Într-o țară precum Danemarca, care are abilitatea de a monitoriza atent răspândirea coronavirusului, semnalele nu au fost niciodată mai îngrijorătoare.

Numărul de infectări cu Omicron se dublează la fiecare două zile. Țara stabilește constant noi recorduri negative. Iar laboratoarele care analizează testele au adăugat recent o tură de noapte, pentru a face față creșterii. Oamenii de știință spun că valul pandemic generat de noua variantă abia a început.

Pe măsură ce Omicron stârnește îngrijorare în întreaga lume, mulți oameni se uită la Danemarca și la capacitatea ei dovedită de a gestiona pandemia, pentru a înțelege la ce se pot aștepta.

Răspunsul preliminar este sumbru, chiar și în statul nordic, unde mare parte din populație este vaccinată. În ciuda tuturor zidurilor de protecție construite aici în ultimii doi ani, virusul pare gata să scape de sub control, iar experții se așteaptă la un tipar asemănător și în restul lumii.

„Luna viitoare va fi cea mai grea perioadă a pandemiei”, avertizează Tyra Grove Krause, epidemioloagă șefă la Statens Serum Institut.

De la apariția variantei în luna noiembrie, speranța multor experți și oficiali a fost aceea că Omicron va provoca forme mai puțin severe ale bolii decât tulpina Delta, cu care se află în competiție.

Concluzia pare în continuare reală. Dar prognozele Danemarcei arată că valul va fi atât de puternic țara încât chiar și o tulpină mai puțin virulentă precum Omicron va da o lovitură fără precedent.

„Ei nu înțeleg esența acestui război”. Cum a devenit New York Times un ziar criticat și blamat în Ucraina
Recomandări
„Ei nu înțeleg esența acestui război”. Cum a devenit New York Times un ziar criticat și blamat în Ucraina
Efectul Omicron. Una dintre cele mai eficiente țări în gestionarea pandemiei anunță că ce e mai greu abia începe
Numărul cazurilor de infectare crește accelerat în Danemarca. Sursa: Worldometers

Oamenii de știință subliniază că datele privind evoluția Omicron sunt încă imprecise. Și că există mai multe prognoze pentru viitorul apropiat.

Dar chiar și un scenariu de o gravitate medie sugerează că spitalele din statul nordic vor fi suprasolicitate de un val de pacienți de câteva ori mai mare decât orice a fost până acum. „Acest val va copleși spitalele. Nu am nicio îndoială”, spune Grove Krause.

Fără ziduri de protecție în fața Omicron

Experta daneză a folosit analogia unor inundații pentru a explica de ce Omicron va lovi diferit. În fața precedentelor variante, inclusiv Delta, vaccinurile ofereau două bariere care protejau sistemul sanitar.

Prima barieră era cea care reducea probabilitatea de infectare, menținând rata de transmitere a virusului la un nivel redus. A doua barieră era cea care reducea probabilitatea unor forme severe ale bolii, inclusiv decesele. Ambele bariere aveau niște găuri, dar împreună asigurau că inundațiile nu reprezentau un pericol major pentru sistemul sanitar, pentru societate în general.

Cotele electorale de gen sunt o soluție dovedită pentru a crește reprezentarea femeilor în politică. O arată experiența a peste 100 de țări
Recomandări
Cotele electorale de gen sunt o soluție dovedită pentru a crește reprezentarea femeilor în politică. O arată experiența a peste 100 de țări

Dar acum, prima barieră a fost în pare parte înlăturată. Datele din Danemarca arată că oamenii cu două doze de vaccin sunt aproape la fel de vulnerabili în fața infectării precum cei nevaccinați. Cei care au primit a treia doză au o protecție mai mare în fața infectării, un motiv de speranță, dar deocamdată, trei din patru danezi nu s-a vaccinat cu această a treia doză, ceea ce înseamnă că populația este vulnerabilă.

Apa va trece prin urmare mai ușor de prima barieră și se va lovi de al doilea zid.

Scenariile analizate până acum de experții de la Serum Institute nu sunt optimiste. Cel mai bun este cel în care numărul zilnic de spitalizări va fi aproape egal cu cel de la vârful valului de anul trecut. Toate celelalte scenarii sugerează că numărul spitalizărilor va exploda.

