„Cu siguranță, vom închide anul sub 9%. Estimările noastre în momentul de față sunt undeva la 8,7%. Este nivelul pe care l-am preluat de la domnul Boloș și am făcut tot posibilul să rămânem în aceste limite, sub 9%, undeva în jur de 8,7%”, a spus Tanczos Barna la Digi24. Datele oficiale pentru luna decembrie 2024 sunt așteptate la finalul acestei luni.
În acest context, deficitul bugetar va fi aproape dublu față de decembrie 2023, când deficitul a fost de 5,6% din PIB.
În primele 11 luni ale anului trecut, deficitul a depășit 7% din PIB, fiind aproape dublu față de aceeași perioadă a lui 2023, când era peste 4% din PIB.
Deficitul uriaș are loc în contextul în care, în septembrie 2024, pensiile au fost majorate pentru a doua oară anul trecut, ceea ce a adâncit problema bugetului de stat, iar în decembrie au apărut facturile pentru investițiile derulate pe parcursul anului.
De asemenea, România cheltuie mai mult decât colectează și are cel mai mare deficit bugetar din UE. Guvernul condus de Marcel Ciolacu și-a asumat un deficit de 5% din PIB la începutul anului 2024, însă acest obiectiv nu a fost respectat. În toamna trecută, Executivul a negociat un acord cu Comisia Europeană pentru reducerea deficitului pe o perioadă de 7 ani. România se află în procedură de deficit excesiv din martie 2020.