Într-o adresă trimisă de adjunctul Avocatului Poporului, Molnar Zsolt, către Ministerul Educației sunt enumerate considerentele pentru care “măsura drastică luată de Ministerul Educației pentru liceele cu zero promovabilitate la examenul de bacalaureat sesiunea 2019 reprezintă, în opinia noastră, o încălcare gravă a dreptului la învățătură, dar și o situație posibil discriminatorie”.

Avocatul Poporului evocă decizia CEDO prin care a fost stabilit dreptul la acces în instituțiile de învățământ existente, precum și Legea educația naționale care stipulează că învățământul general obligatoriu cuprinde inclusiv primele două clase ale învățământului liceal.

Insituția condusă de Renate Weber menționează rata ridicată a abandonului școlar care afectează îndeosebi copiii din familii sărace, iar decizia Ministerului Educației nu va face decât să agraveze situația.

“Aceasta poate conduce, în timp, la dispariția unor instituții de învățământ cu o acoperire geografică relevantă, dar va avea un efect nedorit și asupra copiilor vulnerabili din categoriile mai sus enunțate. În situația în care ați avut în vedere tendința de scădere demografică reliefată de datele statistice și se dorește comasarea sau reorganizarea unităților de învățământ, aceasta trebuia să asigure șansa ca fiecare copil să aibă acces la un gimnaziu de calitate și la un liceu sau școală profesională potrivită”, susține Molnar Zsolt.

Pe 9 septembrie, ministrul interimar al Educației, Daniel Breaz, a semnat un ordin prin care propunerile de înființare a claselor a IX-a pentru anul școlar 2020-2021 pot fi făcute doar de către liceele care au avut cel puțin un absolvent care a trecut examenul de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2019.

Măsura a afectat 43 de licee din 23 de județe, în majoritatea lor licee tehnologice.

Citeşte şi:

Calendar Bacalaureat 2020. Când au loc examenele

Elevii din clasa a VII-a, cobaii sistemului de învățământ. De ce se dorește amânarea Evaluării Naționale pe model european propusă de Funeriu în Legea Educației în 2011

E oficial: Elevii care nu iau 5 la Evaluare Națională, trimiși obligatori la școală profesională

RECOMANDĂRI
Anamaria Prodan dezvăluie un episod șocant: „Au venit 200 peste mine, aveam pistolul pe masă!”
GSP.RO
Anamaria Prodan dezvăluie un episod șocant: „Au venit 200 peste mine, aveam pistolul pe masă!”
Horoscop 6 iunie 2020. Balanțele își exersează talentul diplomatic, Fecioarele se confruntă cu situații greu de controlat
HOROSCOP
Horoscop 6 iunie 2020. Balanțele își exersează talentul diplomatic, Fecioarele se confruntă cu situații greu de controlat