„Proiectul de lege a vizat ratificarea Acordului de împrumut cu Banca Internaţională de Reconstrucţie şi Dezvoltare în valoare de 100 de milioane de euro pentru construcţia în cea mai mare parte, 90%, dar şi reabilitare, a unui număr de cel puţin 55 de şcoli în România. A fost un proiect de lege iniţiat în parteneriat, evident, de către Ministerul Finanţelor şi Ministerul Educaţiei”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
A mai fost adoptată și o ordonanță de urgență pentru acordarea unui suport alimentar pentru preșcolarii și pentru elevii din 150 de școli de stat, o continuare a programului pilit „Masă caldă în școli”.
„Un alt proiect de ordonanță de urgență, prezentat în primă lectură, a reglementat școala în spital. Mai exact, în cadrul Universităților de Medicină și Farmacie se înființează unități de învătământ preuniversitare cu titulatura de școala în spitale. Are ca scop organizarea școlarizării anteșcolarilor, preșcolarilor și elevilor spitalizați în număr de câteva sute în fiecare an. Până acum nu a fost posibilă organizarea școlii în spital deoarece piedici birocratice reglementau dimensiunea minimă a formațiunilor de studiu”, a precizat Sorin Cîmpeanu.
El a subliniat că pe toată durata spitalizării se va desemna un cadru didactic monitor care are obligația de a supraveghea parcursul educațional și pentru a menține legătura cu școala la care este înmatriculat copilul.
„Ministerul Educației înființează corpul școlar al cadrelor didactice pentru școala din spital. Acesta va fi constituit în urma selecției cadrelor didactice care fac dovada absolvirii unor programe de pregătire în domeniul psihopedagogiei speciale”, a explicat ministrul.
Universitățile de Medicină și Farmacie vor fi cele în care se vor înființa aceste unități de învățământ pentru elevii bolnavi, iar acestea pot cere inclusiv fonduri externe pentru această activitate.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro