De Adrian Ilie,

Publicarea scrisorii din urmă cu opt zile reprezintă, potrivit Reuters, o încercare a reduce daunele de imagine cauzate de decizia președintelui american de a retrage trupele din nordul Siriei, deschizând drum către un atac al Turciei împotriva kurzilor, foști aliați ai SUA.

În scrisoare, Trump încearcă să-l convingă pe Erdogan să renunțe la ofensiva despre care președintele turc îl informase cu trei zile înainte, într-o convorbire telefonică.

”Haide să lucrăm la un acord bun. Nu vrei să fii responsabil pentru moartea a mii de oameni și nici eu nu vreau să fiu responsabil pentru distrugerea economiei turce, dar o voi face (…) Nu dezamăgi întreaga lume. Poți obține un acord bun”, i-a scris Trump lui Erdogan, precizând că generalul Mazlum Kobani Abdi, comandantul Forțelor Democratice Siriene este dispus să negocieze și să facă anumite concesii. Ca dovadă, Trump a anexat la epistola către Erdogan o copie a scrisorii pe care a primit-o anterior de la generalul kurd.

”Istoria te va privi favorabil dacă rezolvi situația într-un mod corect și uman. Te va privi ca pe diavol dacă lucrurile bune nu se întâmplă. N-o face pe durul! Nu fi prost!”, a mai scris Trump, adăugând: ”Te sun mai târziu”.

Textul scrisorii ar reprezenta dovada că Trump nu a dat undă verde invazieri turce în Siria, în condițiile în care mai mulți congresmeni, inclusiv republicani, l-au criticat dur pentru decizia de a retrage trupele americane din regiune.

Citeşte şi:

Donald Trump, acuzat că subminează interesele SUA în Siria: ”Kurzii nu sunt niște îngeri”

Volkswagen ar putea să construiască o fabrică la Arad. Grupul german a amânat construcția din Turcia din cauza ofensivei asupra kurzilor, iar România a revenit printre opțiuni

Imagini șocante cu luptători kurzi neînarmați uciși de aliații turcilor în operațiunea lansată de Erdogan în Siria

Țiriac și Halep, dialoguri incredibile: „Să-ți fie rușine când te uiți în oglindă! Du-te acasă!”
GSP.RO

Țiriac și Halep, dialoguri incredibile: „Să-ți fie rușine când te uiți în oglindă! Du-te acasă!”

Horoscop 17 noiembrie 2019. Este o zi încărcată de sensibilitate, pentru Tauri
HOROSCOP

Horoscop 17 noiembrie 2019. Este o zi încărcată de sensibilitate, pentru Tauri