Scenariul 1 se aplică până când o localitate trece de incidența de șase cazuri la mia de locuitori și prevede că toți antepreșcolarii, preșcolarii și elevilor vor participa la ore fizic în clase, cu respectarea tuturor normelor de protecție.
În cazul în care o localitate depășește rata de infectare de 6 cazuri la mie, consiliul de administrație al unității de învățământ propune Inspectoratului școlar județean dacă orele vor continua în format clasic sau se vor muta în sistem online.
Scenariile în care se desfășoară orele sunt aprobate periodic de Consiliul Județean pentru Situații de Urgență, cu avizul DSP.
Documentul lasă și posibilitatea ca în situații justificate de infrastructură și resursele existente, școlile să poată cere mutarea orelor în online, iar aprobarea deciziei să revină inspectoratului școlar.
Cum va avea loc deschiderea anului școlar
Ordinul comun cere școlilor să asigure o distanțare de un metru între participanții la ceremonie, iar unde nu este posibil, să se folosească mobilierul școlar pentru a se menține distanța.
De asemenea, sunt permise festivitățile de deschidere a anului școlar/universitar organizate doar în exterior, cu purtarea obligatorie a măștii de protecție și fără ca durata acestora să depășească o oră și jumătate.
Excepții pentru copiii cu afecțiuni
Elevii cu vârsta mai mică de 12 ani, care nu pot fi vaccinați, și copiii care fac parte dintr-o grupă de risc sau sunt diagnosticați cu boli respiratorii cronice severe, boli cardiovasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune sau autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilități, tratament imunosupresiv sau alte afecțiuni cronice pot fi scutiți de la participarea la ore față în față.
Decizia se ia doar cu avizul și recomandările specifice ale medicului curant și cu acordul scris al părinților.
Conducerea școlii va trebui să decidă cum vor continua orele pentru aceștia.
Pe 19 august, ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, anunța o ordonanță de urgență pentru înființarea programului „școala din spital” prin care copii să poată continua cursurile pe perioada când sunt spitalizați pentru tratament.
Ce se întâmplă când un elev se infectează
În momentul când se confirmă un caz în rândul elevilor, conducerea școlii sau a grădiniței va fi cea care decide, după consultarea DSP, dacă se impune carantinarea tuturor colegilor celui infectat și dacă se suspendă cursurile. DSP va trebui să facă o anchetă epidemiologică și să testeze copiii și profesorii.
Sorin Cîmpeanu a transmis, marți, că toți profesorii și elevii care prezintă simptome vor fi testați gratuit, iar dacă părinții nu sunt de acord cu testarea, cursurile vor avea loc în sistem online după primul caz de COVID-19 apărut în clasă. Dacă toți se testează și au rezultat negativ, orele vor putea continua față în față.
La apariția a două cazuri, orele din respectiva clasă trec automat în sistem online.
Ce se întâmplă când un profesor se infectează
La apariția cazurilor de îmbolnăvire în rândul profesorilor, conducerea școlilor și DSP va stabili dacă se impune trecerea în sistem online a tuturor claselor din școală.
Măsura trebuie validată de Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.
Alte măsuri în școli
Laboratoarele rămân în continuare inaccesibile pentru elevi, care vor face ore doar în clasele lor, relatează EduPedu, citând documentul aflat în lucru. Pauzele rămân decalate, la fel și venirea la școală.
Se menține obligatorie spălarea/dezinfectarea mâinilor la intrarea în școală, înainte de intrarea în clasă și după folosirea toaletei sau strănut/tuse.
Clasele vor trebui aerisite minimum 30 de minute înainte să intre elevii la ore, apoi în timpul pauzelor minimum 10 minute și la finalul zilei pe cât este posibil.
Intervalul de minimum o oră între schimburi la orele de sport a fost eliminat. Anul acesta, „intervalele aferente pauzelor pot fi stabilite în mod eșalonat, astfel încât timpul de suprapunere al acestora să fie minim”.
Totodată, la activitățile sportive a mai fost eliminată regula care spunea că „jocurile și alte activități care implică formarea unor grupuri vor fi organizate cu respectarea distanței maxim posibile dintre elevi”.
Ministrul sănătății, Ioana Mihăilă, a anunțat că vor fi permise doar măști medicinale în școli, cu excepția claselor I-IV unde vor fi permise și cele textile.
În ordinul comun nu apare vreo mențiune despre obligativitatea purtării măștilor în spații deschise.
„Masca de protecție nu este obligatorie în cazul preșcolarilor, indiferent de vârstă, precum și în timpul tuturor orelor de educație fizică”, potrivit documentului.
Cu toate acestea, ministrul spunea luni că masca nu este obligatorie până la o rată de incidență de 2 la mie, iar recomandarea este ca orele de sport să se facă în spații deschise. Dacă incidența crește și orele de sport nu pot avea loc în spații deschise, atunci ele vor fi suspendate.
Toate aceste măsuri sunt enumerate într-un document de lucru care poate suferi modificări. Documentul oficial va fi prezentat de autorități miercuri, 1 septembrie, la ora 10.00, în conferința de presă comună susținută de ministrul sănătății, Ioana Mihăilă și cel al educației, Sorin Cîmpeanu, conform anunțului făcut de Ministerul Educației.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro