Pe scurt: populația este informată că apa nu mai este potabilă, dar poate fi folosită la spălat și curățenie, după ce a apărut un efect secundar al inundării Salinei Praid. Fără detalii, comitetul a precizat doar că a crescut salinitatea în apa râului Târnava Mică și că locuitorii trebuie să respecte anumite decizii. În comunicat nu se precizează nimic despre folosirea apei în agricultură și dacă animalele o pot bea fără a fi în pericol. Detalii în comunicatul de presă în continuarea articolului.

Stare de alertă pentru 30 de zile

”În urma infiltrațiilor masive de apă din pârâul Corund, Salina Praid a fost complet inundată, iar activitatea acesteia a fost închisă definitiv în data de 29 mai 2025. Incidentul a afectat echilibrul hidrogeologic din zonă, iar ca efect secundar, s-a constatat o creștere a salinității în apa râului Târnava Mică, sursă care deservește aproximativ 39.000 de persoane.

Măsuri luate:

A fost propusă declararea stării de alertă, cu acordul ministrului afacerilor interne, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu 2 iunie 2025, ora 23:00, în următoarele UAT-uri:

  • Municipiul Târnăveni: Târnăveni, Cuștelnic, Bobohalma, Botorca
  • Comuna Băgaciu: Băgaciu, Deleni
  • Comuna Adămuș: Adămuș, Dâmbău, Cornești, Crăiești
  • Comuna Gănești: Gănești, Seuca, Păucișoara
  • Comuna Fântânele: Fântânele, Viforoasa, Călimănești
Zonele din România cele mai expuse la inundații. Va exista un climat diferit în 50-100 de ani
Recomandări
Zonele din România cele mai expuse la inundații. Va exista un climat diferit în 50-100 de ani

Situația actuală:

Apa NU va fi sistată.

Apa nu este potabilă, dar poate fi folosită pentru spălat, igienă și curățenie.

Consumul direct este nerecomandat până la noi analize.

Recomandări pentru populație

Nu folosiți apa din rețeaua publică pentru băut sau gătit

Utilizați apă potabilă din surse sigure

Urmăriți mesajele RO-ALERT și informările oficiale ale autorităților

Măsuri în desfășurare:

  • Creșterea frecvenței de monitorizare pentru cloruri și sodiu în apa brută și de rețea de către Aquaserv SA Târgu Mureș și Administrația Bazinală de Apă Mureș;
  • Monitorizarea izvoarelor și fântânilor publice de către Direcția de Sănătate Publică Mureș;
  • Aplicarea măsurilor din Planul de siguranță a apei în zonele afectate;
  • ⁠Transmiterea unui mesaj de avertizare prin RO-ALERT;
  • Solicitarea sprijinului din partea Comitetului Național pentru Situații de Urgență pentru asigurarea apei potabile, până la identificarea unor soluții locale;
  • ⁠Implicarea autorităților publice locale pentru distribuirea a minim 5 litri de apă potabilă/persoană/zi.

Situația este monitorizată permanent de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Mureș, împreună cu Apele Române, Direcția de Sănătate Publică, Aquaserv, ISU „Horea” Mureș și alte instituții abilitate”.

Elena, o româncă din Irlanda de Nord, trăiește în teroare, cu valiza la ușă și luminile stinse pe timp de noapte: „Vor să mă facă să fug”
Recomandări
Elena, o româncă din Irlanda de Nord, trăiește în teroare, cu valiza la ușă și luminile stinse pe timp de noapte: „Vor să mă facă să fug”

Situația actuală de la Praid

Autorităţile române au luat măsuri urgente pentru a proteja locuitorii din Praid în faţa unei posibile viituri. S-a construit o linie de apărare de 750 de metri pentru contracararea efectele prăbuşirii planşeului minei vechi de la Salina Praid.

Mai multe cratere au apărut deasupra minei de sare inundate și închise de la Praid, ceea ce indică faptul că suprafața s-ar putea surpa oricând. Pentru că acest lucru ar putea provoca inundații în zonă, autoritățile au evacuat încă 45 de locuințe în cursul serii de duminică, pe lângă cele zece evacuate anterior, a declarat Bíró Barna Botond, președintele Consiliului Județean Harghita.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentarii (1)
Avatar comentarii

Ionelciobanul 03.06.2025, 22:50

Dezastru ecologic toată apa contaminată pe zeci de km.

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.