Va fi o situație fără precedent. Spitalele din Danemarca nu au avut niciodată mai mult de 1.000 de pacienți COVID în același timp, un vârf atins în timpul iernii trecute.

Dar actualele prognoze arată că în ianuarie, numărul de spitalizări s-ar putea ridica la 500 pe zi. Iar acesta este un scenariu de intensitate medie. Dacă transmisibilitatea va fi chiar mai mare, numărul zilnic de spitalizări ar putea ajunge la 800, spun experții.

Sârbu vs Teszari. Când doi moguli se ceartă, ne mai amintim și noi niște adevăruri
Recomandări
Sârbu vs Teszari. Când doi moguli se ceartă, ne mai amintim și noi niște adevăruri

Situația este asemănătoare în cazul infectărilor. Înainte de acest val, Danemarca nu a avut mai mult de 5.000 de noi cazuri pe zi. Vineri, țara nordică a confirmat mai bine de 11.000 de cazuri.

În fața amenințării, Danemarca a redus orele de funcționare ale barurilor și restaurantelor, a îndemnat oamenii să lucreze de acasă și a închis școlile cu șapte zile mai devreme decât plănuise inițial.

Grove Krause a avertizat că toate scenariile sumbre descrise nu iau în calcul măsurile guvernului, măsuri ce includ închiderea cinematografelor și teatrelor.

Dar nici măcar un lockdown strict, spune ea, „nu va opri scenariul în care situația va scăpa de sub control”.

„Vedem cum evoluează lucrurile în timp real”

Scenariile Danemarcei sunt luate în serios în întreaga lume deoarece se bazează pe un sistem de monitorizare bine pus la punct.

Sistemul are la bază testarea. Danemarca testează mai mult decât aproape orice altă țară din lume. Testele sunt gratuite. Laboratoarele identifică persoanele pozitive la 24 de ore după efectuarea testului. Iar în ziua următoare se știe deja și ce variantă este responsabilă pentru fiecare caz în parte.

O parte din aceste teste sunt apoi supuse unei secvențieri genetice complete, care oferă un nou nivel de informații, permițând cercetătorilor să vadă și mutațiile, dar și să înțeleagă cine infectează pe cine.

„Vedem cum evoluează lucrurile în timp real”, explică Arieh Cohen, expert la laboratorul care procesează rezultatele testelor și derulează analiza inițială a variantelor.

Datele au arătat deocamdată că rata de spitalizare este ușor mai mică decât în cazul Delta. Pentru că spitalizările au o întârziere față de infectări și pentru că Omicron a lovit abia recent, oamenii de știință avertizează că rezultatele vor fi mai clare abia în următoarele săptămâni.

Oamenii de știință au identificat și cum s-a răspândit Omicron în țară, mai întâi de la călătorii veniți din Africa, apoi cu ajutorul unor evenimente care au accelerat transmiterea.

O lucrare publicată recent a oferit exemplul unei petreceri de Crăciun la care au asistat 150 de persoane. Cele mai multe erau vaccinate, dar totuși 71 dintre ele au fost testate pozitiv cu Omicron.

Cazurile inițiale de infectare cu Omicron au fost concentrate în populație tânără, ceea ce a însemnat că simptomele au fost unele ușoare. Aceste cazuri ar putea fi ratate de țările care testează mai puțin, situație în care se află și România.

Unii oameni de știință cred că valul din Danemarca a lovit cu o săptămână sau două înaintea altor state vestice. Dar alții spun că multe țări s-ar putea confrunta cu un scenariu asemănător – un val mai greu de observat, care a început deja cu populația tânără, înainte de a se răspândi în restul populației, mai vulnerabilă.

„Există o șansă ca Danemarca să surprindă transmiterea pe care alte țări nu o observă”, spune Marc Stegger, a cărui echipă din cadrul instuitutului analizează datele genomice.

„Un expert al mutațiilor”

Oamenii de știință danezi spun că toată cercetarea lor are sens dacă informațiile obținute oferă un instrument de gestionare a crizei. Acum un an, când varianta Alpha se răspândea, Danemarca și-a înăsprit rapid restricțiile și a reușit să reducă transmiterea.

