Mergi direct la conținut »
Decizie importantă așteptată în Parlamentul European privind drepturile de autor pentru jurnaliști
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Decizie importantă așteptată în Parlamentul European privind drepturile de autor pentru jurnaliști

Decizie importantă așteptată în Parlamentul European privind drepturile de autor pentru jurnaliști

Parlamentul European este așteptat să voteze joi în cazul Directivei privind Dreptul de Autor in Piata Unica Digitala, inițiativă care ar putea da posibilitatea ziarelor, revistelor și altor publicații de presă din mediul online să aibă aceleași drepturi ca producătorii de muzică, de film și de televiziune. Această directivă ar obliga agregatorii de informații, cum ar fi Google News sau Yahoo, să plătească licențe pentru preluarea informațiilor preluate din site-urile de profil. Asociațiile editorilor europenei de presă susțin că această nouă legislație ar avantaja acest sector pentru că  va proteja sute de mii de locuri de munca și ar putea duce la o îmbunătățire a calității actului jurnalistic. 

Parlamentarii europeni trebuie să decidă dacă vor aproba sau vor respinge drepturile conexe pentru editorii de presă. Susținătorii acestui proiect spun că demersul din Parlamentul European:

  • Va încuraja companiile care doresc să reutilizeze conținutul publicat de către editorii de presă să negocieze licențe cu aceștia.
  • Va exclude consumatorii care doresc să reutilizeze conținutul publicat de către editorii de presă pentru uz personal.

In același timp

  • Hyperlink-urile sunt explicit excluse din protecția conferită de dreptul conex.
  • Introducerea dreptului conex va fi benefica și pentru jurnaliști și autori (fotografi, caricaturisti etc), care vor putea să obțină la rândul lor o parte echitabila din resursele generate de noile licente.

Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) din Parlamentul European a adoptat Raportul referitor la propunerea de Directivă privind Dreptul de Autor în Piata Unica Digitala, care conține adoptarea unui drept conex pentru editorii de presa în Articolul 11. Propunerea Comisiei reprezinta modernizarea si adaptarea drepturilor de autor pentru era digitala.

Joi, nu se va da un vot final cu privire la această Directivă, ci va fi vorba despre o undă verde pentru începerea negocierilor finale dintre Parlamentul European,  Consiliul si Comisia Europeana(mandat trialog)

Prezentatoare TV și fostă angajată a unui politician PNL, arestată în SUA!
Recomandări

Prezentatoare TV și fostă angajată a unui politician PNL, arestată în SUA!

 

Printre oponenții acestui proiect sunt giganții Google și Facebook  care susțin că noile reguli ar putea limita creativitatea. Cele două companii reprezintă principalii agregatori de informație gratuită din lume.

Publicația Politico a analizat pe larg subiectul, într-un articol dedicat dezbaterilor din Parlamentul European.

”Lupta este stabilită joi, în timpul unui vot al Parlamentului European, în care deputații europeni vor accepta o revizuire a normelor privind drepturile de autor aprobate în iunie de către Comisia pentru afaceri juridice – sau vor vota pentru a respinge textul și pentru a propune noi amendamente. În situația rară în care o majoritate simplă respinge propunerea, dezbaterea în plen va începe din nou pe unul dintre cele mai controversate dosare legislative din Europa”, scriu jurnaliștii de la Politico.

Mihaela, obligată să se prostitueze de un tânăr din clanul Boceanu. Șocant cum a sfârșit fata
Recomandări

Mihaela, obligată să se prostitueze de un tânăr din clanul Boceanu. Șocant cum a sfârșit fata

 

”Lobby-ul a fost în forță, cu câteva săptămâni înainte de vot. EDiMA, un grup comercial care reprezintă platforme, a închiriat vehicule pentru a merge în jurul Bruxelles-ului cu semne de avertizare împotriva schimbărilor, pe unul scria: „Dragi deputați europeni, într-adevăr doriți să vă amintiți că ați cenzurat internetul?”. Mai mulți eurodeputați s-au plâns că au fost hărțuiți din cauza numărul mare de e-mailuri primitee. Și articolele din BBC și Wired au ajutat la creșterea temperaturii avertizându-se de moartea „memurilor” și a altor lucruri care devin virale pe internet”, mai scrie Politico.

Iata cum suna una dintre scrisorile trimise în cadrul campaniei agresive de lobby:

Stimate domnule  deputat european,

Votul din iulie în plen privind Directiva privind dreptul de autor pe piața unică digitală ar putea provoca daune ireparabile internetului în ansamblul său, drepturilor și libertăților fundamentale pe care țările noastre au fost construite, întreaga economie a UE, creând în același timp incertitudine juridică în deceniile viitoare . Prin urmare, este esențial să votați împotriva mandatului de negociere (articolul 69c) acordat raportorului Axel Voss. Vreau să te opui acestei propuneri dezechilibrate. Pentru a explica de ce, aș dori să vă fac referire la unele dintre numeroasele scrisori și analize trimise anterior de diverși experți, care explică de ce articolul 13 este rău pentru:

Internetul în ansamblu: Peste 70 de pionieri și experți în Internet s-au reunit în spatele domnului Sir Tim Berners-Lee pentru a adresa Parlamentului European o scrisoare deschisă [1], la 12 iunie 2018, în care vă invită să votați pentru eliminarea articolului 13 alineatul de dragul viitorului internetului, deoarece ar „impune platformelor de internet să încorporeze o infrastructură automată de monitorizare și cenzură adânc în rețelele lor”, se arată într-un email primit chiar la cabinetul unui eurodeputat român.

Ce cred europarlamentarii români

Europarlamentarul ALDE  Norica Nicolai  susține aceast proiect, la fel ca tot grupul politic din care face parte. Ea a declarat că va ajuta presa și că va vota pentru aprobarea documentului pus joi la vot. Surse din Partidul Popularilor Europeni au declarat că vor susține proiectul, cu amendamentele care oferă drepturile coneze editorilor de presă. Acum ne mai poartă negocieri în  Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților, care sunt divizați în acest moment.

 

 

Close
Închide
  Close