MENIU CAUTĂ
23 Iun. 2018 21:00

De ce este important să arăți bine? Psihologul Libertatea, despre cât contează aspectul pentru o viață împlinită

Distribuie

De ce este important să arăți bine? Psihologul Libertatea explică modul în care aspectul fizic îți influențează relațiile de prietenie, viața profesională, căsnicia și marile iubiri.

Modul în care arăți îți influențează toată viața. O bună parte a echilibrului psihologic și a mulțumirii de sine are ca motiv faptul că îți place cum arăți și te simți bine în pielea ta. Cei care arată bine sunt privilegiați ai societății, au acces mai facil la cele mai bune locuri de muncă (deși nu este un criteriu obiectiv sau stabilit pe baze profesionale, psihologii au observat că persoanele cu un aspect atrăgător își găsesc mult mai repede/mai ușor un loc de muncă, fiindcă angajatorii tind să prefere un om care arată bine) și la parteneri care la rândul lor arată bine. Lumea este în general mai binevoitoare atunci când interacționează cu o persoană atractivă și îngrijită, fie femeie, fie bărbat.

În vremurile noastre, accentul pus pe aspectul fizic. Explicația psihologică a acestei stări de fapt ar putea fi că, oriunde în lume, raritatea conferă valoare oricărei caracteristici și oricărui produs. Cu alte cuvinte, cu cât anumite caracteristici/produse sunt mai rar întâlnite, cu atât valoarea lor crește. Statistic vorbind, persoanele tinere atractive reprezintă 20% din populația lumii. Restul de 80 de procente se divid între persoanele cu atractivitate medie și scăzută.

Criterii de apreciere a atractivității în zilele noastre

Dacă în perioada renascentistă, idealul de atractivitate fizică era femeia rubensiană, cu o greutate corporală mare (echivalentul mărimilor XL sau XXL de astăzi), în vremurile noastre, o femeie trebuie să fie slabă și longilină ca să fie percepută drept atractivă. Acest tipar a apărut pe podiumurile de modă și apoi s-a propagat în aproape toată lumea.

Criteriile pe baza cărora societatea percepe atractivitatea fizică au fost mereu în schimbare. Iată câteva dintre cele valabile astăzi:

  1. Greutatea corporală

Obezitatea reprezintă una dintre cele mai mari probleme ale țărilor dezvoltate. Atât femeile, cât și bărbații din aceste țări duc o luptă grea cu kilogramele în exces. În percepția generală a societății moderne, greutatea corporală mare și foarte mare nu reprezintă un atribut al atractivității fizice. La polul opus se află corpul anorexic; acesta e caracterizat de o greutate corporală foarte mică și un aspect scheletic și bolnăvicios. Cele două extreme sunt asociate cu indisciplina alimentară și/sau cu nepăsarea.

  1. Zestrea genetică și modul de îngrijire personală

E drept că aspectul fizic este determinat genetic, dar poate fi și modificat prin educație. Altfel spus, te poți naște arătând bine, dar poți face și ajustări folosind propria voință. Norocoșii care au gene ce determină o atractivitate ridicată au, este adevărat, o misiune simplificată, însă s-a observat că persoanele care trebuie să facă eforturi pentru a-și crește gradul de atractivitate pot ajunge pe picior de egalitate cu cele din prima categorie; pentru asta, este necesar să facă sport, să apeleze la industria cosmetică și să se îmbrace frumos.

  1. Activitatea sportivă

În vremurile noastre, foarte puține persoane care nu au o viață sportivă pot fi considerate atrăgătoare. Chiar dacă beneficiază de o dotare genetică de excepție, fără mișcare, nu-și pot menține atractivitatea pe termen lung. În lipsa activității sportive, arată bine doar câțiva ani, la tinerețe.

Sportul de întreținere conferă durabilitate atractivității fizice. O stare corporală modernă este cea pe care anglo-saxonii o numesc FIT și se referă la faptul că parametrii fiziologici și indicii corporali se întrepătrund cu sănătatea și atractivitatea.

  1. Starea de sănătate

Atractivitatea autentică presupune o stare de sănătate fizică totală. Pigmentul pielii, culoarea buzelor, sănătatea dinților și a unghiilor, sănătatea plămânilor – care detemină calitatea și igiena respirației – toate acestea sunt atribute ale atractivității care țin de starea de sănătate corporală. În lipsa aceasteia, chiar dacă o persoană are gene bune, ea nu poate fi considerată atractivă.

