doctor și îmi spunea că nu înțelege. Dacă oamenii se vaccinează, vaccinarea merge, temperatura crește, nu mai este frig, nu știm de ce se întâmplă lucrul acesta”, a declarat primarul din Măgurele, pentru Libertatea.
„Cauza să fi fost că au început școlile? Chiar nu știu ce să vă răspund. Pentru că oamenii au dezinfectanți la ei, respectă regulile, la ora 18.00 nu mai este nimeni pe stradă… Suntem ca la loto, dacă ai luat virusul, nu știi ce se întâmplă”, a adăugat acesta.
Cum a evoluat rata de incidență în Ilfov în ultimele zile
Din 26 martie, rata de incidență în județul Ilfov a sărit de 8 la mia de locuitori, iar din 30 martie a trecut de 9. Drept urmare, în acest moment, din cele 40 de localități din Ilfov, 25 sunt în carantină, cea mai recentă pe listă fiind Cernica, potrivit Prefecturii Ilfov.
- 25 martie – 7,91
- 26 martie – 8,02
- 27 martie – 8,33
- 28 martie – 8,49
- 29 martie – 8,51
- 30 martie – 9,12
- 31 martie – 9,37
- 1 aprilie – 9,45
În Capitală, rata de incidență era joi, 1 aprilie, de 7,06 la mie, conform DSP București.
Într-un interviu acordat Libertatea pe 24 martie, și primarul orașului Voluntari, Florentin Pandele, a criticat deschis dubla măsură a autorităților, care au carantinat localități din județul Ilfov, printre care și urbea pe care o conduce, dar nu au aplicat același scenariu și Bucureștiului.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro