Premierul Emil Boc a anunţat, miercuri seară, că a suplimentat bugetul alocat producerii de vaccin contra gripei porcine la Institutul Cantacuzino. Pe lângă cele cinci milioane de doze programate până în ianuarie, alte cinci milioane vor fi produse anul viitor.
De asemenea, pentru că vaccinul Cantgrip nu a fost încă testat pe minorii de până în 14 ani şi nu se găsesc voluntari, pentru această grupă de vârstă s-a decis cumpărarea a 500.000 de doze din străinătate. Împreună cu alte 1,3 milioane produse în ţară şi în curs de aprobare de către ANM, acestea vor fi administrate după 26 noiembrie.
“Vor fi vaccinaţi, prioritar, elevii şi studenţii din unităţile şcolare unde s-a confirmat gripa, cadrele medicale, precum şi alte persoane expuse îmbolnăvirii”, a declarat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
În categoria de risc intră angajaţii care iau zilnic contact cu sute sau mii de persoane: funcţionarii, angajaţii primăriilor sau agenţii vamali. De vaccinare au nevoie şi bolnavii cronici, în special cei cu afecţiuni pulmonare şi cancer, la care infecţia cu virusul A(H1N1) poate produce complicaţii medicale fatale. Gravidele vor fi imunizate la cerere.
783 de cazuri de infecţii
Încă 76 de cazuri de gripă porcină au fost confirmate în ultimele 24 de ore, cele mai multe infecţii cu virusul A(H1N1) fiind raportate la Arad – 19. Astfel, bilanţul total al îmbolnăvirilor din ţara noastră, anunţat aseară, a fost de 783, dintre care peste 500 de pacienţi s-au vindecat.
- Primăria din Ploieşti a fost evacuată după ce doi angajaţi au fost diagnosticaţi cu virusul A(H1N1). Trei birouri ale instituţiei au fost sigilate şi peste zece angajaţi au fost izolaţi la domiciliu.
- La Târgovişte s-a raportat primul caz de gripă, în timp ce la Suceava au fost diagnosticaţi trei elevi, dintre care doi elevi ai unor licee teologice. La Braşov, gripa a fost confirmată la o tânără.
- În Capitală, din pricina unor elevi bolnavi au fost suspendate temporar orele la două clase, la Liceul “Traian Vuia” şi la Şcoala Centrală. Unul din pacienţi este internat în spital, în stare bună. Elevii altor trei clase din Botoşani sunt în carantină şi, tot ieri, a fost închis un liceu din Filiaşi (Dolj), unul din Arad şi altul în Miercurea-Ciuc (Harghita).
Antiviralele pot preveni îmbolnăvirea?
De când a început isteria cu gripa porcină, s-a tot vorbit despre Tamiflu, cel mai folosit antiviral în tratarea infecţiei cu virusul A(H1N1).
Ne-am interesat şi am aflat că medicamentul poate să şi prevină îmbolnăvirea într-o mică măsură, dar medicii nu recomandă folosirea lui ca vaccin. “Dacă se administrează pastilele înainte de îmbolnăvire, organismul dezvoltă o rezistenţă la Tamiflu”, explică dr. Adriana Pistol, directorul Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile. Pentru a preveni abuzul, autorităţile au decis ca Tamiflu să fie distribuit doar în spitale şi să fie administrat conform indicaţiilor medicului
Streinu-Cercel rămâne secretar de stat
Adriean Videanu, ministrul interimar al sănătăţii, a anunţat ieri că prof. dr. Adrian Streinu-Cercel (foto) rămâne secretar de stat.
Acesta va gestiona în continuare măsurile contra pandemiei de gripă A(H1N1).
Streinu-Cercel şi-a scris marţi demisia, după ce a fost criticat că alertează neîntemeiat populaţia în privinţa gripei porcine.