  1. Atitudinea

Deși nu este o caracteristică fizică, atitudinea influențează, fără discuție, atractivitatea unui om. Pozitivitatea, zâmbetul, inteligența emoțională, lipsa ostilității, capacitatea de autoironie, empatia, toate acestea acționează ca un catalizator, sporind atractivitatea. O persoană care are aceste calități este solicitată mereu, iar prezența ei e percepută ca benefică.

Ce este capitalul erotic

Din punct de vedere psihologic, atractivitatea unei persoane este strâns legată de ideea de erotism și sexualitate. Așa cum există capital financiar, există și ceea ce se numește capital erotic. Acesta este o combinație de atractivitate fizică, inteligență erotică, senzualitate și abilități de interacțiune erotică.

Există o legătură strânsă între capitalul economic și cel erotic. De exemplu, bărbații bogați vor avea mereu iubite/soții/amante mai frumoase decât cei care au o situație financiară mai puțin bună, pentru că, în foarte multe cazuri, femeile foarte frumoase, deținătoare ale unui mare capital erotic, se cuplează cu bărbați bogați, dar neatractivi și, de multe ori, mult mai bătrâni decât ele. Situația inversă, în care bărbații cu capital erotic mare au partenere neatractive, dar bogate este mai rar întâlnită.

Capitalul erotic se referă și la modul în care te raportezi la lume. Având acest capital dezvoltat, te poți raporta la lume într-o manieră erotico-emoțională și nu doar prin camaraderii formale. E vorba de acea senzație că, dacă vrei, poți fi un bun partener erotic, că ai capacitatea de întreține mai mult decât o relație amicală.

Psihologic vorbind, e nevoie să fii în echilibru cu tine însuți ca să poți avea deschiderea aceasta. Puțini oameni stăpânesc arta flirtului, a comunicării erotice, a contactului vizual menținut. Și mai puțini au cultura necesară purtării unei conversații din care reiese erotism în mod autentic. Oamenii cu un capital erotic dezvoltat pot da, dacă vor, impresia că au capacitatea de a fi parteneri valizi cu cineva, deși nu fac avansuri. Cei mai mulți oameni se raportează la lume în mod formal, pur amical, iar capitalul erotic este o veșnică necunoscută pentru ei.

Capitalul erotic nu înseamnă divertisment erotic sau promiscuitate sexuală; este mai mult o abilitate psihologică fină, decât o maniferstare hormonală. Este mai mult o trăsătură de personalitate decât una fiziologică. Prezența repetată și insistentă prin baruri, discoteci și cluburi de noapte nu este o dovadă de capital erotic, ci o pornire hormonală.

Exagerările făcute în scopul obținerii sau sporirii atractivității

În zilele noastre, există posibilitatea accesării unor mijloace artificiale, uneori ireversibile de a potența atractivitatea fizică sau funcționalitatea sexuală. Bărbații își fac operații chirurgicale de mărire de penis, neștiind că funcționalitatea organului lor va avea de suferit ulterior. La fel, femeile își pun, pentru mărirea sânilor, implanturi cu silicon. Pentru că nu sunt vascularizate, aceste implanturi sunt mai reci decât restul corpului, iar la atingere, par a niște pungi cu lichid rece aflate sub piele.

Modernismul merge și mai departe prin tatuarea albului ochilor (adică a scleroticii), procedeu extrem de periculos, ale cărui efecte pe termen lung nu se cunosc încă. Mulți dintre cei care au experimentat acest tip de tatuaj au suferit probleme grave de funcționalitate oculară. Tot la capitolul atractivitate nenaturală intră și măririle exagerate de buze sau operațiile estetice repetate, pe modelul lui Michael Jackson. Toate aceste intervenții pot dăuna grav sănătății și atractivității.

Cele mai potrivite mijloace de accentuare a atractivității nu presupun bisturiu sau modificări chimice ireversibile. Este de ajuns să îți dezvolți capitalul erotic pe căi naturale, să ai o viață sportivă, să te îngrijești, să mergi la cosmetică, să te îmbraci cu gust, să ai grijă să miroși frumos, să-ți îngrijești unghiile, părul, pielea și neapărat să investești în educație, pentru că educația te va face să ai încredere în tine și să fii în echilibru cu tine însuți, determinând atitudinea caracteristică unui om sigur pe puterea sa de atracție.


Previziuni Urania pentru perioada 23 – 29 iunie 2018. Mercur va intra în zodia Leului. Luna Plină în Capricorn. Marte va intra în mișcare retrogradă

Citește mai multe despre influență și psiholog pe Libertatea.

Comentarii