De Răzvan Mihalașcu,

Noaptea de 9 spre 10 noiembrie 1989 este data cea mai marcantă din istoria recentă a Germaniei. Este noaptea deschiderii graniţei care timp de aproape 30 de ani a despărţit printr-un zid solid, sârmă ghimpată şi dispozitive automate de tragere Germania de Est de cea de Vest.

Sâmbătă, 9 noiembrie, se împlinesc 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, un eveniment care a schimbat istoria Germaniei.

Un sondaj realizat de institutul Deutschlandtrend, la comanda postului public de televiziune ARD, arată că șase din 10 germani -atât din est cât şi din vest – spun că reunificarea le-a adus beneficii personale. Doar fiecare al şaptelea apreciază că reîntregirea ţării a avut pentru el consecinţe negative, conform Deutsche Welle.

La trei decenii de la căderea Zidului Berlinului, starea de spirit din Germania este în general pozitivă. Cu toate aceste, trei din patru estgermani (77%) sunt de părere că realizările foştilor cetăţeni RDG-işti nu au fost apreciate la adevărata lor valoare în Germania reunificată.

Atât în Est (83%) cât şi în Vest (78%), germanii sunt în majoritate de acord că mentalitatea şi cultura au rămas diferite şi la 30 de ani de la căderea Zidului.

Întrebați ce e mai bine în Germania reunificată, cetățenii din fosta RDG apreciază cel mai mult libertatea de a călători. De asemenea, oportunitățile profesionale, libertatea de opinie, economia sau sistemul de sănătate sunt, conform celor chestionaţi, aspecte pozitive ale Germaniei reîntregite.

În schimb, unii germani sunt de părere că în fostul stat comunist estgerman existau mai multe posibilități de îngrijire și de educație preșcolară, precum și coeziune socială.

Citește mai mult despre ce îi mulțumește sau nu pe germani, la 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, pe Deutsche Welle.

Citeşte şi:

Scrisoare deschisa la Mitropolit_page-0001

Descoperirea uimitoare făcută de Microsoft după ce a introdus săptămâna de lucru de patru zile în Japonia

Cum și-a salvat un copil frații din ambuscada din Mexic, în care au fost uciși nouă membri ai familiei sale. A mers 23 de kilometri pe jos după ajutor

Reacția unei tenismene după ce după ce a văzut-o pe Serena Williams goală în vestiar: 'Am rămas șocată timp de o săptămână, pentru că e...'
GSP.RO
Reacția unei tenismene după ce după ce a văzut-o pe Serena Williams goală în vestiar: 'Am rămas șocată timp de o săptămână, pentru că e...'
Horoscop 30 mai 2020. Fecioarele au posibile divergențe în cuplu, Racii sunt dornici să își linistească gândurile
HOROSCOP
Horoscop 30 mai 2020. Fecioarele au posibile divergențe în cuplu, Racii sunt dornici să își linistească gândurile