De Flavius Toader,

CheckNews spune că nu a găsit nicio informație în presa franceză cu privire la ”experimentul” evocat de președintele României.

La fel ca și în discuția cu reporterii Libertatea, Ministerul francez al Educație a dezmințit informațiile și pentru site-ul Liberation.

”Nicio școală nu a deschis experimental. De când s-au închis școlile, singurii elevi care sunt primiți în școli sunt copii personalului medical și al celui indispensabil pentru securitatea internă”, a spus ministerul.

Președintele României face o confuzie, scrie site-ul Liberation.

CheckNews a contactat și serviciul de presă al președinției României care a susținut că Klaus Iohannis se referea la ”un studiu realizat între 30 martie și 4 aprilie de Institutul Pasteur, Universitatea din Paris și Agenția franceză pentru sănătate publică. Este același răspuns dat și către Libertatea.

Răspunsul dat de Administrația Prezidențială către Libertatea

Site-ul de fact-checking din Franța confirmă că acest studiu serologic a avut într-adevăr loc la un liceu din Crépy-en-Valois din Oise, dar, contrar afirmațiilor președintelui, studiul s-a desfășurat la o lună după închiderea liceului, care de la începutul lunii martie nu și-a mai deschis deloc porțile.

Acest liceu fusese ales de cercetători pentru că se situa într-una din cele mai afectate zone la începutul epidemiei.

Profesorul de epidemiologie Arnaud Fontanet a explicat că studiul a avut legătură cu focarul din februarie, iar cercetarea făcută între 30 martie și 4 aprilie au avut ca scop „prelevarea unor probe de sânge care să arate cum virusul s-a răspândit printre elevii de liceu, profesori și personalul unității”.

Citeşte şi:

Bilanțul deceselor produse de COVID-19 a explodat în Marea Britanie, după includerea morților din afara spitalelor

Guvernul Poloniei insistă cu alegerea președintelui prin poștă, în mijlocul pandemiei, în ciuda valului de proteste

Bill Gates, reacție dură după ce a fost acuzat că știa de coronavirus : „Am făcut o ...
GSP.RO
Bill Gates, reacție dură după ce a fost acuzat că știa de coronavirus : „Am făcut o ...
Horoscop 27 mai 2020. Peștii au o relație bună cu cei din apropierea lor
HOROSCOP
Horoscop 27 mai 2020. Peștii au o relație bună cu cei din apropierea lor