MENIU CAUTĂ

VIDEO / Dosar penal pentru distrugere în cazul incendiului de la Palatul Episcopal din Oradea. Explicațiile autorităților din Bihor

Distribuie

Polițiștii au deschis un dosar penal pentru distrugere în cazul incendiului de la Palatul Episcopal din OradeaDe asemenea, pompierii au demarat o anchetă pentru a stabili cauzele incendiului devastator produs la clădirea Episcopiei Greco-Catolice din Oradea.

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Poliţiei şi ai Prefecturii Bihor au organizat o conferință de presă pentru a explica cum s-a intervenit la incendiul produs la Palatul Episcopal din Oradea.

Pompierii spun că pompierii au ajuns la locul incendiului în două minute de la sesizare.

„Sesizarea a fost primită la ora 21.49, moment în care au fost alertate primele echipaje ale Detașamentului 1 Oradea, care au ajuns la locul incendiului după două minute, la ora 21.51. La sosirea echipajelor la locul intervenției, incendiul se manifesta violent la acoperișul palatului și la o parte a etajului întâi. În primă fază au plecat către loc incidentului două autospeciale de lucru cu apă și spumă și o autoscară de lucru la înălțime”, a precizat maiorul Csilik Alexandru – Adrian, prim adjunctul şefului ISU Crişana.

Pompierii spun că pagubele produse de incendiul violent sunt uriașe.

„Suprafața afectată de incendiu a fost de aproximativ 1300 de metri pătrați la nivelul acoperișului și etajului palatului. Astăzi dimineață s-a întocmit o comisie de cercetare a cauzei incendiului. Această activitate va dura, având în vedere că sunt mai multe ipoteze luate în calcul”, a explicat maiorul Csilik Alexandru – Adrian, în cadrul unei conferințe de presă.

Polițiștii din cadrul IPJ Bihor spun că s-au autosezizat în acest caz.

„Ne-am sezisat din oficiu pentru infracțiunea de distrugere. În continuare o să securizăm zona pentru a nu exista pericol pentru cetățeni”, a precizat inspectorul şef al Inspectoratul de Poliţie Judeţean, comisar şef Alin Haniş.

FOTO / Imagini cu Palatul Episcopal din Oradea înainte și după incendiu. Bijuteria arhitecturală, distrusă de flăcări

Prefectul județului Bihor, Ioan Mihaiu, a ținut să sublinieze din nou că în jurul evenimentului au apărut informații neadevărate. Vezi și Controverse după incendiul din Oradea. Pompierii, acuzați că au fost depășiți de situație!

„Au fost tot felul de afirmaţii, informaţii false, referitor la sursa de apă, cum că a fost o pauză de 20-30 de minute în care nu s-a acţionat pentru că nu au funcţionat hidranţii. Într-adevăr, hidranţii nu au avut presiune. Exista apă, dar hidranţii nu au avut presiune”, a spus Ioan Mihaiu, prefectul de Bihor.

Întrebat de jurnaliști despre sesizarea unui cetățean care a anunțat că a sunat la 112 din timp pentru a sesiza un corp de iluminat arde, prefectul și reprezentanții ISU au spus că a fost vorba despre o sesizare, venită la 20.43, despre un corp de iluminat, al doilea, de pe strada Ep. Mihai Pavel.

„La ora 20:46 de minute am fost sesizați prin 112 despre o flamă care a apărut la un corp de iluminat de pe strada Mihai Pavel. În astfel de situații, când apar scântei, flame la corpuri de iluminat, solicităm intervenția echipajelor de la Electrica, ceea ce am făcut pe parcursul zilei de ieri. Când au ajuns ei, lampa funcționa și nu existau semne vizibile de flăcări”, a precizat maiorul Csilik Alexandru – Adrian.

Reprezentanții Episcopiei au confirmat că imobilul care a ars nu este asigurat.

„Asigurare de incendiu nu este. S-a refăcut fațada și pregătim niște proiecte pentru fonduri europene. Nu este o asigurare pentru incendiu, din păcate (…) Există o comisie la nivelul episcopiei care lucrează la aceste aspecte, la valoarea pagubelor materiale și la valoarea pagubelor legate patrimoniu. Nu existau lucruri de valoare în interior”, a declarat părintele Anton Cioba, reprezentant al Episcopiei.

Întrebat dacă au fost distruse opere de artă în urma incendiului, reprezentanții Episcopiei Greco-Catolice din Oradea susțin că bunurile de valoare au fost scoase pentru că există în plan ca imobilul să fie renovat în interior.

„Candelabrele sunt distruse. Nu mai pot fi recuperate. Nu existau cărți și opere de artă. Ceea ce s-a distrus a fost acoperișul și tavanul de la etajul 2. Au rămas intacți pereții și tavanul de la etajul 1”, a spus părintele Anton Cioba.

Un incendiu violent a cuprins, sâmbătă seară, Palatul Episcopiei Greco-Catolice, aflat în Piaţa Unirii din centrul municipiului Oradea. Flăcările au izbucnit în jurul orei 21:40, în zona acoperișului și s-au extins rapid. Peste 1.300 de metri pătraţi au fost afectaţi de flăcări şi mai multe bucăți din clădire au căzut. 100 de pompieri s-au luptat timp de trei ore pentru a lichida incendiul.

Palatul Episcopiei Greco-Catolice este o clădire de patrimoniu a oraşului din Oradea, considerată o bijuterie arhitectonică şi o clădire simbol pentru românii ardeleni. Faţada şi acoperişul clădirii au fost recent renovate cu milioane de euro.

Reprezentanţii Primăriei Oradea și ai Consiliulu Județean Bihor au anunțat că se vor implica pentru refacerea clădirii Palatului Episcopiei Greco-Catolice.

sursă foto: captură video Facebook Ovi D. Pop E.FIAP


Citește și EXCLUSIV / PSD-iștii se așteaptă la incidente, la nunta fiului lui Liviu Dragnea. „Suntem pregătiți să facem față”


 

Citește mai multe despre ancheta și dosar penal pe Libertatea.

Comentarii