Fauna marină este afectată de războiul din Ucraina care se dă și în Marea Neagră. Răzvan Popescu-Mirceni, biolog marin din Constanța, a făcut publice imaginile primite de la colegi bulgari și trage un semnal de alarmă.

„Victime serioase ale războiului și în rândul populației de cetacee din Marea Neagră. Azi prietenul meu Atanas Rusev m-a informat că în Bulgaria, la vărsarea râului Ropotamo în mare, au apărut mai mulți marsuini în incapacitate de orientare și foarte slabi. Câțiva aveau arsuri de la explozii ale unor bombe cel mai probabil aduși de curenți (ei nemaifiind capabili de orientare) tocmai în sudul Bulgariei”, a spus biologul într-o postare.

Delfini din Marea Neagră, victime ale războiului din Ucraina. Mai mulți au fost găsiți cu răni de la explozii, în Bulgaria
Delfinii răniți erau încă în viață, dar foarte slăbiți Foto: Save Koral Beach

Cercetătorii turci au găsit și ei mulți delfini morți

Din cauza rănilor și a faptului că erau atât de dezorientați, animalele nu au putut nici să se hrănească, este opinia specialistului. „Imaginați-vă că delfinul din imagine care are o plagă arsă extinsă era încă viu la momentul fotografiei. Estimăm că nu s-au putut hrăni în ultimile cel puțin 10 zile având în vedere grosimea țesutului adipos. Cei care nu au fost arși au suferit leziuni interne fiindu-le afectată grav capacitatea de orientare. Nu vreau să îmi imaginez durerea pe care o simte acest biet animal“, a mai scris Răzvan Popescu-Mirceni.

Și pe coasta Turciei au fost găsiți în ultima perioadă delfini morți și experții arată cu degetul către aceeași cauză, războiul din Ucraina. „Trauma acustică este o cauză care îmi vine în minte”, a spus pentru The Guardian biologul Bayram Öztürk.

Urmărește-ne pe Google News