Guvernul nu a introdus deocamdată un lockdown. Dar a încercat să răspundă cât mai bine pericolului. Totuși, transmiterea a continuat. Pentru primele cazuri, Danemarca a încercat să carantineze nu doar contactele apropiate, dar și contactele acestor contacte. Strategia a fost abandonată după nouă zile, doarece nu era fezabilă.

La Statens Serum Institut, mulți cercetători vorbesc despre perioada de dinainte de Omicron ca despre o altă epocă, una în care pandemia era controlabilă.

Situația s-a schimbat. În ultimele săptămâni, laboratorul de testare a angajat 100 de oameni noi. A cumpărat 20 de aparate PCR. Iar petrecerea de Crăciun a fost anulată.

Deocamdată, toate scenariile rămân teoretice, dar se află undeva la orizont. În Marea Britanie, singura țară care are o capacitate de testare și secvențiere la nivelul Danemarcei, situația este deja avansată, iar premierul Boris Johnson a anunțat un tsunami de cazuri în viitorul apropiat.

Varianta este deja dominantă la Londra, iar autoritățile UE au spus și ele că Omicron va deveni dominnată în UE în ianuarie sau februarie.

Dar modelele fac estimări doar pentru următoarele săptămâni. Cu ce ne vom confrunta după acest val Omicron este încă necunoscut.

Anders Fomsgaard, unul dintre cei mai cunoscuți virologi din Danemarca, se așteaptă și el la un val brutal, dar este mai puțin sigur în privința viitorului.

Oamenii infectați – și vor fi mulți – ar putea ieși din acest val cu o protecție sporită, ceea ce înseamnă că virusul va deveni o amenințare mai mică.

Dar virusul nu va fi totuși complet eradicat. E posibil să se transforme într-un fel sau altul. Fomsgaard îl consideră „un expert al mutațiilor”. Cu siguranță, prin vaccinare, omenirea pune patogenul sub presiune, iar în urma acestei presiuni, el ar putea slăbi sau s-ar putea schimba.

„Ar putea ieși chiar mai slab. Dar e riscant. Ar putea dezvolta o nouă mutație câștigătoare”, admite omul de știință.

Urmărește-ne pe Google News
„Să o întrebe pe soția dânsului cine sunt”. Dan Șucu, înțepat de un important om de afaceri din România
GSP.RO
„Să o întrebe pe soția dânsului cine sunt”. Dan Șucu, înțepat de un important om de afaceri din România
ȘOC! Avertismentul pe care Putin i l-a dat lui Mircea Geoană. HALUCINANT ce i-a transmis
Playtech.ro
ȘOC! Avertismentul pe care Putin i l-a dat lui Mircea Geoană. HALUCINANT ce i-a transmis
“A avut organele interne distruse". Patru luptători SAS au zdrobit în bătaie un bărbat în judeţul Gorj
Observatornews.ro
“A avut organele interne distruse". Patru luptători SAS au zdrobit în bătaie un bărbat în judeţul Gorj
Horoscop 27 mai 2022. Taurii simt o presiune neobișnuit de mare din partea unor apropiați ca să cedeze într-o chestiune
HOROSCOP
Horoscop 27 mai 2022. Taurii simt o presiune neobișnuit de mare din partea unor apropiați ca să cedeze într-o chestiune
Soțul uneia dintre profesoarele ucise în masacrul din Texas a făcut infarct și a murit. Patru copii au rămas orfani
Știrileprotv.ro
Soțul uneia dintre profesoarele ucise în masacrul din Texas a făcut infarct și a murit. Patru copii au rămas orfani
Răzbunarea oligarhului pedepsit de Putin. A dezvăluit următoarele 3 ţări europene atacate de Rusia: "Societatea rusă se pregăteşte"
Orangesport.ro
Răzbunarea oligarhului pedepsit de Putin. A dezvăluit următoarele 3 ţări europene atacate de Rusia: "Societatea rusă se pregăteşte"
Pentru mai multe secrete de stil & sustenabilitate cu Ioana Grama
PUBLICITATE
Pentru mai multe secrete de stil & sustenabilitate cu Ioana Grama